Læsetid: 3 min.

Vine til tabere og vindere

Der er både trøst og feststemning at hente i den australske shiraz-drue, der trods udviklingen mod det mere elegante stadig ikke giver en vin for tøsedrenge
Kultur
16. november 2007

Engang var verden velsignet forudsigelig. Informations læsere hørte alle til på rød stue, og et valgresultat i stil med tirsdag den 13. ville med statsgaranti have udløst landesorg blandt avisens holdere.

I dag er både blå og rød stue repræsenteret i abonnementskartoteket, og både tilhørsforhold og friværdiernes betydning er komplicerede størrelser, der havde indflydelse på den enkelte læsers fornemmelse for 'partystemning' natten til onsdag.

Shiraz

I 'Dråbefangst' er der både trøst og feststemning at hente, for ugens emne, australske Shiraz, har alkoholstyrke, smag og kraft, der er i stand til at absorbere snart sagt enhver sindsstemning.

Druen Shiraz spreder sig over små 40.000 hektar i Australien og er den arketypiske australske drue, der giver buler af alkohol og super solmoden smag, der som oftest er understøttet af kraftig fad-lagring. Over tid er shiraz-vinene blevet mere elegante, men det er, uanset politisk ståsted eller køn, stadig ikke vine for tøsedrenge.

Eukalyptus

Ugens mest specielle bud er Wolf Blass' Presidents selection 2004, der oven i mange af de sædvanlige shirazkvaliteter har en markant eucalyptussmag. Det er en næsten støvet, tør vin med fin bouquet og lang eftersmag. Har man smagt meget shiraz og vil prøve noget anderledes, er det et godt bud, men de fleste vil formentlig foretrække pastiller og vin hver for sig.

Sejrens sødme

Mitolo Jester 2005 er et helstøbt eksempel på shiraz fra McLaren Vale. Det kan gøres dyrere, men sjældent meget bedre, og især strejfet af sødme i kombination med alkoholstyrken på 14,5 vil formentlig kunne få rød stue til at tro, at tirsdagen endte med sejr. Den smager utrolig godt, og efter nogle glas er man faktisk ret ligeglad med, hvem der vandt.

Raffineret

Heartland Directors' Cut 2005 virker trods en helt tilsvarende alkoholprocent lidt lettere - og måske også en anelse mere raffineret. Vinen fra Langhorne Creek fremstår med et moderne smagsindtryk og har masser af frugt og lang eftersmag, der burde gøre sig på de vinbarer, hvor de udstemte radicoole formentlig nu bliver erstattet af moderigtige folkesocialister. Sidstnævnte bliver nødt til at forstå, at rollen som modeparti også kræver nye og mere forfinede vinvaner.

Krydret

På den etiket, der smykker Hugh Hamilton the rascal 2005, er der en tegning af et får med underteksten every family has one. Den er næppe tænkt som en valgkommentar, men de, der måtte savne lidt humor i valgrumlen, har lov at tænke, hvad de vil. Vinen er formidabelt god, mere krydret end de fleste shiraz'er, med tydelig peber og med masser af solbær. Den bør nydes rimelig ung, og kan pløje sig direkte igennem enhver vintergryde.

Til vinderne

Den sidste shiraz er Brown Brothers 2004. Den er som de andre vine fra samme hus temmelig elegant og lettere end de andre i klassen. Shiraz kræver normalt kropsstyrke på et vist niveau, men Brown Brothers har de fleste af druens kvaliteter i behold uden at sende folk i dørken. Skulle man anbefale en shiraz, der egner sig til vinderholdet, er det nok her, der kan hentes energi til sejrsvals.

De fem udvalgte australske shiraz'er burde kunne dække det meste af det politiske spektrum - hvad enten man hører til rød stue og har lyst til at emigrere til Australien eller hører til de blå og bare har behov for at spæde festen op.

Wolf Blass Presidents selection 2004. Kjær & Sommerfeldt 145 kr. (33 93 34 44)

Mitolo Jester 2005, 145 kr. www.wine.dk

Heartlad Director's Cut 129,95 kr. www.philipsonwine.com

Hamilton 'The Rascal' 2005, 149 kr. www.gludvin.dk

Brown Brothers 2004, 115 kr. www.vignoble.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her