I dag skal der grædes

Der er sådan set nok at græde over, men i dag koncentrerer vi os om en tre-fire afgørende emner
Kultur
8. december 2007

Nu synes jeg faktisk snart, det må være nok med den albue, hr. Nielsen. Du må jo selv kunne se det, der nede på Falster, hvordan dine vikarer uge efter uge overbelaster deres i forvejen voldsomt anspændte åndelige maskinrums kapaciteter for at producere deres latterlige erstatningsvarer, deres Richs og Danmarks, hvor du gav kaffe, deres kiks, hvor du hver uge var god for en bid brød. Sådan er humøret i dag, så nu skal vi græde.

Vi begynder med at græde over Danmarks Radio.

Som medlem af Det Danske Akademi var jeg for et stykke tid siden medunderskriver på en erklæring, der ligesom tog afstand, måske lovlig høfligt og ikke helt nok, men dog afstand fra spareplanerne, eller hvad det nu er, der ligger bag den dramatiske forringelse af udbuddet fra institutionen.

Vi har jo kendt den altid, først som brugere eller nydere, lyttere eller seere. Vi hørte Pressens Radioavis og Radioteateret, vi gøs til Shivaskriget og krummede os sammen i efterkrigens aftenmørke, når Gregorymysteriet naglede Danmark til lænestolen en gang om ugen.

Vi så trofast til og lyttede, mens Mogens Lind, Doktor Lieberkind og Harald Isenstein og Volmer Sørensen og Svend Pedersen og Otto Leisner og Svend Holm jonglerede med stenkulsnafta og 20 spørgsmål til professoren, styrede kvit eller dobbelt og Ungarnshjælp, lod os få indblik i dyrerigets eller billedværkets mysterier.

Og senere, da vi blev større, de af os, der gik den vej, kunne det ske, at vi indimellem var så heldige at komme ind i selve radioen selv med vores egne stemmer og få dem bugseret ud i æteren af fantastiske lydteknikere.

Jeg husker stadig tydeligt, hvordan det kunne være. Både på den ene måde og den anden.

Både når man kunne sidde med en tekniker i fire stive timer og producere 10 minutters udsendelse, hvor ens digte var lagt ind på et Velvet Underground lydspor, hvor teknikerens mesterhånd med et fikst lille knips havde fjernet Lou Reed.

Eller alle de andre gange, her ude i provinsen, hvor man har siddet med sine digtsamlinger i selvbetjeningsstudiet, hvor alt sådan set foregik ovre i Radiohuset, mens man selv bare skulle lukke op for mikrofonen og sætte telefonerne på hovedet.

Almindeligt

Danmarks Radio var en guldgrube af viden og visdom, både for Loke og for Thor, både for de intellektuelle, der ville have digte og fik dem, op gennem 1970'erne, længere og længere, fordi betalingen over radiokassen, som nu er nedlagt, var pr. minut, og et digt på 20 minutter, hvilket er et meget langt digt, på den måde var mere værd end et digt på 20 sekunder, som naturligvis sagtens kunne være bedre, men hvad rager poetisk kvalitet kapitalen, og for dem der ville have småsnak med almindelige mennesker, der kunne ønske deres almindelige musik og snakke om deres almindelige liv i deres almindelige små huse på landet eller i forstæderne med den helt almindelige Jørn Hjorting.

Man kunne se ham i aftes på DR2, i samsending med DK4, hvor Hjorting nu arbejder, og hvor han mødte sine yngre kolleger Mikael Bertelsen og Mads Brügger.

Enhver kunne se, hvor utilpasse de to hippe moderne værter egentlig var ved at skulle lade deres iøjnefaldende særpræg sådan blive helt folkeligt almindeligt.

Store sorte borte

Nå ja, det er så heller ikke lige dem, vi græder over. Vi græder over de fantastiske teknikere, der er blevet fyret eller fjernet fra Danmarks Radio, over at radioteateret er nedlagt, og montageafdelingen, at de litterære programmer, fra Skanderborg Station og mange andre sjove steder, ikke er der mere, at manden med sweateren aldrig igen kommer ind i vores stuer med en måske ny tids udgaver af Lola Baidel, Michael Strunge og Kristen Bjørnkjær, at det hele, alting, alle, verden, livet, sandheden, håbet, det store, det små, det almindelige og det ualmindelige, at Danmarks Radios sjæl og krop er væk. Borte har taget dem. Den store sorte borger Borte med sine små dikkende lammehaler i bestyrelsen har med sine store sorte fingre fjernet al glæden fra public service, som det hedder, også når det overhovedet ikke er det.

Flere tårer triller

Vi græder videre over Emma, den store mastif, som Politikens bagside har fulgt i en måneds tid. Hun var hollandsk mester, Hollands fineste og største, og mastiffer er store, og da hun blev solgt til Danmark hoppede hun over hegnet. Der levede hun i de mørke kratskove, der åbenbart stadig vokser vildt i egnen nord for Odense. Forleden fandt man så Emmas halsbånd i et vejkryds, og i går gik hun i fælden, træt og udmagret.Hun var blevet kørt over, bilisten var kørt videre, men Emmas bagparti var knust. Hun lod sig nusse, men ikke spise. Emma blev aflivet. Vi græder over Emma. Og over alle de andre dyr og mennesker, der jorden over bliver mishandlet, udsultet, fejldømt, forfulgt, tortureret, miskendt, overset, glemt eller transporteret alt for langt uden hvil i alt for kolde vinternætter.

Jow, Nielsen. Det var sådan set det !

Bent Vinn Nielsens forfatterkollega Peter Laugesen vikarierer her på pladsen, da Bent Vinn Nielsen fortsat har brækket armen

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her