Læsetid: 3 min.

Sommer midt om vinteren

Vemodigt farvel til TV-Byen i Gladsaxe, hvor den nye serie 'Sommer' blev præsenteret i et område, der mest af alt ligner en krigszone. Senere følger serier som 'Kongemordet' og 'Livvagterne' samt en serie over Benn Q. Holms roman 'Album'
Serien -Sommers- brødre, Adam og Jakob Sommer, gav i går smagsprøver på serien for pressen i TV-byen i Søborg.

Serien -Sommers- brødre, Adam og Jakob Sommer, gav i går smagsprøver på serien for pressen i TV-byen i Søborg.

Thorkild Amdi

Kultur
4. december 2007

Når man så ud gennem vinduet, lignede det et sceneri fra Berlin i dagene lige efter krigen. I bygningen overfor var døre og vinduer blæst ud, og kun de nøgne mure af en fire-femetagers bygning stod tilbage i ruinhoben.

"Det ligner Sarajevo," sagde en pressefotograf, der havde rettet sit kamera mod bygningen, skønt vi var kommet af en helt anden grund, nemlig til noget så uskyldigt som et pressemøde med præsentation af Danmarks Radios nye tv-serie Sommer.

Men det var der, vi var: TV-Byen, 2860 Søborg. Formentlig det sidste pressemøde på det sted, hvor Erhard Jakobsen og Mogens Vemmer i sin tid udkæmpede en årelang stillingskrig om, hvorvidt programmerne var for venstreorienterede eller ej.

Alt det er historie, tilbage er den tomme hovedbygning, kaldet 'siloen' plus enkelte andre som den med dekorationer, hvor mødet holdes, mens gravkøerne arbejder vedholdende på byggepladsen udenfor, og nye store beboelsesehjendomme æder sig ind på siloen.

En lægefamilie

Cheferne Ulla Pors Nielsen og Ingolf Gabold samt seniorproducent Svend Clausen fra DR Drama kan blandt andet fortælle følgende om serien:

At ideen opstod, da mediedirektør Lars Grarup på et møde havde sagt nogenlunde sådan: Hva' mæ' værdierne? Lad os tage en moderne familie. Der må ligge en konflikt, et muligt drama i 'mine behov' i sammenstødet med familiens, samt i forholdet mellem den lille by og den store verden.

Man henvendte sig til Karina Dam, som på Filmskolen er uddannet til at skrive den slags, og i et samarbejde med instruktøren Jesper W. Nielsen forfattede hun historien, der foregår i en familie i Frederiksværk, hvor både faderen og de to sønner er læger, den ene i Malawi i Afrika.

Det ændrede sygdomsbillede i retning af flere livsstilssygdomme er blevet seriens underliggende motor, idet der kommer nye patienter ind i de forskellige afsnit. Sygdommene er symptomer på samfundsudviklingen.

Det bliver en karakterdrevet serie og ikke en who did it-serie, og den vil blive båret af nogle stærke generationer af kvinder. Seerne vil også stifte bekendtskab med Frederiksværks skyline (indtil de græder, red.).

Desavouerer søn

Nu kunne pressen få et forkig på et afsnit og dermed en fornemmelse af, hvad der venter os, når serien i to gange 10 afsnit den 1. januar 2008 får 'premiere'. En i formen konventionel serie - og dermed allerede på vej til at score hos seerne.

Åbningsscenen viser den gamle læge, spillet af Jesper Langberg, holde 65-års fødselsdagstale, hvor han erklærer, at han kender lever- og nyretal på de fleste af byens indbyggere.

I runkedorisk forstokkethed (en ny Kaj Holger, red.) lægger han gift ud med afsnittets mest spændende scene: Han desavouerer den ene af sønnerne til fordel for den anden. Afsnittet slutter med en scene, hvor han går i nostalgi og sammen med sin hustru, spillet af Lisbet Dahl, erindrer, hvor smuk hun var i sin røde bikini, da de som unge var på ferie ved Cannes. Hvortil hun siger:

"Jeg har da aldrig haft en rød bikini!"

I 2008 sendes ingen krimier søndag aften, men der kommer en serie i fem afsnit over Benn Q. Holms roman Album, samt en svensk produceret over Hanne-Vibeke Holsts Kongemordet. I 2009 vender parret Mai Brostrøm og Peter Thorsboe tilbage med tredie del i kriminaltrilogien, som indledtes med Rejseholdet og Ørnen.

Den hedder Livvagterne og er inspireret af den omstændighed, at flere danske politikere efter Muhammedkrisen blev forsynet med livvagter eller bodyguards.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her