Læsetid: 5 min.

Må vi være med?

Resultater. Gruppespillene i Champions League endte med kvalifikation for de store og rige klubber - og som sædvanligt var der intet nyt fra østfronten
Kultur
15. december 2007
Mål. Det glæder Barcelonas fans, at Ronaldinho fik bolden i nettet i kampen mod Stuttgart. Lige for tiden har klubben ikke har de bedste helbredserklæringer på deres spillere.

Mål. Det glæder Barcelonas fans, at Ronaldinho fik bolden i nettet i kampen mod Stuttgart. Lige for tiden har klubben ikke har de bedste helbredserklæringer på deres spillere.

Bernat Armangue

"Lad de små komme til mig," siger én af julens hovedpersoner. Og det gjorde de så. På Real Madrids hjemmestadion, Santiago Bernabéu, var romerske Lazio tiltænkt rollen som fightende underdogs, og kun en sejr - endda med to overskydende mål - ville være nok til videre avancement i årets Champions League. På en lige så frygtindgydende arena, FC Barcelonas Camp Nou, handlede det mest om oplevelsen og ikke pointene for Stuttgart. Nu er Real Madrid og Barca videre til ottendedelsfinalerne. Helt efter planen. Det samme er storklubber som Lyon, Inter, Liverpool, Chelsea, Milan, Manchester United og Arsenal. Og dermed exit til de små. CSKA Moskva og Steaua Bukarest opnåede kun et enkelt point i mødet med UEFA's tunge drenge, mens det tidligere fyrtårn Dynamo Kiev kan skrive et gabende 0 på cv'et.

Hvor er så dramaet henne? Jo, der var skæbneopgør for danskerholdene. Werder Bremen, som har Daniel Jensen i en prominent midtbanerolle, skulle hive en sejr hjem over græske Olympiakos. Hos tyske Schalke 04, hvor angriberen Søren Larsen og den lynhurtige kantspiller Peter Løvenkrands slår deres folder, var tre point i matchen mod Rosenborg et ubetinget must, hvis andenpladsen skulle sikres lige bag Chelsea i gruppe B. Og i én af Champions Leagues allermest traditionsrige klubber, Liverpool, gjaldt det om at vende den indledende slinger i valsen til ny styrke og helst med udebanetriumf mod ramsaltede Marseille. Til gengæld er Nicklas Bendtner og resten af Arsenal for længst sikret adgang til finalerunden, og det samme gælder Sevilla og Christian Poulsen, begge gruppe H.

På Georgios Karaiskakis Stadion i Athen havde de rød- og hvidstribede fra Olympiakos god grund til at hylde banens 'tolvte mand'. Publikum galede og hujede, som de nu engang gør på de kanter. Opildnende for hjemstavnens helte og skræmmende for de arme gæster. Man kender det fra Tyrkiet og fra østlandene, og når det går rigtig hedt for sig i engelske ærkefjendeopgør. Med 3-0 over Jensens detroniserede Bremen, som nu må nøjes med billet til UEFA Cup'en og gruppens tredjeplads, viste Olympiakos og ikke mindst den sublimt spillende venstrekant Ieroklis Stoltidis med to målperler, at Piræus-holdet sagtens kan bide skeer med de store. Tidligere i turneringen havde mandskabet klaret uafgjort hjemme mod Real Madrid og vist taktisk snilde, og efter tirsdagens opgør i den athenske heksekedel slutter Panagiotis Lemonis' drenge à point med de spanske mestre, men med en dårligere målscore. Ærgerligt for dem. Det handler nemlig om at toppe gruppen, for så bliver modstanderen i ottendedelsfinalerne nemmere at bakse med.

En billig sejr

Sådan en finale kunne godt blive Liverpool mod Real Madrid. "Bare kom an," sagde en velfornøjet Fernando José Torres til nyhedsmedierne ved udsigten til et opgør, som vækker minder om tiden i hans tidligere klub, Atletico Madrid. Den unge, blonde spanier var ophavsmand til ét af rundens flotteste stunts, da han på Vélodrome i Marseille efter bare 11 minutter driblede forbi tre forsvarere og snød Steve Mandanda i franskmændenes mål. Til bitter fortrydelse for fansene i den maleriske havneby - her har man fostret stjernen og énmandsmytologien Zinedine Zidane - endte løjerne 0-4 i Agger-klubbens favør. Og det må gi' god vind i sejlene til Rafael Benitez' team, som efter en historisk sløj start i verdens mest udbytterige klubturnering nu ender som toer i haserne på 2004-vinderne fra FC Porto.

"Det var vores egen fejl," meddelte en slukøret Rosenborg-træner, Trond Henriksen, til den sultne presse efter 3-1-nederlaget på Arena Auf Schalke. Set med danske briller var det vel en lidt billig sejr, for både Larsen og Løvenkrands blomstrede på bænken, mens konkurrenterne Asamoah, Rafinha og Kuranyi trillede bolden over den 29-årige Lars Hirschfelds mållinje med bare 12, 7 og 17 minutters mellemrum. Og kender man ikke navnene på de tre målskytter, så skal man da nok få dem banket ind i øregangen, når stadionspeakeren på ægte tysk manér slår an til fælles navneråben. Det er på én gang klamt og lige til at tude af begejstring over. Især når de 62.000 fans fra Gelsenkirchen råber "Søren Laaaaarsen" ud over lægterne. Det sker ikke så tit for tiden.

Men tilbage til dramaet, dog denne gang i luksusafdelingen. For når de små fra østlandene ikke kan komme langt nok i den forjættede turnering, handler det i stedet om sladderhistorier og taktiske finurligheder. Det er de stores byrde og fascination. Se nu blot Real Madrid. Bernd Schusters dilemma huserer på midtbanen. Skal han lade den personificerede kattepote Guti starte inde? Eller hvad med en opdatering af eks-træneren Fabio Capellos berygtede 'double pivote', nu med maliseren Mahamadou Diarra og argentinske Fernando Gago som defensiv bølgebryder? Eller måske, som tilfældet blev mod Lazio i tirsdags, en 4-4-2-diamant med Diarra og 'bæstet' Júlio César Baptista i midten og Robinho og Wesley Sneijder på kanterne? Schuster kan også satse på den nu skadeskvitte Arjen Robben, som præsidenten Ramón Calderón købte i sommer fra Chelsea i dyre domme.

Raul-trademark

Uagtet luksusdrillerierne er der dog to scenarier, som er lige så sikre som en Johannes Møllehave-bog ved juletid. Oppe i front hedder makkerparret Raúl González og Ruud van Nistelrooy. "Europas bedste angreb," praler Schuster. Og højrekanten tilhører ild-sjælen Sergio Ramos. I ham er Real Madrids sjæl fremtidssikret. I tirsdagens kamp mod Lazio varede den gyldne nutid cirka tyve minutter i første halvleg, hvor bølge efter bølge med evigt roterende flanker og en genfødt Raúl i topform sørgede for fed underholdning til det tætpakkede og næsten sygeligt forvænte Bernabéu-publikum. Forløsningen kom efter 13 minutter, da Baptista hamrede bolden ind bag alderspræsidenten Marco Ballottas målstreg, og bare to minutter efter stod der Raúl-trademark på scoringstavlen, da den lille og spinkle Champions League-topscorer endnu engang katapulterede til vejrs - fik du dén, Luis Aragonés? - og headede sikkert til 2-0. I det 36. minut kunne den skandaleombruste og tilsyneladende momentant uovervindelige Robinho nemt score til 3-0 efter uselvisk forarbejde af Nistelrooy.

Og mens ledelsen i Barca surmuler over lægernes triste dom over Thierry Henrys rygskade - en dehydrering af den intervertebrale disk L5-S1, for nu at være helt præcis - glæder Camp Nou sig forsigtigt over problembørnene Ronaldinho og Samuel Eto'o, som begge nettede i 3-1-sejren over Stuttgart. Sådan nogle spanske storbyproblemer ville de ønske, de også tumlede med i Bukarest, Moskva og Prag. Men i fodboldens verden er der som sædvanlig intet nyt fra østfronten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her