Læsetid: 2 min.

Københavns Kommune og Det Kgl. Teater slås om p-hus

Kulturministeren kan ikke tvinge København til at opføre et p-hus ved det nye skuespilhus, siger professor. Politikerne kan nemlig bare ændre lokalplanen
Kultur
6. december 2007

Hvis politikerne på Københavns Rådhus ikke ønsker et parkeringsanlæg ved det nye skuespilhus på Kvæsthusbroen, så kommer det heller ikke.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Claus Haagen Jensen sætter et punktum i diskussionen om, hvem der bestemmer, hvad der skal bygges på Kvæsthusbroen, som ejes af staten.

Det sker, efter at kulturminister Brian Mikkelsen (K) og Det Kongelige Teater har anmodet kommunen om byggetilladelse og henviser til den nuværende lokalplan, der tillader et p-hus. Men den kan de københavnske politikere blot ændre, siger Claus Haagen Jensen.

"Det er kommunen, der vedtager lokalplaner, og hvis et flertal i Københavns Borgerrepræsentation ikke ønsker et p-hus, så bliver der ingen parkering. Og så er det faktisk fuldstændig ligegyldigt, hvem der ejer grunden," siger professoren.

Aftale fra 2001

Brian Mikkelsen henviser i en pressemeddelelse til, at den tidligere overborgmester i København Jens Kramer (S) i 2001 tilkendegav, at der var et flertal for et parkeringsanlæg:

"Når Kulturministeriet i dag (i går, red.) sammen med Det Kongelige Teater har anmodet om byggetilladelse til at opføre et underjordisk parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen inden for de rammer, som den nuværende lokalplan giver, så er det for at opfylde den aftale, som staten og Københavns Kommune indgik i 2001 om opførelse af skuespilhus og operahus på havnefronten. Det fremgik nemlig af aftalen, at der skulle opføres et parkeringsanlæg ved Kvæsthusbroen, der kunne betjene begge huse. Jeg finder det væsentligt, at denne aftale overholdes."

Men den aftale giver ikke Brian Mikkelsen ret til at spille med musklerne, siger Haagen Jensen.

"Selv om der har været en aftale om, at der skal være parkering på Kvæsthus-broen, så er det en politisk og ikke en retlig aftale, der kan håndhæves af domstolene. Derfor er der intet i vejen for, at et nyt politisk flertal på rådhuset siger, at det føler vi os ikke bundet af."

Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) kalder også kulturministerens udspil for utidig indblanding i det kommunale selvstyre:

"Brian Mikkelsen må have fulgt uendeligt dårligt med i medierne, for der er et markant ønske fra køben-havnerne og politikerne om at få færre biler i byen. Vi ønsker, at Kvæsthusmolen skal være et rekreativt område. Han kan selvfølgelig søge om byggetilladelse, men jeg har svært ved at se et flertal for ansøgningen," siger Klaus Bondam.

Vil ændre lokalplanen

Og både S og SF stiller sig bag Klaus Bondam. Alle tre partier er parate til at ændre lokalplanen, så det ikke længere bliver muligt at opføre et underjordisk parkerings-anlæg ved Skuespilhuset.

Teaterchef Michael Christiansen fra Det Kongelige Teater kalder det en katastrofe, hvis publikum til Skue-spilhuset og Operaen ikke kan parkere ved Kvæsthusmolen.

"Det er fuldstændig uhørt, at politikerne i Københavns Kommune ikke overholder de aftaler, som deres forgængere har indgået," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her