Læsetid: 1 min.

Krigen er brudt ud - i bøgerne

En bølge af reportagebøger om og af danske krigsreportere har ramt boghandlernes hylder dette efterår
En bølge af reportagebøger om og af danske krigsreportere har ramt boghandlernes hylder dette efterår
Kultur
29. november 2007

Selv om julen er fredens tid, risikerer alverdens konflikter alligevel at være at finde under juletræet den 24. december. Krig er nemlig et genkommende tema i mange af sæsonens populære bogudgivelser, og navnlig en håndfuld danske krigsreportere har fået succes med personlige skildringer af krigens væsen.

TV2 Forlag står bag hele to af slagsen i form af Steffen Jensens beretninger fra et årelangt reporterliv i Rapport fra en ørkenspejling samt Kristian Frederiksens Venner i fjendeland, der viser et Irak set gennem øjnene på Nyhedernes Rasmus Tantholdt og den irakiske Amin Al Ameedee. Forlagschef Maria Krabbe vil ikke oplyse bøgernes præcise salgstal, men siger til Information, at 'begge bøger sælger godt og bredt'. Omtrent samme melding lyder fra en række af landets førende forlag, der alle er aktuelle med en eller flere reportagebøger fra urolige konfliktområder i verden.

People's Press er repræsenteret inden for genren med Øjvind Kyrøs reportagebog Congo: Farezone 5, mens Tiderne Skifter udgiver Eva Plesner og Flemming Weiss Andersens Rejse i Rød Zone - beretninger fra Irak. På forlaget Gyldendal er reporter emeritus Lasse Ellegaard udkommet med sine reportager og politiske refleksioner fra Mellemøsten under titlen Med Gud i Hælene, mens Informations Forlag satser på Malene Haakanssons Det værste er at dø i stilhed - stemmer fra Darfur.

De mange nye reportagebøger er ikke alene om at tematisere krige og konflikter fra brændpunkter verden over. Også blandt sæsonens øvrige bogudgivelser er emnet 'krig' rigt repræsenteret, pointerer Jacob Søndergaard fra People's Press, som ikke er ked af udviklingen:

"Det er vigtigt, at vi hele tiden sørger for at reflektere over, hvad krig er. Men når det er sagt, er jeg også godt klar over, at mange læsere køber bøgerne, simpelthen fordi de appellerer til en almenmenneskelig drift og fascination," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her