Læsetid: 3 min.

Blødgjort Superman

Ingen mennesker løb skrigende gennem gaderne, da de endnu engang fik at vide, at deres hjem og kroppe er befolket med kemikalier, der kan forhindre dem i at få børn - eller bare give deres børn kortere barndom. Hvem skal redde os, når selv Superman har kryptonit i sit eget logo?
Hård kost. Tematirsdag på DR2 er ikke for småbørn - og så alligevel. Christine fik som syvårig bryster pga. hormonforstyrrelse fra alle de kemikalier, vi omgiver os med i dagligdagen.

Hård kost. Tematirsdag på DR2 er ikke for småbørn - og så alligevel. Christine fik som syvårig bryster pga. hormonforstyrrelse fra alle de kemikalier, vi omgiver os med i dagligdagen.

Kultur
21. december 2007

Jeg rejste mig op og så ud ad vinduet. Ingen harme bannere vred sig i decemberkulden. Ingen vrede slagord krassede mod husfacaderne. Måske havde jeg også mere forventet sådan noget i stil med, dengang Orson Welles i 1938 transmitterede nyheden om at Mars havde invaderet jorden - i hans fingerede nyhedsudsendelse, der i virkeligheden var radiodramatiseringen af H. G. Wells' War of The Worlds. Det gav ret konkrete resultater i de amerikanske gader. Rædsel. Panik. Dengang en flugt fra radioens æter, ud for at dele chokket. I dag en omgående evakuering af fladskærmsmatriklerne. Men nej, det var der heller ikke noget af. Bare almindelig dynejakke-december.

Parcel-psykedelia

Tingene har selvfølgelig også forandret sig siden Wells' og Welles' tid. Fjenden er noget udefra, om det så er snotfarvede marsmænd eller brunskjortede nazister. Fjenden er i vore stuer, køkkener, bade- og børneværelser. Det stod lysende klart efter forrige Tematirsdag på DR2.

Så da den rare Greenpeace-mand sagde til den socialdemokratiske forbrugerordfører Karen Hækkerup: "Skal vi starte med at se på, hvad er det for kemikalier, som vi kan finde i dit køkken?" så var det ikke starten på Timothy Leary-inspireret parcel-psykedelia. Ak nej, det var blot introen til en analyse af, hvad der findes af grumme kemikalier - pvc, parfumestoffer, flammehæmmere, plastblødgørere - i vores dagligdag. I stegepanden, legetøjet og laptoppen. Hvorfra de frigives via berøring eller indånding og når vores blod og arvemasse og formeringsevne.

Ubudne gæster i kroppen

Men ingen mennesker løb skrigende gennem gaderne. Måske var de bare lammede, da det viste sig at et blødgjort Superman-tryk på en børne-t-shirt indeholdt pvc, som barnet lifligt indåndede hver gang, hun havde den på.

Børn kommer for tidligt i puberteten, blev det også fortalt i denne ikke videre elegante, men strengt nødvendige Tematirsdag. En pige fik bryster i syvårsalderen. Og drengekoret på Skt. Annæ Gymnasium må vinke stadig tidligere farvel til de lyse stemmer. En lærer fortalte, at Bach i sin tid, for 300 år siden, dirigerede sine korstykker i Leipzig for drengestemmer, der var 16-18 år gamle. I dag går stemmerne i overgang i 12-14 års-alderen. Barndommen bliver forkortet af miljømæssige påvirkninger. Ubudne gæster i børns kroppe giver hormonforstyrrelser, accelererer modningen og forkorter dermed barndommen.

Og hjemme hos Karen Hækkerup fortalte en blodtest at hun havde færre parfumestoffer i blodet end de kvinder, der ikke har ammet. Hun havde givet dem videre til sine børn.

Politisk sendrægtighed

Således er menneskeheden igen sin egen værste fjende. Knoklehøje på købedygtighed og stadig øre efter det økonomiske opsving. Ude af stand til at tænke i politiske perspektiver, der rammer pengepungen. Så hvem skal redde os? Ikke den blødgjorte Superman hvis eget logo indeholder kryptonit. Og kun delvist et EU blødgjort af stærke lobby-organisationer. Ganske vist er der kommet en kemilov - REACH - dernedefra her i begyndelsen af december, men den er ikke dækkende, mine damer og herrer. Ikke dækkende. En sundhedsmæssig gummicheck, som ikke magter at dække flere tusind farlige stoffer.

Vore kroppe befolkes af fremmedlegemer, som får fertiliteten til at dale og kønshormonerne til at gatecrashe barndommen. Lige som bakterierne gæstede invasionsstyrkerne fra Mars i War of The Worlds, og gjorde det af med dem. Bliver politisk sendrægtighed, folkelig vellevned og storindustrielle interesser enden på os?

Ingen rendte i hvert fald på gaderne efter forrige tirsdags fornyede forsøg på at råbe folket op. Trafikken bøvsede og pruttede bistert, som den plejer. Netto lyste i natten. Julenisser smilede sultent ud på de nu kundetomme gader. Vi befinder os jo midt i en juletid, og der er travlt i de små hjem. Hvem har tid til at protestere, når der skal julehygges? Der er jo klejner, der skal vrides, lys der skal tændes, kalendergaver, der skal åbnes af barnehænder - og siden indoptages i de kære poders organismer.

Tematirsdag: Kuk i hormonerne, DR2, forrige tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her