Baggrund
Læsetid: 5 min.

Som faderen således også sønnen

Skønt han har bedre manerer lader Murdoch den Yngre til at være en lige så hård hund som sin far - derom vidner hans nylige fortid som topchef for BSkyB
Den 35-årige James Murdoch har for længst bevist, at han besidder de samme aggressive instinkter som sin far, når det gælder om at opsøge, udforske og slå mønt på nye territorier.

Den 35-årige James Murdoch har for længst bevist, at han besidder de samme aggressive instinkter som sin far, når det gælder om at opsøge, udforske og slå mønt på nye territorier.

Osamu Honda

Kultur
14. december 2007

I går kunne James Murdoch fejre sin 35-års fødselsdag med at sætte sig til rette i chefstolen i sit nye kontor på News International, hvor hans mission vil være at udarbejde en ny strategi, der vil kunne forandre det britiske medielandskab for adskillige år fremover.

Hans blik vil række langt ud over hovedkvarteret på Wapping Highway, og hans beslutninger vil med garanti få så vidtrækkende følger, at ingen konkurrent i nogen gren af mediebranchen vil have råd til at lade hånt om dem.

Med andre ord har Ruperts udvalgte søn nu taget hul på sin rolle som den uden sidestykke mest magtfulde skikkelse i Storbritanniens nyhedsmedie-univers. Skal man vove et bud på, hvordan han vil præge dette, er det værd at kaste et blik på hans bedrifter i sin hidtidige løbebane.

For det første ved vi, at han ikke går af vejen for slagsmål. Trods en modvilje imod at give interview, et tilsyneladende ønske om at blive opfattet som en reserveret person - der bl. a. ytrer sig i tidlige opbrud fra sociale sammenkomster og hans konservative tøjstil (altid mørkt jakkesæt og hvid skjorte) - har James Murdoch ikke ført nogen stilfærdig tilværelse eller hvilet på sine arvede laurbær i form af News Corporation-aktier til en værdi af over 550 mio. kr.

Taktisk tæft

Tværtimod har han for længst demonstreret, at han besidder de samme aggressive conquistador-instinkter som sin far, når det gælder om at opsøge, udforske og slå mønt på nye territorier, og at han som denne har en sand taktisk tæft for at udmanøvrere såvel kommercielle konkurrenter som reguleringshindringer på de etablerede markeder. Forskellen er, at han overkommer at udrette alt dette med en urban charme, der ikke giver associationer til de mere barske manerer, der gav faderen tilnavnet Dirty Digger.

Gennem de tre år, da han stod i spidsen for BSkyB og gjorde alle nepotisme-anklager til skamme, har James Murdoch leveret konkrete og holdbare resultater.

Virksomhedens aktiekapital er steget med 15,7 pct. under hans ledelse, den årlige omsætning er klatret i vejret med 24,3 pct. til 3,7 mia. pund, mens profitten er mere end fordoblet til 499 mio. pund - 1,3 mia. pund er blevet udbetalt som udbytte til aktionærerne over de seneste to år.

Efter at have overtaget ledelsen af en betalingsfjernsynsvirksomhed som et ret endimensionalt forretningsområde, har han repositioneret den ved at udvide til flere platforme, herunder satellit-tv-pakker, hjemmetelefoni og bredbånd. Han har svoret, at BSkyB vil øge sine kunder til 10 mio. inden 2010, og med et kundetal på 8,7 millioner allerede, tyder alt på, at det mål vil blive nået.

Når rivaler har truet hans position, har han svaret igen med den styrke og lynsnarhed, man ville forvente sig af en indehaver af det sorte bælte i karate. Sir Richard Branson blev efterladt chokeret og forslået af den unge Murdochs dristige overtagelse af 17,9 pct. af aktierne i ITV - et skridt som, skønt det førte til en endnu uafsluttet efterforskning fra den britiske konkurrencestyrelses side, dog rakte til at forpurre Virgins planer om at erobre kontrol over Storbritanniens største kommercielle tv-kanal.

En skarp tunge

Skønt han generelt søger at undgå offentlig bevågenhed, tøver han ikke med at træde frem, hvis han ser sit snit til at foretage væsentlige markeringer. Da han i sidste år af det britiske medienævn, Ofcom, blev indbudt til at holde tale, udnyttede han dette til at erklære, at vagthunde-institutionens medieforståelse "snarere hørte hjemme i Rangoon end i nutidens Europa", kaldte det "autoritært" og opsat på at udkæmpe et "moralsk og opdragende korstog". Han tog også afstand fra Lord Reith, den ansete grundlægger af britiske public service-udsendelser som en person "med en ret håndfast opfattelse af behovet for at anvise de lavere klasser deres rette plads".

Da han blev foreholdt, at hans slagsmål med Virgin, telekom-sektoren og reguleringsmyndighederne var at kæmpe på for mange fronter på engang, afviste han det med, at der for ham blot var tale om "isolerede skærmydsler".

Han har haft et årvågent øje for mulighederne for at præsentere mastodonten BSkyB som outsideren, der tager seernes parti imod det etablerede kanalers egeninteresser. Til erhvervsmagasinet Management Today udtalte han, at medieeliten i Soho øjensynlig betragter Skys hovedkvarter i en fjern London-forstad som "en bunke lerhytter ude i Osterley". På samme måde som fodboldtræner Sir Alex Ferguson har James forståelse for værdien af at fremstille succesrige operationer som et resultat af hårdt arbejde og søger at opmuntre, hvad han betegner som "en iværksætterånd" blandt sine ansatte.

Da det kom frem i sidste uge, at James Murdoch ville fratræde for sin post som topchef i BSkyB, faldt selskabets aktier med over 16 points under formiddagens handler. Ikke desto mindre sidder han stadig i BSkyB's bestyrelse.

Nye arbejdsområder

I sit nye job får James Murdoch ansvaret for andre store betalings-tv-selskaber såsom Sky Italia og det asiatiske satellit-imperium Star TV. Han har allerede over for sin far demonstreret sine evne til at styre sidstnævnte under et arbejdsophold i Hongkong. Når han rækker sit visitkort frem, holder han det altid mellem tommel og pegefinger, idet han gør et høfligt buk.

I Storbritannien samler der sig imidlertid størst interesse for, hvilke planer han har for at revitalisere den nationale presse, hvoraf han vil få overopsyn med 42 procent i kraft af sin kontrol med The Times, The Sunday Times, The Sun og News of the World.

Nogle iagttagere vurderer, at han ikke brænder synderligt for de trykte medier. De henviser gerne til hans tidligste erfaringer i avisjournalistik som praktikant på faderens Sydney Mirror, da et foto af den sovende James ved en morgenpressekonference blev publiceret i rivalen Sydney Morning Herald. James Murdochs rolle bliver dog ikke at jagte scoop, men at føre branchen ind i den digitiale tidsalder, en proces, der allerede er godt i gang med avisen The Sun, som for nylig er blevet relanceret som multi-platformsmedie.

Uanset hvor stor værdi han tillægger det at tage underhundens position, er James Murdoch ikke sen til at bruge de muskler, han har. Herom vidner den hast, hvormed han fandt de 940 mio. pund frem, der kostede at købe sig til så afgørende indflydelse i ITV.

Der er allerede spekulationer i gang om, at News International vil gå i offensiven og gøre brug af en dobbelt taktik med prisfald og nye journalistiske investeringer i et forsøg på at ramme mindre velpolstrede modstandere som Trinity Mirror. James Murdoch vil utvivlsomt vide at rulle sine skræddersyede ærmer op for nye udfordringer. Og det kan meget vel gå hen og blive mere blodigt end hine "isolerede skærmydsler".

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her