En nødvendig eksplosion af en bog

Kim Leines overrumplende erindringsroman 'Kalak' er den anden kandidat til Montanas Litteraturpris 2007
15. november 2007

Kim Leine leverede allerede i det tidlige forår årets mest overraskende bog, nemlig erindringsromanen Kalak. Nu er den anden kandidat til Montanas Litteraturpris. Bogen er, som det hedder i begrundelsen for at nominere den, "en rystende og velskrevet debut om misbrug og et krast og nøgternt selvopgør".

Samtidig er bogen, som det videre hedder: "noget så sjældent som en moderne grønlandsk samtidsroman, der stilfærdigt og effektivt viser os skønheden, generøsiteten og åbenheden såvel som problemerne, lortet og tragedierne hos et lille folk, der bl.a. er mærket af en stor overdødelighed pga. selvmord, drab og misbrug".

Kalak handler om en ung mand, der flygter fra sin mor i en norsk bygd og Jehovas Vidner og ankommer til København og hans danske far, der misbruger ham seksuelt. Skammen driver ham på flugt fra Danmark til Grønland og udvikler sig til en lang kærlighedsaffære med Grønlands sprog, kultur og natur, der fortsætter ind i et eskalerende misbrug af medicin og grønlandske kvinder.

Bogens titel er grønlandsk og betyder egentlig 'ægte grønlænder'. Det bruges mest kærligt/ironisk om dem, der forsøger at tilegne sig de grønlandske vaner.

Kim Leine er født i 1961 og som sin hovedperson i bogen født i Norge, kommet til Danmark som 17-årig, uddannet som sygeplejerske, har arbejdet 15 år i Grønland og bor nu igen i Danmark.

Bogens genre

Hvad er Kalak altså for en bog? En roman i formen og en erindringsbog i indholdet, siger forfatteren selv. Ordet roman antyder, at han forholder sig frit til stoffet, men at der er meget selvoplevet stof i denne bog, er der ingen tvivl om. Kim Leine gør så at sige brug af hele hovedstolen på én gang og gennembryder stort set alle grænser i sin rastløse søgen efter at komme overens med det overgreb, han selv har været udsat for af faderen.

Hvis man sætter det hele lidt på spidsen, kan man sige, at han gør faderens seksuelle misbrug til litteratur. Eller en nødvendig eksplosion, som Leine selv kalder det.

Det er svært ikke at blive grebet af Kim Leines bog. Bogen har allerede haft mange læsere og endnu flere vil komme til. Den personlige beretning om et liv som incestoffer og stofmisbruger er barsk, men samtidig opløftende og livsbekræftende, fordi bogen sprogligt er så overlegen.

Bogen er også stort set blevet anmeldt positivt. Klaus Rothstein i Weekendavisen er dybt påvirket og begejstret og kalder Kim Leine for en sikker, sansende og socialrealistisk nutidsfortæller, der formår at skildre Grønland og grønlænderne med "stor menneskelig indsigt og kunstnerisk fornemmelse". Marie Tetzlaff fra Politiken er også meget positiv og siger, at forfatterens tunge personlige bagage meget vel kunne have spændt ben for hans projekt med at få sat sit liv på skrift, hvis det ikke lige var for hans suveræne beherskelse af sproget.

Marianne Ping Huang er her i avisen også meget positiv i sin gengivelse af bogens projekt, som hun beskriver som meget mere end "en traditionel erindring om krænkelse". Hun taler lige frem om, at Kalak er "en gengave til den venlige koloni".

Nogle ville mene, at Kim Leine med Kalak havde fået vrænget alt ud og beskrevet det. Men efter denne stærke debut er det svært at forestille sig, at der ikke skulle være flere bøger i denne forfatter. Hans energi og suveræne sproglige sans bærer vidnesbyrd om flere bøger. Han har således også i et interview med Gerd Laugesen løftet sløret for sin næste bog, som lyder lige så voldsom som Kalak. Han skriver nemlig på en roman om sin farfar, der slog sin kones elsker ihjel, smadrede hans hoved med et lod fra et bornholmerur.

Kim Leine er nu klar til at dyste med fem andre kandidater om de 100.000 kr. fra Montanas Litteraturpris. Navnet på den næste kandidat følger på næste torsdag. Den endelige prisvinder offentliggøres i midten af januar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fakta

Montanas Litteraturpris

Montanas Litteraturpris er en litteraturpris indstiftet i fællesskab af Dagbladet Information og Testrup Højskole.

Prisen gives hvert år til et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Prisen er sponsoreret af Montana Møbler og er på 100.000 kr.
En dommerkomité vil kåre en vinder blandt de seks nominerede, og vinderen offentliggøres torsdag den 17. januar 2008 på Testrup Højskole.

Den første nominerede forfatter er Hans Otto Jørgensen for romanen ’Med plads til hundrede køer’

Motivering af ’Kalak’

Priskomiteen bag Montanas Litteraturpris har som det andet af i alt seks værker indstillet Kim Leines erindringsroman ’Kalak’.

Her følger motivering:
’Kalak’ er en debut- og erindringsroman om en 16-årig knægt, der flygter fra en bygd i Norge fra mor og Jehovas Vidner, og ankommer til 70’ernes København, til sin karismatiske og ryggesløse far, der misbruger ham ’kærligt’ og grundigt med baggrund i den tids misforståede frisind. Fortælleren bringer forholdet til ophør. Han læser til sygeplejerske, stifter familie og flytter til Grønland. Men her indhentes han af incesthistorien og bliver selv misbruger, først amourøst af grønlandske kvinder, der forelsker sig dødeligt i ham, siden rigtigt af alle de stoffer, han har adgang til qua sit arbejde. ’Kalak’ er en rystende og velskrevet debut om misbrug og et krast og nøgternt selvopgør. Men bogen er også noget så sjældent som en moderne grønlandsk samtidsroman, der stilfærdigt og effektivt viser os skønheden, generøsiteten og åbenheden såvel som problemerne, lortet og tragedierne hos et lille folk, der bl.a. er mærket af en stor overdødelighed pga. selvmord, drab og misbrug. Kim Leine bliver selv forvandlet til ’en skide grønlænder’. Han er utrolig forslugen på det hele, på kvinderne, på maden, naturen og sproget. Og sproget bliver hans redning. Det grønlandske, som han hurtigt tilegner sig, assimilerer sig med og hvisker natlige betroelser til sine elskerinder på, og det danske, som han som nordmand har skullet lære sig, og som han skriver gudbenådet godt på. Leine sætter på den måde – med historien og med romandebuten – sin far, der også har haft hede forfatterdrømme, dobbelt til vægs.

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Anonym

Det lyder som en meget interessant bog , jeg bor sammen med en grønlandske pige , som også har været udsat for incest . Jeg tror at hun
vil få meget ud af at læse bogen ( også jeg )
Hvor kan man bestille / købe den ?
Venlig hilsen
Keld Skriver
Holbæk

Brugerbillede for HB Rasmussen
HB Rasmussen

Jeg er sikker på at der er en boghandel i Holbæk, der med glæde vil bestille den hjem til dig, hvis de ikke allerede har den på lager.

Brugerbillede for Anonym

@Keld Skriver

De har den sikkert også på et bibliotek i nærheden af, hvor i bor. Den er indkøbt til næsten halvdelen af folkebibliotekerne her i landet.

Brugerbillede for Anonym

De har den hjemme på hylden både på biblioteket i Holbæk og i Jyderup, så I kan gå direkte ned og hente den med det samme!