Læsetid: 3 min.

Mummespil og juleundere

Julemandens 'Lille Hjælper' i oprustet version tager endnu engang prisen som Årets Dejligste Juleøl
7. december 2007

Pludselig er vi allerede langt inde i december, julen står i den grad for døren, og julebryggene har allerede været hos os længe, de gamle kendinge såvel som de helt nye udspil.

Fra det relancerede Kongens Bryghus har man i troskab imod sit grundkoncept søgt bagud i de ølarkæologiske gemmer for at komponere en ambitiøs nyfortolkning af danskernes foretrukne sæsonbryg. Den har fået navnet Julemumme og er inspireret af den gamle øltype Mumme, der stammer fra Braunschweig, men i 1760'erne vandt udbredelse i Nordeuropa. Øllet var krydret med eksotiske krydderier fra fjerne himmelstrøg, de samme krydderier, som vi i dag især forbinder med julen. 2007-versionen af Julemumme er en mørk ale, der er tilsmagt med vanille og nellikker fra Madagaskar, stjerneanis fra Kina og rosiner fra Persien. Hertil kommer kirsebærlikør, rørsukker, fire slags malte og umaltet havre.

Og vist er det spændende at gå på opdagelse i den rødbrune Mummes smagsunivers og ikke nær så sødt, som det kan lyde.

Min anke skal være, at den savner noget mere krop og fylde - det vil i al fald vi, som foretrækker de alkoholtunge juleøl, sige - til at fremhæve sin kompleksitet, der i denne nedtonede opskænkning fremstår, ja, undskyld mig, noget formummet og godt kunne have været lidt mere excentrisk til den pris. Historien om denne øls tilblivelse forekommer mig interessantere end øllen selv, som dog alligevel anbefales. Prøv den til vanillekranse og ris à la mande.

Hos ølhøkersken i Ravnsborggade, der altid er så flink at skænke mig et krus af (og tak for det!), hvad hun nu alligevel har kapslet op, når jeg falder i dyb trance- for hvad skal man vælge, når man står over for dette skatkammers bugnende hylder? - erhvervede jeg mig Nøgne Ø's Underlig jul og De Skøre Bryggeres Stille Nacht.

Det blev en klar sejr til belgierne over nordmændene. Den Underlige Jul er virkelig underlig - noget i stil med flydende pebernødder. Den er flad i mundfølelsen og aromaen domineres fuldkommen af chokolademalt, bag hvilken man sanser skvæt af kanel og et sammensurium af uidentificerbare krydderier. Ikke just, hvad jeg vil kalde et juleunder.

Den salige fryd indfinder sig derimod med Stille Nacht. Ophæld det orangegyldne fluidium, betragt den beigefarvede skumkrone. Indsnus dens frugtmættede aroma. Smag, hvorledes denne øls ekstreme styrke, ekstreme sødhed og ekstreme bitterhed er orkestreret til en triangulær harmoni, der synes at høre en højere, overjordisk sfære til.

Skal jeg give mit bud på årets lykkeligst forløste juleøl, vil mit valg dog falde på sidste års topscorer, Santa's Little Helper 2007 fra avantgardisten Mikkeller.

Man tror det ikke muligt, men dette års version er næsten endnu bedre, i al fald en anelse stærkere og knapt så sød. Inspirationen er som tilforn hentet i de belgiske quadruppel-juleøl. Også her er der et orgie af frugtnuancer, hvori appelsinskal og koriander yder deres til at komplettere dette kolossalt potente og meget mørke bryg. Men skynd Dem. Information kunne ikke opdrive flere af Julemandens Hjælper til sin fredagsbar - juleunderet er allerede ved at være udsolgt.

HHHHIIKongens Bryghus: Julemumme, 70 cl, 6,6 pct., 39 kr. fås i Superbest, Kvickly mfl.

HHHIIINøgne Ø, Underlig jul, 50 cl, 6,5 pct., 42 kr., fås hos Høkeren, Ravnsborggade 13HHHHHIDe Dolle Brouwers: Stille Nacht, 33 cl, 12 pct., kr. 30 hos Høkeren)

HHHHHHMikkeller: Santa's Little Helper, 70 cl, 11 pct., kr. 50 hos Høkeren

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu