Læsetid: 5 min.

Ståles store svigt

FCK fremstår som et hold, der både skal tilføres nye spillere og ny inspiration, hvis ikke det skal tabe kampen om guldet og retten til at spille i Champions League
Nedtur. Både hjemme i Superligaen og ude i Europa har FC København og træner Ståle Solbakken skuffet. Et 0-4-nederlag til et temmelig svagt Abeerden-hold var julegaven til FCK-s tilhængere, og holdets recept er blevet alt for forudsigelig - og ikke mindst målfattig.

Nedtur. Både hjemme i Superligaen og ude i Europa har FC København og træner Ståle Solbakken skuffet. Et 0-4-nederlag til et temmelig svagt Abeerden-hold var julegaven til FCK-s tilhængere, og holdets recept er blevet alt for forudsigelig - og ikke mindst målfattig.

Martin Cleaver

Kultur
29. december 2007

På sæsonens sidste spilledag - den forgangne uges torsdag, da FCK mødte Aberdeen i UEFA Cup-gruppens afsluttende opgør - blev den bedst skjulte krise i dansk fodbold endelig udstillet for tændte tv-skærme, nemlig FCKs efterhånden kroniske scoringsproblem.

I løbet af efteråret har denne krise ligget gemt under holdets generelt hæderlige resultater og andre klubbers mere åbenlyse sammenbrud, men torsdag aften var det ikke længere muligt at skjule noget: På den skotske klubs vindblæste stadion, Pittodrie, foran godt 22.000 tilskuere og imod et hårdt kæmpende, men fodboldteknisk stærkt begrænset hjemmehold, lykkedes det ikke de danske mestre at producere én eneste åben målchance i det, der udviklede sig til en af de største ydmygelser af et dansk klubhold i europæisk sammenhæng i mange år. Og da kampen blev fløjtet af, måtte de danske mestre gå på juleferie med en erkendelse af, at de er fanget i en offensiv krise, der både kan ende med at koste dem det tredje danske mesterskab i streg og retten til at spille kvalifikationskampe til Champions League næste år.

At 0-4 nederlaget til Aberdeen blot er kulminationen på en trist tendens, understreges nemlig af et kig på statistikkerne: I fire UEFA Cup-kampe scorede FCK kun ét mål. Og i superligaen har FCK kun produceret 23 mål i efterårets 18 kampe. Kun nedrykningskandidaterne fra Viborg, Lyngby og AGF har gjort det ringere. Og det er 13 mål dårligere end AaB, der overvintrer på ligaens førsteplads.

Mildt sagt et magert udbytte fra den superdyre angrebstrio Marcus Allbäck, Morten Nordstrand og Ailton Almeida.

Alt for forudsigeligt

Det vil imidlertid være uretfærdigt at placere hovedansvaret for målkrisen hos angriberne. Helt grundlæggende er den nemlig resultatet af, at holdet er fanget i et stivnet og spillemæssigt udtjent system, hvilket blev illustreret i UEFA Cup-hjemmekampen mod Atlético Madrid tidligere på måneden. Her så man et dansk hold, der blev fuldstændig nulstillet af sine spanske modstandere, og selv om det ikke er flovt at tabe 2-0 til et mandskab, der ligger nummer fem i Primera División, så var det måden, nederlaget kom i hus på, der var forstemmende.

Allerede tidligt i kampen stod det klart, at de snu spaniere havde kigget københavneres offensiv ud. FCK's opspil - der i høj grad er lagt an på at bryde modstandernes opspil højt oppe på banen og derefter smække lange bolde frem til Marcus Allbäck, hvorefter resten af midtbanen skyder med frem - blev fuldstændig neutraliseret af de boldsikre spaniere, der, dels meget sjældent tabte bolden i midtfeltet, og dels havde totalt styr på københavnernes aldrende svenske frontløber; og så blev det udstillet: FCK har ingen plan B. Der findes ingen variation i deres opspil.

Igen og igen måtte det tavse og nederlagsstemte publikum i Parken overvære, at hjemmeholdet hældte høje bolde fremad banen, hvor de uden problemer blev opsuget af de teknisk overlegne spanske forsvarere, og da FCK's træner, Ståle Solbakken, til allersidst ændrede taktikken, tjente det blot som en understregning af, at holdet ikke råder over alternative opspils-strategier. Solbakkens manøvre bestod nemlig i at sende Michael Gravgaard helt i front, og dermed var de danske mestres fodboldmæssige fallit total: Mod et overlegent spansk hold endte danskerne med at spille primitivt kick-and-rush med en fremrykket forsvarsklippe som target man.

Det er imidlertid ikke kun mod en klassemodstander som Atlético Madrid, at FCK's offensive begrænsninger er blevet udstillet. Også efterårets kampe mod superligaens bedre mandskaber - AaB, FC Midtjylland og OB - har afsløret, at FCK er blevet gennemskuet, og at holdet ikke længere er i stand til at kværne og presse deres modstandere i bund, sådan som det tidligere var tilfældet. Derfor kan det kun betegnes som mangel på rettidig omhu, at Solbakken ikke for længst har optrænet sit hold i forskellige strategier, der kan tages i brug, når standardskabelonen svigter.

I de seneste måneder har de danske mestre fremstået som et hold af trætte spillere, der hænger fast i et udtjent spillesystem, som for længst er berøvet enhver overraskelseseffekt og gennembrudskraft. Og om få dage - 1. januar - når vinterens transfervindue åbner, må FCKs ledelse hive prangerpungen frem. Det er velkendt, at Ståle Solbakken i de seneste to transfervinduer har bedt om markante forstærkninger til holdet. Nu skal de leveres: Der skal købes en klasseangriber, der kan gå direkte ind i startopstillingen og aflaste Allbäck - Schalcke 04's Søren Larsen nævnes som et emne, københavnerne overvejer seriøst - samt en midtbanemand, der kan tilføre FCK's opspil kreativitet og dynamik. Den hårdtarbejdende, men idéfattige, Hjalte Nørregaard og den jævnt hen skuffende Rasmus Würtz har ikke leveret varen på den offensive midtbane, og derfor må nye kræfter til. Hvis mesterklubbens ledelse ikke handler i den kommende måned, er der en stor risiko for, at FCK må overdrage mesterskabet - og kvalifikationskampene til Champions League - til en af de hjemlige konkurrenter.

Slankekur på Vestegnen

FCK er imidlertid ikke det eneste hold, der skal agere i transfervinduet. Også andre klubber skal fintune holdet, inden kampene om medaljer og adgangen til de europæiske turneringer genoptages.

Hos OB, der holder vinter på femtepladsen, er det ligeledes offensiven, der giver anledning til hovedbrud. OBs tre angribere, David Nielsen, Bengt Sæternes og Anders K. Jacobsen, har i efterårets 18 kampe tilsammen scoret fire mål. Hvis fynboerne vil indfri målsætningen om medaljer, skal den offensive linje tilføres mere ildkraft, således at holdets gennemgående spilovertag kan omsættes i scoringer. I efteråret spillede fynboerne 10 gange uafgjort - heraf fem gange 0-0 - og det er ikke en statistik, der bringer holdet fra Odense til tops.

Hos dansk fodbolds lidende kæmpe, Brøndby, går overvejelserne ikke så meget på indkøb som på, hvordan man får renset ud i det overbefolkede omklædningsrum. Brøndbys førsteholdstrup tæller 30 navne - eller 31, hvis man kan stole på de seneste forlydender i pressen om, at klubben har erhvervet sig reservespilleren Max von Schlebrügge fra Anderlecht - og det er uhensigtsmæssigt mange. (Til sammenligning har FCK 23 spillere på sit førstehold.)

I en så stor trup som de blå-gules vil en række spillere være permanent marginaliserede og demoraliserede over den ikke-eksisterende chance for at komme på banen, ligesom risikoen for klikedannelse er overhængende. Derfor vil øvelsen på Vestegnen bestå i at skære truppen ned til et antal på omkring 25 navne. Det vil naturligvis ikke ske i ét transfervindue, men man må formode, at klubben starter frasalget denne vinter - samtidig med at Brøndby vil forsøge at hæve det generelle niveau på holdet gennem få men velvalgte indkøb; forudsat at man stadig kan lokke kvalitetsspillere til rodekassen på Vestegnen.

Brøndbys aktiviteter på transfermarkedet i januar vil give en indikation af, om klubbens nuværende sportslige ledelse vil være i stand til at forme en slankere og skarpere trup, der på længere sigt vil kunne spille med om guldet igen. Eller om den krise, Brøndby er fanget i, kun vil kunne løses gennem et skifte på de vigtigste poster i klubben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her