Læsetid: 3 min.

Skal partierne have en ungdomspolitik?

Kultur
23. november 2007

Ungdomspolitik bliver der ført masser af. Når de tager vores ungdomshus, når de smider flere og flere elever ind i klasserne, når der vedtages love om alkohol og integration, vedrører det os som unge.

Men jeg ville sætte pris på, at Folketinget snart begynder at føre en ungdomspolitik, der gavner unge i DK. For gavner det os at være over 30 i gymnasieklasserne? Gavner det os at have et kæmpe pensum, der skal overstås på kort tid? Nej, det tager fokus fra den enkelte elev og gør, at man ikke kan nå at gå i dybden med emner, men bare skal gennemgå en masse tekster og årstal.

Så er der en gruppe af unge i samfundet, som rammes hårdest. De skal ikke bare igennem samme ringe uddannelsessystem som os andre, de skal også tackle en hel befolknings had og mistillid. Jeg snakker om unge indvandrere, der på grund af vores fantastiske politikeres fantastiske menneskesyn nu sidder i fælden som syndebukke - så er det for alvor svært at være ung.

Hvis ungdomspolitik betyder en politik, der rent faktisk gavner unge, siger jeg højt hurra.

Hvis man samler ovennævnte punkter og giver dem fællesbetegnelsen 'ungdomspolitik', vil jeg konkludere, at det ikke er en ungdomspolitik, som vi savner, men derimod nogle, der vil overtage Anders Foghs, Bertel Haarders og Pia K.'s job - de viste sig ikke egnede.

Ja, partierne skal have en særlig ungdomspolitik. Jeg er selv politisk aktiv og kender derfor meget til partiernes egentlige politik på forskellige områder. Men situationen er langt fra den samme for mange af mine venner. De har ingen anelse om, hvad mange af partierne egentlig vil, og slet ikke hvad de vil gøre for de unge. Tit drukner snakken om politik i spørgsmålene om skatte- , miljø-, og udlændingepolitik. Det er umuligt for unge, som ikke interesserer sig for politik, at danne sig et overblik over, hvad partiernes holdninger er på de punkter, der interesserer de unge mest. Derfor bør hvert parti både i sit principprogram, men også på sin hjemmeside, have en speciel ungdomspolitik. Det kunne f.eks. være:

Vi mener at:

SU'en skal forhøjes.

At alle unge under uddannelse skal have gratis adgang til offentlig transport.

At unge skal have specielle velfærdsrettigheder.

Prævention skal være gratis.

Dette er selvfølgelig bare et eksempel på en politik, et parti kunne have, men det er let og overskueligt.

Vil man som ung desuden have anden information end om blot ungdomspolitiken, kan man jo sagtens surfe videre på hjemmesiden og finde resten af partiernes holdninger.

Desuden burde der også være en hurtig beskrivelse af partiet.

Det vigtigste er, at man taler til de unge som ligemænd. Ingen mennesker kan lide at blive talt ned til. En særlig ungdomspolitik er en rigtig god ide. Men det skal være en ungdomspolitik, der taler til de unge - ikke om de unge.

Ja, det synes jeg. Det er vigtigt at få unges synspunkter med i dansk politik, da det vil være en god måde at få unge til at være mere interesseret i et demokratisk samfund på. Hvis unge ikke kan få lov til at udtrykke deres meninger og ideer, kan der opstå demonstrationer og utilfredshed. I skolerne kan de finde på at strejke over dårlige forhold, fordi der ikke er nogen, der vil gå i dialog med dem. Der kan nemt opstå uroligheder specielt indenfor ting, som vedrører unge, f.eks. uddannelse. De studerende har ofte en bedre fornemmelse for, hvordan tingene fungerer end voksne. Hvis de kan få lov til at udtrykke deres meninger og blive lyttet til, eksempelvis omkring den nye gymnasiereform eller nedlæggelsen af gruppeeksamen, vil der ikke opstå demonstrationer. Ofte bliver demonstrationen brugt til at få opmærksomhed og desværre kan det resultere i vold. Det siges jo, at negativ opmærksomhed er bedre end ingen opmærksomhed. Sådan skal det selvfølgelig ikke være, og det er helt uacceptabelt. Derfor tror jeg, at hvis Folketingets partier fik en særlig ungdomspolitik, ville man kunne undgå det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her