Læsetid: 1 min.

Polsk patriotisme udstilles

22. november 2007

Den polske forfatter Andrzej Stasiuk har fået den konservative presse på nakken efter udgivelsen af romanen Dojczland, der handler om Polens selvforståelse i forhold til Tyskland.

Stasiuk kritiserer blandt andet den polske patriotisme, der især kommer til udtryk over for netop Tyskland. Hvorfor, spørger Stasiuk eksempelvis, er det bydende nødvendigt for skolebørn i første klasse at lære så meget om de tyske korsfareres misgerninger i middelalderen? Den konservative presse i Polen har kritiseret Stasiuk for at sætte nationen i et dårligt lys og det politiske magasin Wprost har kaldt ham "en betalt indflydelsesagent fra Berlin".

På en både seriøs og humoristisk måde forholder Dojczland sig til det, polske sociologer har kaldt 'det polske kompleks', nemlig den polske følelse af ikke at blive taget alvorligt af de paternaliserende vestlige naboer. Hovedpersonen i bogen, der er en art rejseroman, er netop en parodi på en polak, sådan som mange polakker opfattes i Tyskland. Han drikker, svindler, kører i 'mercer' og synes, at tyskere er åndssvage i al deres ordentlighed.

Dojczland er en selvironisk undersøgelse af fordommene på begge sider, og det skorter ikke på provokationerne. Som Stasiuk siger:

"At være polsk betyder, at man er de sidste mennesker øst for Rhinen. Fordi for en polak er tyskerne ligesom veldesignede maskiner, robotter, mens russerne er mere i retning af dyr."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu