Læsetid: 3 min.

En nødvendig eksplosion af en bog

Kim Leines overrumplende erindringsroman 'Kalak' er den anden kandidat til Montanas Litteraturpris 2007
15. november 2007

Kim Leine leverede allerede i det tidlige forår årets mest overraskende bog, nemlig erindringsromanen Kalak. Nu er den anden kandidat til Montanas Litteraturpris. Bogen er, som det hedder i begrundelsen for at nominere den, "en rystende og velskrevet debut om misbrug og et krast og nøgternt selvopgør".

Samtidig er bogen, som det videre hedder: "noget så sjældent som en moderne grønlandsk samtidsroman, der stilfærdigt og effektivt viser os skønheden, generøsiteten og åbenheden såvel som problemerne, lortet og tragedierne hos et lille folk, der bl.a. er mærket af en stor overdødelighed pga. selvmord, drab og misbrug".

Kalak handler om en ung mand, der flygter fra sin mor i en norsk bygd og Jehovas Vidner og ankommer til København og hans danske far, der misbruger ham seksuelt. Skammen driver ham på flugt fra Danmark til Grønland og udvikler sig til en lang kærlighedsaffære med Grønlands sprog, kultur og natur, der fortsætter ind i et eskalerende misbrug af medicin og grønlandske kvinder.

Bogens titel er grønlandsk og betyder egentlig 'ægte grønlænder'. Det bruges mest kærligt/ironisk om dem, der forsøger at tilegne sig de grønlandske vaner.

Kim Leine er født i 1961 og som sin hovedperson i bogen født i Norge, kommet til Danmark som 17-årig, uddannet som sygeplejerske, har arbejdet 15 år i Grønland og bor nu igen i Danmark.

Bogens genre

Hvad er Kalak altså for en bog? En roman i formen og en erindringsbog i indholdet, siger forfatteren selv. Ordet roman antyder, at han forholder sig frit til stoffet, men at der er meget selvoplevet stof i denne bog, er der ingen tvivl om. Kim Leine gør så at sige brug af hele hovedstolen på én gang og gennembryder stort set alle grænser i sin rastløse søgen efter at komme overens med det overgreb, han selv har været udsat for af faderen.

Hvis man sætter det hele lidt på spidsen, kan man sige, at han gør faderens seksuelle misbrug til litteratur. Eller en nødvendig eksplosion, som Leine selv kalder det.

Det er svært ikke at blive grebet af Kim Leines bog. Bogen har allerede haft mange læsere og endnu flere vil komme til. Den personlige beretning om et liv som incestoffer og stofmisbruger er barsk, men samtidig opløftende og livsbekræftende, fordi bogen sprogligt er så overlegen.

Bogen er også stort set blevet anmeldt positivt. Klaus Rothstein i Weekendavisen er dybt påvirket og begejstret og kalder Kim Leine for en sikker, sansende og socialrealistisk nutidsfortæller, der formår at skildre Grønland og grønlænderne med "stor menneskelig indsigt og kunstnerisk fornemmelse". Marie Tetzlaff fra Politiken er også meget positiv og siger, at forfatterens tunge personlige bagage meget vel kunne have spændt ben for hans projekt med at få sat sit liv på skrift, hvis det ikke lige var for hans suveræne beherskelse af sproget.

Marianne Ping Huang er her i avisen også meget positiv i sin gengivelse af bogens projekt, som hun beskriver som meget mere end "en traditionel erindring om krænkelse". Hun taler lige frem om, at Kalak er "en gengave til den venlige koloni".

Nogle ville mene, at Kim Leine med Kalak havde fået vrænget alt ud og beskrevet det. Men efter denne stærke debut er det svært at forestille sig, at der ikke skulle være flere bøger i denne forfatter. Hans energi og suveræne sproglige sans bærer vidnesbyrd om flere bøger. Han har således også i et interview med Gerd Laugesen løftet sløret for sin næste bog, som lyder lige så voldsom som Kalak. Han skriver nemlig på en roman om sin farfar, der slog sin kones elsker ihjel, smadrede hans hoved med et lod fra et bornholmerur.

Kim Leine er nu klar til at dyste med fem andre kandidater om de 100.000 kr. fra Montanas Litteraturpris. Navnet på den næste kandidat følger på næste torsdag. Den endelige prisvinder offentliggøres i midten af januar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det lyder som en meget interessant bog , jeg bor sammen med en grønlandske pige , som også har været udsat for incest . Jeg tror at hun
vil få meget ud af at læse bogen ( også jeg )
Hvor kan man bestille / købe den ?
Venlig hilsen
Keld Skriver
Holbæk

HB Rasmussen

Jeg er sikker på at der er en boghandel i Holbæk, der med glæde vil bestille den hjem til dig, hvis de ikke allerede har den på lager.

@Keld Skriver

De har den sikkert også på et bibliotek i nærheden af, hvor i bor. Den er indkøbt til næsten halvdelen af folkebibliotekerne her i landet.

De har den hjemme på hylden både på biblioteket i Holbæk og i Jyderup, så I kan gå direkte ned og hente den med det samme!