Læsetid: 3 min.

Bognyt

Bognyheder i dagens Information
Kultur
20. december 2007

Dansk krimi solgt til Norge, Sverige og Tyskland

Afgrundens rand, der er anden del af forfattermakkerparret Simon Pasternak og Christian Dorphs planlagte seksdelte krimiserie, er blevet solgt til udgivelse i Sverige, Norge og Tyskland. Norges største forlag, Cappelen, har købt krimien og roser den for at være af høj litterær kvalitet, oplyser forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse. I Tyskland har det litterært stærkt profilerede forlag Suhrkamp sikret sig rettighederne til Afgrundens rand, mens Lind & Co står for den svenske udgivelse.

Bogen, som følger tre politifolk i en kompleks mordsag, der involverer spionage, pædofili, menneskesmugling og storpolitik, udkom i Danmark 3. oktober, og blev allerede i november købt af de tre udenlandske forlag. Forlag i Italien, Frankrig og Holland overvejer nu at byde på rettighederne til bogen. Dorph og Pasternaks kriminalroman er desuden en af de i alt seks nominerede til at vinde DR Romanprisen, der uddeles til foråret. Her skal bogen bl.a. konkurrere mod Jens Smærups Mærkedage, Kim Blæsbjergs Rådhusklatreren og Marianne Larsens Den forelskede unge. ee

Lone Hørslev skifter forlag

Endnu en forfatter har valgt at forlade Gyldendal. Lone Hørslev skifter fra forlaget i Klareboderne, hvor hun er udkommet siden debuten med digtsamlingen Tak i 2001, til Lindhardt & Ringhofs skønlitterære afdeling, Athene, skriver BogMarkedet. I en pressemeddelelse udsendt af Hørslevs nye forlag hedder det, at der bagved forlagsskiftet ligger "ønsket om at udkomme på et mindre forlag, der kan give forfatterskabet en fokuseret opmærksomhed og arbejde målrettet for placeringen af det i ind- og udland".

Også forfatterne Elsebeth Egholm og Morten Sabroe, der begge har valgt at forlade Gyldendals forlag til fordel for Politikens forlag, angiver at grunden er ønsket om en øget markedsføring. Lone Hørslevs seneste udgivelse, digtsamlingen Lige mig fra 2007, er nomineret til Weekendavisens Litteraturpris, og derudover har Hørslev tidlige modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. Hørslevs næste udgivelse bliver romanen Naturlige fjender, der altså vil udkomme på Athene til august 2008. ee

Gratis bøger på fredag

I morgen fredag deler DSB og forlaget Gyldendal 10.000 julegaver ud til julerejsende på banegårdene i landets fire største byer fra klokken to om eftermiddagen. Det drejer sig om en lang række af de noveller, som i løbet af året har været bragt i DSB's eget magasin Ud & Se, der er blevet samlet i bogen Pludselig sidste sommer.... Thomas Bredsdorff har redigeret novellerne, og eneste krav til forfatterne var, at de tre ord "pludselig sidste sommer" skulle indgå. Novellebidragene er skrevet af Klaus Rifbjerg, Naja Marie Aidt, Maria Grønlykke, Katrine Marie Guldager, Pablo Llambias, Jan Sonnergaard, Hans Otto Jørgensen, Simon Fruelund, Helle Helle, Pia Juul, Christina Hesselholdt og Jesper Wung-Sung.

Novellerne kan også downloades fra DSB's hjemmeside. ee

Salg af bøger på nettet stiger

Hver tiende købte bog bliver nu købt på internettet, oplyser Nyhedsavisen. Fra år 2000 og til nu er internetsalget af bøger steget fra tre til 10 procent, og det svarer ifølge forlæggerforeningen til at bogsalget på nettet er oppe at runde 250 millioner kroner i årlig omsætning. I den danske forlæggerforening mener man, at denne stigende tendens til internethandel kommer hele bogbranchen til gode.

"Netboghandlernes succes betyder, at der bliver solgt flere bøger. Og det gælder også for de fysiske boghandler," udtaler konsulent i Forlæggerforeningen Ib Tune Olesen til Nyhedsavisen.

Denne udvikling falder sammen med den nylige lancering af Googles 'bogsøgemaskine' books.google.dk, der gør det muligt hurtigt at finde frem til bestemte bøger, uddrag og netboghandler. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her