'Vi er stivnet i paroler'

Kritikken af de unge forfattere er ikke helt forfejlet, mener Kristina Stoltz, der selv er venstreorienteret, men træt af forudsigelige meninger i forfatterstanden og på venstrefløjen generelt
Kultur
22. november 2007
Kritikken af de unge forfattere er ikke helt forfejlet, mener Kristina Stoltz, der selv er venstreorienteret, men træt af forudsigelige meninger i forfatterstanden og på venstrefløjen generelt

- Kristina Stoltz, får du aldrig lyst til at udfordre den venstreorienterede konsensus i forfattermiljøet?

"Jo, jeg synes, der er for lidt dialog og debat - men det gælder ikke kun blandt os forfattere, det gælder på hele venstrefløjen generelt. Den er for entydig, for stivnet. Når man først har sagt a, siger man også b, c og d. Der er ikke nok nytænkning, og det burde være os forfattere, der stod for noget af den nytænkning".

- Men skal forfattere overhovedet blande sig i politik?

"Det er ikke en pligt, men vi udgør trods alt en samfundsgruppe, som det burde ligge naturligt for. Og det ville være rart, hvis der var flere, som blandede sig. Det er jo blandt andet, fordi venstrefløjen ikke er aktiv nok, at regeringen har fået lov at fortsætte".

- I bliver kritiseret for kun sjældent at markere jer i den offentlige debat, og for - når I endelig gør - at gentage hvad forfattere har sagt om politik siden starten af 1960'erne?

"Det er jeg sådan set enig i. Men det er svært at være markant som venstreorienteret forfatter, når man ikke har en markant politisk venstrefløj at læne sig op ad. Så får de unge skylden, men de ældre forfattere lider jo af de samme problemer. Det er ikke fordi, de træder super meget i karakter heller. De siger bare de samme ting, som de altid har sagt. At vi så skulle være et svagt ekko, der runger i baggrunden - det er måske lige groft nok, men der er nok noget om snakken".

- Du mener ikke, det er et problem, at der ikke er flere borgerlige stemmer i den yngre generation?

"Nej, de borgerlige får rigeligt med taletid alle andre steder, så jeg synes kun, det er glimrende, hvis der ikke nødvendigvis er så mange af dem i forfatterstanden".

- Men kan kritikerne ikke have ret i, at det er et problem, hvis man i det litterære miljø er så enige på alle væsentlige politikområder, at al diskussion og debat forstummer?

"Jeg tror ikke helt, jeg forstår præmissen. Mener de, at det vil skabe mere interessant litteratur, hvis vi var mere uenige? Det er jo det samme som at sige, at litteraturen udelukkende er politisk. Det er den ikke. Vi skriver på alt muligt andet end på vores politiske overbevisning. Vi skriver på følelser, på erfaringer, på historie og filosofi. Man kan jo bare se på den litteratur, der bliver udgivet - er den så ensrettet? Det synes jeg ikke, den er".rbs

Om forfatteren: debuterede på Gyldendal i 2000 med digtsamlingen 'Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse'. I 2006 udkom hendes første roman 'Turisthotellet'. Har desuden publiceret digte i adskillige tidsskrifter, og læser i øjeblikket litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

De unge røde

Seneste artikler

 • Den gamle historie

  29. november 2007
  Der kan være al mulig grund til at ønske Information til lykke med det ny bogtillæg. Al magt til bogen! Når man (jeg) alligevel går lettere forstemt fra premierefesten, skyldes det ikke blot tillæggets hovednummer – den unge forfattergenerations manglende lyst og evne til at engagere sig i den socio-politiske diskussion
 • 'Drop konspirationerne'

  22. november 2007
  Martin Glaz Serup er træt af at blive beskyldt for at have trukket sin politiske holdning i en automat på forfatterskolen. Desuden er det absurd at bede folk mene noget andet, end det de mener
 • 'Gammel ideologisk grød'

  22. november 2007
  Kritikken af den yngre forfattergeneration er formuleret af litteraturanmeldere, der selv sidder fast i gamle vaner, mener Lars Frost
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er Kristina Stoltz an Muslim ?