Læsetid: 3 min.

Boblevand til årets sidste fest

Champagne - og det der ligner - akn være en god oplevelse på flere forskellige prisniveauer. Men endelig ikke for kold
Kultur
28. december 2007

"Så skal vi have 'pagne," råbte husets førende veninde, da vi forleden inviterede hende på brunch. Hun lever for tiden et udsvævende liv som cheflobbyist for en større kræmmerorganisation i Bruxelles, og råber altid på 'pagne', hvis sammenkomster bare lugter en anelse af hvide duge og nypudset sølvtøj. For hende og mange andre er tanken om en nytårsaften uden boblevand derfor lige så utænkelig som katolikker uden krybbespil til jul - det går ganske enkelt ikke.

Champagnevalget til nytår er svært. Har man råd til det, er der stil over et måltid med skiftende champagner hen over hele aftenen, men hvis det alligevel ender med onkel Hugo, der iført laksko, smoking og en middelstor brandert tænder fyrværkeri kl. 24, bør man måske genoverveje generøsiteten.

Som i andre af livets forhold er der faktisk ofte sammenhæng mellem pris og kvalitet, og hovedreglen er enkel; den skal være knastør til stort set alt andet end kransekragen. Winston Churchill, der for klummisten i mange af livets forhold står som lidt af et orakel, sagde mange kloge ting om champagne, men hans berømte sætning om, at den skal være "tør, iskold og gratis" holder ikke. Tør ja, gratis gerne, men aldrig iskold med mindre den er tarvelig. Otte grader og dermed lidt varmere end køleskabskold er den rigtige løsning - for meget is slår simpelthen smagen ihjel.

Ædelt eller billigt

Champagne er for mange en fællestitel, der indbefatter enhver mousserende vin, der er fremstillet efter champagnemetoden, men som rettelig kun bør sættes på produkter, der faktisk kommer fra den franske region. Smag og behag er som altid forskellig, men der er efterhånden boblevand fra mange lande, der kan matche det franske.

Vi begynder nytårplanlægningen i den rimeligere ende, hvor Ninth Island Sparkling wine fra Tasmanien for de kongetro kunne være en passende ledsager til majestætens årlige tale. Det australske bryg er lavet på chardonnay, pinot noir og pinot meunier d.v.s. en klassisk champagneopskrift, og den har både en behagelig boblemængde og dejlig smag. Den slår såmænd mange af de mere tarvelige produkter fra champagneregionen og bør selv i de mest republikanske hjem glide ned med velbehag.

Italienere er også ganske ferme til at håndtere de mousserende produkter, og i Treneto-dalen produceres der enorme mængder. Her finder man billig boblevin, men også storslåede eksempler på ædelt håndværk. Vinfirmaet Ferrari, der blev grundlagt af en planteskoleejer i 1902, laver klassiske chardonnaybaserede vine i mange kvaliteter, der kan matche de store champagnehuse. 2002 Ferrari Perlé Spumante er et fint eksempel. Liflige, levedygtige bobler og en smag af friske frugter gør vinen til en fin ledsager til både søtunge og pighvar.

Skulle pengepungen til nytårsaften stå åben i 3-400 kroners klassen er mulighederne legio. Store og kendte champagnemærker byder sig til, men hvorfor ikke prøve noget nyt? Fleur de Champagne Brut fra Duval-Leroy er et udsøgt eksempel på, hvor godt champagne kan smage. Fine bobler med masser af dybde og en markant frugtsmag, der emmer af den store pinot noir andel (75 pct.). Det kan gøres bedre for mange flere penge, men til prisen er den udsøgt, og cheflobbyisten ville givet vræle 'pagne' gang på gang, hvis det var den, der stod på bordet. Glædeligt nytår.

Ninth Island Sparkling wine Philipsonwine.com 129,95 kr.

2002 Ferrari Perlé Spumante Vinspecialisten/Magasin 219,95 kr.

Fleur de Champagne www.wine.dk (66144448 anviser forhandler) 279 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her