Note
Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
20. december 2007

Saramagos store drama som teater

Nobelpristageren i litteratur fra 1998, den portugisiske forfatter José Saramago, har for første gang fået sit store værk In Nomine Dei (I Guds navn) fra 1993 opført, skriver El País. De voldsomme religiøse stridigheder mellem protestanter og katolikker i den tyske by Münster i det 16. århundrede ligger til grund for dramaet, der åbnede i sidste uge i Sevilla på teateret Centro Andaluz de Teatro.

Dramaets tværhistoriske tema er for Saramago at se "intolerancen, grusomheden og hadet til andre", som ingen religion kan få bugt med. Saramago ser gerne, at teaterstykket vækker samvittigheden hos nogle af de mennesker, der gør skade på menneskeheden. "Vi har ikke forbedret noget som helst, nærmest omvendt, vi har forfinet metoderne, og tortur har forvandlet sig til en eksakt videnskab," sagde Saramago ved sin præsentation af opsætningen om vores tid sammenlignet med tiden for de blodige religionskrige i hans værk. ee

Tidligere fanger på Guantánamo udgiver digte

21 digte fra tidligere fanger på Guantánamo bliver nu udgivet i bogform i Storbritannien, skriver The Guardian. Digtsamlingen har fået titlen Poems from Guantánamo: The Detainees Speak ('Digte fra Guantánamo: De tilbageholdte taler') og de enkelte digte er samlet af Marc Falkoff, en amerikansk juraprofessor, der har repræsenteret 17 af fangerne - eller de 'tilbageholdte' som de omtales af amerikanerne på basen.

Den pakistanske forfatter og digter Shaikh Abdurraheem Muslim Dost er blandt bidragyderne til digtsamlingen. Han blev løsladt i 2005 og måtte ud fra hukommelsen genskabe de digte, han havde komponeret det første år af sin tilfangetagelse, før fangerne fik adgang til pen og papir. Nogen af digterne er allerede løsladt, mens størstedelen stadig er bag tremmer.

"Faktisk er det lidt af et mirakel, at digtsamlingen - eller poesien der udgør den - overhovedet eksisterer," siger Marc Falkoff til The Guardian. Desuden mener han, at digtene følger i fodsporene på de digte, der blev skrevet i "Gulag, nazisternes koncentrationslejre, og tættere på endnu, de japansk-amerikanske interneringslejre". ee

Ny formand i Forlæggerforeningen

Forlæggerforeningen har valgt administrerende direktør for JP/Politikens hus Karsten Blauert som ny formand, skriver BogMarkedet. Karsten Blauert erstatter Peter Mollerup fra Gyldendal Akademisk, der ikke ønskede genvalg. Ny næstformand blev Tine Smedegaard, som er administrerende direktør for Rosinante og Co. Hun afløser direktøren for Haase & Søns Forlag, Michael Haase, på posten.

Efter Mollerups afgang som chef og Morten Hesseldahls udtrædelse af bestyrelsen og forlagsbranchen, blev der i bestyrelsen plads til to nye medlemmer: Mathias Bruun, direktør for Gyldendal Undervisning, og Ulrik Hvilshøj, forlagsdirektør for G.E.C. Gads Forlag A/S. Øvrige medlemmer af bestyrelsen tæller Anette Wad fra Lindhardt og Ringhof og Marianne Alenius fra Museum Tusculanums Forlag.

Chefskiftet og alle øvrige ændringer træder formelt i kraft fra årsskiftet. ee

Ny Bibel udsolgt på få uger

Nyoversættelsen af Det Nye Testamente til Den Nye Aftale har været heftigt debatteret de sidste uger. Den Nye Aftale udkom den 1. november og har allerede solgt i 7.000 eksemplarer, oplyser Ritzau. Forlagschef for Bibelselskabets Forlag Jacob Vium Olesen regner med, at bibelsalget vil fortsætte i samme tempo.

"Sloganet 'En Bibel, der er til at forstå' har slået an, og det ser ud til, at danskerne virkelig har taget den nye oversættelse til sig," siger han til Ritzau.

Ideen med en hverdagssproglig udgave af Det Nye Testamente er at oversætte betydningen i sætningerne, frem for blot at gengive ordlyden. Overordnet set er planen at får flere til at læse Biblen og få budskaberne til at stå klarere frem.

Spørgsmålet om en oversættelse af Biblen til hverdagsdansk har affødt en heftig debat, da flere af de helt fundamentale teologiske udtryk er blevet ændret. Eksempelvis er ord og begreber som 'nåde' og 'barmhjertighed' ikke længere at finde i den nye bibeludgave. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her