Interview
Læsetid: 3 min.

Jeg har mærket livets skrøbelighed

Det irriterer mig at bliver misforstået i spørgsmålet om DR, skriver Brian Mikkelsen, der netop hart taget på sin tredje periode som kulturminister
Brian Mikkelsen. Nogle gange er jeg for impulsiv, skriver han.

Brian Mikkelsen. Nogle gange er jeg for impulsiv, skriver han.

Jens Dige

Kultur
30. november 2007

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Jeg er af natur optimistisk, glad og virkelysten.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

Professionelt holder jeg meget af politik og kultur. Så det er heldigt, at de to ting forenes i mit job. Privat er det at tilbringe tid sammen med min familie.

- Hvilket teknisk hjælpemiddel vil du nødigst undvære?

PC'en og internettet, en kilde til uanede mængder oplysninger.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Mit store politiske forbillede er Winston Churchill. Han stod frem imod alle rigtige meninger og advarede mod de totalitære kræfter i Europa. Og han sikrede demokratiet mod nazismen ved at optræde som et fyrtårn for frie mennesker under Anden Verdenskrig. Bl.a. derfor lever vi i dag i et demokratisk smørhul.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At jeg skulle vælge mellem ministergerningen og præsidentposten i en international organisation. Familien og jobbet vandt, så vi ikke skulle flytte væk fra Danmark.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

I politik skal man være forberedt på, at man bliver misforstået og misfortolket i den offentlige debat. Det er jo nærmest et grundvilkår for en minister. Så det har jeg lært at leve med. Jeg fokuserer bare på at forklare mine synspunkter så godt som muligt. Det kan dog godt være lidt irriterende, at jeg af visse kritikere beskyldes for at svigte DR, når sagen forholder sig lige modsat. Som kulturminister var jeg rent faktisk sidste år primus motor bag et medieforlig, der medførte flere penge til DR, ligesom jeg også har sørget for, at stationen får ekstra økonomisk hjælp i dens nuværende, vanskelige situation. Jeg har holdt adskillige møder med de øvrige partiers medieordførere, hvor DR's situation er blevet endevendt, og det har også resulteret i nogle konkrete håndsrækninger til stationen. Så påstanden om, at jeg blot forholder mig passiv, mens DR sejler, er ganske enkelt usand.

- Hvad er din største bedrift?

Som kulturminister vil jeg pege på etableringen af Kulturkanonen, indførelsen af gratis entré på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst samt vedtagelsen af skattefradrag, der gør det mere attraktivt for private og virksomheder at investere i dansk kunst. Jeg mener også, at jeg i al beskedenhed har været med til at sætte en ny dagsorden i den kulturpolitiske debat; en dagsorden der tager udgangspunkt i, at kulturstøtte skal fokusere på kvalitet - at man godt kan tillade sig at sige, at noget er bedre end andet og derfor skal have mere støtte. At spørgsmålet om kvalitet er blevet reintroduceret i den offentlige kulturpolitiske debat, er en udvikling, som jeg er glad for at have medvirket til. På privatfronten kan jeg mærke, at mine børn er inde i en rigtig god periode og har det godt.

- Dine største fejl?

Nogle gange er jeg for impulsiv, men erfaringen har lært mig, at det ofte er hensigtsmæssigt at vende skråen, inden man handler.

- Din drøm om lykken?

En god, lang ferie med min kone og mine børn. Samt mere tid til familien i det daglige.

- Din sindsstemning netop nu?

Optimistisk og rastløs. Jeg glæder mig til at tage fat på denne regeringsperiodes udfordringer i Kulturministeriet.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Hensynsfuldhed.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Erik Kjærsgaards, Palle Laurings historiebøger og Thorkild Hansens historiske romaner, der i mine teenageår åbenbarede mig for historiens betydning. Siden da har jeg slugt alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af om historien og vores kulturarv.

- Hvad betragter du som din største ulykke?

Da jeg blev meget syg sidste sommer og brutalt mærkede livets forfærdelige skrøbelighed.

- Dit motto?

"Det kræver mod at rejse sig op og tale. Men det kræver også mod at sætte sig ned og lytte," sagde Churchill. Jeg bestræber mig på at være god til begge dele.

Poesibogen beder hver uge en ny person skrive svar på en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her