Læsetid: 4 min.

En sart, lille knold

Hvorfor er kartofler i den almindelige dagligvarehandel vaskede og sveder i gennemsigtige plastikindpakninger? Hvem bestemmer egentlig, at de sarte kartofler skal mishandles på den måde?
Hvorfor er kartofler i den almindelige dagligvarehandel vaskede og sveder i gennemsigtige plastikindpakninger? Hvem bestemmer egentlig, at de sarte kartofler skal mishandles på den måde?
16. november 2007

Kartofler er sarte og efter at være blevet vaskede nedsættes holdbarheden betydeligt. Hos en del grønthandlere kan man stadigt få kartofler i løs vægt, der er behandlet godt, men det bliver sjældnere, og det er vanskeligt at få forskellige sorter.

Nu kommer der også vaskede kartofler i plastik i de økologiske grønsagskasser fra Årstiderne - selv i dogmekassen, hvor man skulle forvente, at de behandles rigtigt. Jeg kan ikke forestille mig, at forbrugerne mener, at det er en ægte kvalitetsforbedring - i hvert fald er forbruget af kartofler ikke stigende. Danskerne spiser lidt mere end 100 g dagligt, og de ældre spiser flest.

Basismad

Kartofler er en traditionel basisføde herhjemme og er en meget billig måde at blive mæt på en god måde. Hvis man vil opnå størst mæthed med færrest kalorier, skal man spise kartofler. Kartofler indeholder næsten alle vitaminer, især C-vitaminer og mineraler, især kalium, og så har de masser af kostfibre. Kartofler har mange anvendelsesmuligheder i madlavningen. Og i det daglige er en kogt kartoffel af god kvalitet, fin til mange retter.

Kartoffelplanten danner store, stivelsesholdige knolde på de underjordiske stængler. Både stængler, blade og bær er giftige. Det gælder i et vist omfang også de knolde, som er blevet grønne, fordi de har fået lys, f.eks. fordi kartoflerne har ligget i jordoverfladen. Derfor skal kartofler opbevares mørkt. Nye kartofler er umodne knolde og har kort holdbarhed. Modne kartofler kan gemmes og fås derfor hele året. Der dyrkes ca. 100 forskellige sorter herhjemme, og de har forskellig fasthed, facon og smag, der også er afhængig af jordbundsforhold. Meget kogefaste kartofler er f.eks. asparges og ditta, af kogefaste er bintje, folva og sava meget udbredte, og melede er f.eks. sorten King Edward, der har rødlige pletter. Det er på tide at fokusere lige så meget på kartoffelsorter, som man har gjort på æblesorter de sidste mange år.

Mørkt og køligt

Søren Wiuff dyrker kvalitetsgrønsager og leverer til mange af de bedste restauranter. Han fortæller, at kokkene ville undre sig meget, hvis han kom med vaskede kartofler. Det er klart, at det kan gå med nyvaskede, hvis de bruges med det samme.

De vaskede kartofler i mange supermarkeder er også polerede. Kartoffelskrællen bliver beskadiget med små ridser, og når kartoflerne derefter ligger for varmt og sveder (eller de ånder) i plastikbakker, går det helt galt. Her begynder vækst af skimmel, råd, og kartoflerne starter med at spire, det ødelægger kartoflerne og giver dem dårlig smag.

Desuden gør lys kartoflerne grønne, de bliver bitre og indholdet af solanin stiger (et stof der er giftigt i større doser).

En god praktisk løsning er at skaffe sig jordede kartofler i sæk, hvor kartoflerne kan ånde. Sækken skal opbevares mørkt, frostfrit men køligt ved ca. fem grader. Kartofler har det ikke godt i et lukket køleskab. I øvrigt er det ofte koldere i bunden af køleskabet, hvor kartoflerne kan blive køleskadede og få en sødlig smag og en underlig, vandig konsistens. Og så tilføjer Søren, at hvis man skal have nyt køkken, så få indrettet et lille opbevaringsrum mod nord eller et kælderrum med god ventilation - en genoplivning af et gammeldags fadebur - der kan bruges til at opbevare levende organismer som gulerødder, kartofler og rødder med jord. En kasse øl vil også have det godt her.

En sæk kartofler, der typisk indeholder 25 kg, kan holde et par måneder og det er enkel miljøvenlig emballage, slutter han.

Hvem gider spise kedelige kartofler. Forbrugerne skal købe det bedste som medproducenter og være med til at sikre et godt udbud af ordentlige madvarer. Så det handler om at handle!

King Edward kartoffelmos (4-5 portioner)

- 1,5 kg King Edward, melede kartofler

- 4 dl sødmælk + evt. kogevand

- 25 g smør

- 1/2 tsk groft salt

- friskkværnet peber

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem i usaltet vand, så de lige er dækkede, til de er møre ca. 20 min. Hæld kogevandet fra (gem lidt), og damp kartoflerne tørre i gryden. Mos dem med et piskeris eller en kartoffelpresse. Varm mælken, og pisk den i mosen til passende konsistens, spæd evt. med kogevandet, til kartoffelmosen er let og luftig. Tilsæt smør, smag til med salt og peber.

Varm kartoffelsalat (4-5 portioner)

- 1 kg kogefaste kartofler

- 3 løg

- 50 g smør

- ca. 1,5 dl vand

- ca. 1 dl hvidvinseddike eller æblecidereddike

- 2 tsk. rørsukker

- 2 tsk. groft salt

- friskkværnet peber

- 1 bundt bredbladet persille

Kog kartoflerne møre i letsaltet vand ca. 20 min. og pil dem. Skær de kogte kartofler i en halv cm tykke skiver.

Pil løgene og skær dem i tynde skiver. Smelt smør i en gryde, tilsæt vand og eddike og kog, til løgene er klare, ca. 5 min. Tilsæt sukker, salt og peber, og vend kartoffelskiverne i. Varm retten ved svag varme - rør fra bunden hele tiden. Drys med masser af skyllet hakket persille.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu