Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fra zoofili

I dag begynder den årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX i København. I løbet af de næste 10 dage vises 160 film, og fordi det kan være svært at overskue så omfattende et program, følger her en god håndfuld anbefalinger af nogle af de bedste film
I dag begynder den årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX i København. I løbet af de næste 10 dage vises 160 film, og fordi det kan være svært at overskue så omfattende et program, følger her en god håndfuld anbefalinger af nogle af de bedste film
Kultur
9. november 2007

Zoo En film om zoofili – det lyder måske ikke videre tiltalende, men Robinson Devors smagfulde, næsten lyriske film giver et sjældent og fascinerende indblik i en verden, der ligger de fleste mennesker meget fjernt. Udgangspunktet er et dødsfald forårsaget af det lidt for intime møde mellem en mand og en hest, men Zoo er på ingen måde sensationssøgende. Snarere tværtimod. Som en udenforstående siger på et tidspunkt i filmen, så har hun stadig svært ved at forlige sig med tanken om zoofili, men hun er begyndt at få en forståelse af de mennesker, der dyrker det, og for hvem det ikke kun handler om sex, men om dybe, dybe følelser. Det samme er jeg efter at have set Zoo.

Strange Culture I 2004 dør 45-årige Hope Kurtz af et hjerteslag. Hendes mand, kunstneren og universitetsprofessoren Steve Kurtz, ringer efter en ambulance, men må snart se sit hjem endevendt af FBI og sig selv anklaget for terrorisme. I sin kunst arbejder Steve med bakteriekulturer, der skal gøre os opmærksom på farerne ved genmodificeret mad, og FBI er overbevist om, at det laboratorieudstyr, Steve har, bliver brugt til at fremstille biologiske våben. Strange Culture handler om et samfund styret af frygt, og hvor myndighedernes vide beføjelser og ringe viden får alvorlige konsekvenser for almindelige mennesker. Fordi Steve Kurtz ikke selv må tale direkte om sagen, der stadig verserer, optræder både han selv og skuespillere i filmen, som er en interessant og vigtig diskussion af demokratiske spilleregler og fundamentale menneskerettigheder.

Vesterbro Michael Noer satte sine 20-årige naboer, Julie og hendes kæreste Martin, til at filme sig selv i hverdagen, og det er der kommet en overraskende morsom og meget rørende film om den store, men også meget unge og turbulente kærlighed ud af.

The Terror’s Advocate Den vietnamesisk-franske advokat Vergès blev først kendt på at forsvare algeriske frihedskæmpere fra kampen mod kolonimagten Frankrig i 1960’erne. Siden blev han berygtet for sine forsvar af alt fra Pol Pot og Rote Armee Fraktion til sjakalen Carlos og nazisten Klaus Barbie. Barbet Schroeder lader Vergès selv fortælle meget af sin historie, men interviewer også hans kritikere og folk, han har forsvaret, og der tegner sig billedet af en dygtig og ambitiøs advokat og showman, der er blevet forført af det gode liv og sin egen succes. Så forført, at han ingen grænser eller moralske skrupler synes at have – alle har krav på et godt forsvar, siger han, også Hitler. En spændende film, der i tilgift fortæller den foruroligende historie om 70’ernes og 80’ernes stærkt yderliggående og militante venstreorienterede miljøer.

Songbirds En flok kvinder, der alle sidder i fængsel for alvorlige forbrydelser, fortæller deres triste historier gennem både tale, sang og rap. Det er bestemt ikke for sarte sjæle, men kvindernes åbenhjertighed og mangel på illusioner omkring egne liv og forbrydelser og det originale, musikalske islæt gør Songbirds til en både tankevækkende og livsbekræftende oplevelse.

The 11th Hour Leonardo DiCaprio har produceret og agerer fortæller i denne ikke voldsomt opløftende dokumentarfilm om verdens tilstand. Det ser rigtig skidt ud, siger mange af de forskere, der interviewes i filmen, og hvis ikke vi begynder at tænke på miljøet som en del af en art komplekst økosystem, hvor også vores forbrugsvaner spiller en afgørende rolle, vil der snart ikke længere være nogen klode at tage vare på. Et vigtigt akkompagnement til Al Gores En ubekvem sandhed og endnu et vidnesbyrd om, at DiCaprio kan og vil meget andet end blot se pæn ud.

cmc@information.dk

www.cphdox.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her