Læsetid: 4 min.

Millionhistorier og Mellemøsten

Bogstavet M trænger sig på i år: Munch-Petersen, Maj Sjöwall og Morten Sabroe, men andre bogstaver er trods alt repræsenteret. Mere mystisk er det heller ikke
Kultur
16. november 2007
Morten Sabroe, journalist og forfatter, skrev engang romaner, ikke mange gad læse. Efter en metamorfose genopstod han som new journalism-journalist og begyndte at skrive romaner på en ny måde. -Du som er i himlen- hedder den nyeste, som har fået Danmarks bedste anmeldelser.

Morten Sabroe, journalist og forfatter, skrev engang romaner, ikke mange gad læse. Efter en metamorfose genopstod han som new journalism-journalist og begyndte at skrive romaner på en ny måde. -Du som er i himlen- hedder den nyeste, som har fået Danmarks bedste anmeldelser.

Politikens Forlag

Til en smule forbløffelse for mig selv opdager jeg, at de arrangementer på BogForum, jeg umiddelbart gerne vil overvære, ikke omfatter ret meget skønlitterært.

En mulig forklaring (eller bortforklaring): Hellere læse romanerne, novellerne og digtene end høre om dem på forhånd. For ikke at blive beskyldt for nepotisme eller få drabelige uvenner har jeg i nedenstående forsøgt at drible uden om forfattere, som ikke enten er eller tidligere har været medarbejdere på Information. De er mange, og det lykkes ikke helt.

Jeg når næppe alle de anbefalede arrangementer, for man skal ikke forud for et BogForum frasige sig muligheden for at improvisere og følge sine indskydelser. Man går rundt - og bliver pludselig indfanget af noget, man ikke havde tænkt sig.

Lørdag

BogCaféen kl. 10.15 Gustaf Munch-Petersen skrev nogle af de stærkeste digte, jeg læste som ung gymnasiast, ligesom det forekom beundringsværdigt, at han tog til Spanien for at kæmpe som frivillig mod Franco og fascismen - og kort tid efter faldt i slaget ved Ebro. At digteren forlod sin familie brat og kun efterlod et brev på bordet til sin kone er knap så beundringsværdigt, men alligevel. Han kæmpede side om side med mange kommunister, og netop en tidligere kommunist, Ole Sohn, har skrevet en ny bog om den spanske borgerkrig og digteren, der skrev sig ind i rækken af 'unge døde'.

Er der nyt stof, nye indfaldsvinkler? Hans Hertel interviewer Ole Sohn, og i bedste fald kan de sammen udrede, hvorfor den isme, der begyndte som en smuk drøm om frihed, lighed og broderskab endte som "en giftflod", som forfatteren Arthur Koestler sagde .

Under uret kl. 13 Egentlig interesserer jeg mig ikke særligt for buddhisme, men til gengæld for Erik Meier Carlsen. Ham var jeg journalistelev sammen med på Demokraten i Århus i 1960'erne, hvortil han kom som hippie og venstreorienteret. Senere blev han chefredaktør på B.T., hvor han prøvede at forstå og forklare Dansk Folkeparti. Sådanne spring vækker forargelse hos tidligere fæller, men kræver dog et vist mod og er netop derfor interessant. Her skal han snakke Dalai Lama med Erik Bjergager fra Kristeligt Dagblad. Buddha over for Jesus i en tid, hvor det igen er blevet i orden at være troende i intellektuelle kredse.

Balkonscenen kl. 13.30 Når nu Paul Auster ikke selv er til stede, er Weekendavisens kritiker Bo Green Jensen en udmærket erstatning.

Han er en glimrende analytiker og vil her gennemgå hele forfatterskabet. Der vil også blive læst op fra en endnu ikke udkommet roman af den amerikanske forfatter, der hverken er Kafka eller kriminalforfatter, men lidt af begge dele plus noget mere, som er tæt på selve eksistensens mystik, men svært at forklare og sætte ord på. Måske Bo Green Jensen kan.

Stand 43 kl. 13.30 Hvis det skulle lykkes mig at være to steder på én gang, vil jeg lige tage digteren Niels Lyngsøs samtale med forfatteren Jan Sonnergaard med, selv om den ikke handler om forfatterskabet, men om noget så sofistikeret som "at skrive synspunkt på eget forfatterskab", hvilket åbenbart er sket i tidsskriftet Spring.

BogCaféen kl. 17 Hele holdet af millionsælgende svenske krimiforfattere står i gæld til Maj Sjöwall og Per Wahlöö, som for 40 år siden fornyede genren derved, at deres historier om Martin Beck var gedigne samfundsskildringer, samtidig med at bøgerne var spændingsførende. Maj Sjöwall bor i dag i en etværelses lejlighed, fremgik det af et interview her i bladet for nylig, fordi hun åbentbart ikke har haft en ordentlig kontrakt. Hendes medforfatter er for længst død, men hvad tænker hun i dag, hvor serien genudgives på dansk? Det vil hun snakke med journalist og forfatter Leif Davidsen om.

Under uret kl. 18 Journalist og forfatter Morten Sabroe har jeg fulgt lige fra dengang, han skrev romaner, ikke mange gad læse, til nu hvor han efter en metamorfose er genopstået som new journalism-journalist og også er begyndt at skrive romaner på en ny måde. Du som er i himlen hedder den nyeste, som har fået Danmarks bedste anmeldelser, fordi den åbenbart er menneskeligt vedkommende med stor, livlig og udansk sproglig energi. Derfor vil jeg gerne høre ham i samtalen med præsten og forfatteren Johannes Møllehave.

Under uret kl. 18.20 Et arrangement med smal litteratur, som ellers tit er blevet alt for smal, synes jeg. Men Peter Adolphsen er Per Højholts arvtager her på jorden med sin forening af det uhåndgribelige med det (ofte) humoritiske. En million historier hedder hans bog, for han skriver kortprosa. En titel, der giver association til Leif Panduros opskrift på millionbøf: Man tager en million bøffer og steger dem.

Søndag

Under uret kl. 10.20 Naser Khader har aldrig glemt, hvad han kom fra, hvorfor han formodentlig, modsat Enhedslisten, ser kapitalismen eller i al fald det markedsstyrede samfund som en garant for frihed. Her skal han interviewe Nina Aisha Rasmussen, der er konverteret til islam og har skrevet bogen Pilgrim i Mekka. Tidligere hed hun bare Nina Rasmussen.

Hvid scene kl. 15 Skuespilleren Farshad Kholgi har heller ikke glemt, hvor han kom fra. Han flygtede fra Iran og senere fra Nørrebro, og det har han skrevet bogen Verden er ét land om. Er i samtale med Adam Holm, studievært i tv-programmet Deadline.

Scenen kl. 14 Invasionen af Irak er blevet fordømt af mange, fordi den ikke var en FN-beslutning. Det var til gengæld oprettelsen af staten Israel i 1948, som lige siden har givet anledning til krig og talrige dræbte og er blevet kaldt 'alle konflikters moder'. Sammensætningen af panelet påkalder sig interesse, fordi det består af mennesker, der fra allernærmeste hold ved, hvad de taler om, nemlig journalisterne Herbert Pundik, Steffen Jensen, Lasse Ellegaard og ordstyrer Martin Krasnik. Ellegaard er bogaktuel med titlen Med Gud i hælene. Livsreportager fra Mellemøsten. Kan vise sig at være BogForums allervæsentligste debat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her