Læsetid: 5 min.

Digter, fisker og søgemaskine

Perfektionisme. Først var han dygtig til at lave pasticher, siden fandt han sin egen tone i en spændende fornyelse af systemdigtningen. Palle Sigsgaard er femte kandidat til Montanas Litteraturpris
6. december 2007

Forfattervenner beskriver ham som en typisk poet, der dasker rundt i byen, hygger sig og oplever ting hist og her; og skriver lidt om det.

Det er sagt kærligt, for Palle Sigsgaard lever ikke kun op til det romantiske billede af forfatterrollen. Han er også den hårdtarbejdende og seriøse forfatter. Den grundige og selvkritiske type, der bruger tre-fire år på at skrive en lille, intens digtsamling. Men så er der heller ikke meget overladt til tilfældighederne. Og ja, det er faktisk så godt, at hans første bog Glitrende støv danser, der er på kun godt 50 sider, nu er blevet nomineret til Montanas Litteraturpris.

Palle Sigsgaard bliver også beskrevet som den første forfatter i mange år, der er i stand til at forny systemdigtningen.

"Inger Christensen er her en vigtig inspiration. Alle er enige om, at hun er stor, men hendes direkte betydning har ikke været så markant i de senere år," som forfatteren Réne Jean Jensen udtrykker det.

Jyllands-Postens kritiker Erik Svendsen er enig i det perspektiv i sin anmeldelse af bogen: Palle Sigsgaard "fornyer tradition for systemdigtning, men gør det lykkeligvis uden at være dogmatisk matematiker. Kodeordet i den i mange henseender vellykkede digtsamling er noget så matematisk fremmed som tvivl. Det vrimler med bevisførelser, der øjeblikket efter dementeres, benægtes".

Veltalende kæreste, tak

Men Palle Sigsgaard er også krævende. På sprogets vegne. Som forfatteren og vennen Mads Eslund udtrykker det:

"Han går meget op i, hvordan folk formulerer sig. Han er på røven med mennesker, som ikke siger noget spændende, ikke kan formulere sig og glæde sig over sprogets nuancer. Han kan eksempelvis ikke forestille sig at have en kæreste, som ikke er veltalende. Og han føler sig smigret, hvis folk siger noget originalt."

Mads Eslund og Palle Sigsgaard gik fra 2001-03 på Forfatterskolen. De øvrige fire fra årgangen er Lone Hørslev, Maja Lee Langvad, Kristian Bang Foss og Jens Jacob Toftegaard, der alle har fået udgivet bøger. Palle Sigsgaard er den sidste til at debutere.

Flere tvivlede på, om der ville komme en bog ud af det. Ingen var dog i tvivl om hans store talent. Allerede på Forfatterskolen var hans stil ifølge Lone Hørslev altid meget sikker:

"Det, han lavede den gang, var meget pastiche, sikkert udført pastiche. Eksempelvis Beckett." Og hun tilføjer, at "man kan være nok så talentfuld, lave nok så mange pasticher, hvis man ikke finder ind til sit eget materiale og ikke får det hele samlet til en bog. Folk kan være nok så dygtige og finder aldrig det stof, der er interessant nok til en bog."

Forfatteren Mads Eslund er enig i det store talent, men tvivlede også på, om det i sidste ende ville lykkes.

"Det har uden tvivl plaget ham selv, men han var samtidig meget perfektionistisk. Han ville ikke ud med noget, før det var godt nok. Alt det, han lavede på skolen, lyste af talent, men der har altid været den der vægren ved at komme på banen."

Eslund hæfter sig ved, at Palle Sigsgaard så at sige er opdraget til at være kunstner.

"Hans mor er maler, og han har altid fået at vide, at det var kunstner, han skulle være. Det har på en måde skabt en slags præstationsangst, tynget ham og gjort, at han har haft svært ved at tage det sidste ryk."

Fisker med fluer

Sigsgaards forfatterkolleger peger alle på hans grundige nærvær, både når det gælder hans bog og hans person.

"Hvis han interesserer sig for noget, så gør han det i dybden. Han er glad for at fiske og går op i at binde fluer selv. Det med fluefiskning er noget med bestemte tidspunkter, noget med at larverne skal tages på det helt rigtige tidspunkt, vide noget om temperaturer osv.," siger forfattervennen Rene Jean Jensen og fortsætter:

"Jeg kan huske en gang, han boede på Istedgade. Jeg var ikke kommet på besøg, men stod på gaden. Det så han, hvorefter han med sin fiskestang hejste en pølsemad ned på gaden til mig. Han har perioder, hvor han går ekstremt meget op i noget; det kan være skak eller et nyt computerspil, og så taler han ikke om andet."

Gode digte tager tid. Men det har været værd at vente på Sigsgaards debut. I sin oversigt over efterårets bøger kalder Erik Skyum-Nielsen bogen for den mest originale digtdebut i år:

"Men, men, men årets fineste digtbog er og bliver Palle Sigsgaards allerede overlegent sikre opus nr. 1 Glitrende støv danser. Her genoptages og videreføres teknikker fra 60'ernes sidste halvdel, såsom afpersonalisering og seriel komposition; men det sker med filosofisk kløgt og med en aldeles afvæbnende humor."

Det stramme og logiske sat op mod det åbne er der flere, der hæfter sig ved. Réne Jean Jensen, der har fulgt bogen blive til, taler om et "løsligt system". Flere steder er bogen blevet sat i forbindelse med systemdigtningen.

"Det kan jeg også godt forstå, men jeg synes mere, man skal kigge på den amerikanske påvirkning fra især Kenneth Koch," siger Rene Jean Jensen.

Kenneth Kock udgjorde i 1950'erne sammen med forfattere som John Ashbery og Frank O'Hara inderkredsen i den såkaldte New York-skole.

Rene Jean Jensen peger i Glitrende støv danser på en særlig kombination af åbenhed og sammenhængende mønster bagved.

"Det er en form for søgemaskine, han skaber i teksten. Eksempelvis når der skrives om kærlighed. Formelt er han lidt gammeldags, men med en bevidsthed som er så åben, morsom og springer rundt inden for disse rammer. Det har man ikke set så meget i Danmark. Her er Palles bog en af de første, hvor den amerikanske inspiration er så tydelig."

Flere nævner i den sammenhæng den skelsættende poesifestival In the Making fra 2001, der foregik i København, hvor flere af de amerikanske digtere fra New York-skolen deltog. Den satte sig afgørende spor hos de unge forfattere omkring Forfatterskolen og i forhold til den særlige sprogbevidsthed, som også Palle Sigsgaard er fostret af. Og han er ikke længere kun 'in the making' med sin gennemarbejdede, morsomme og cool bog.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu