Læsetid: 8 min.

Jeg kunne bedre lide bogen ...

Gang på gang skuffes vi over filmatiseringer af kendte bøger - til trods for at over halvdelen af filmhistoriens spillefilm er lavet efter litterære forlæg. Hvorfor er forvandlingen fra bestseller til blockbuster så svær at have med at gøre? Og er bogen altid bedre end filmen?
24. januar 2008

Da storfilmen Arn - tempelridderen for nylig havde dansk biografpremiere var klapsalverne blandt det danske anmelderkorps til at overhøre. End ikke Jan Guillou, forfatteren til det litterære forlæg, orkede at forsvare filmatiseringen af sin egen roman, men udtalte opgivende til Politiken, at "mine bøger bliver altid til drengeunderholdning".

Vi bliver ofte skuffede over filmatiseringer. Måske fordi det litterære sprog kun vanskeligt lader sig oversætte. Måske fordi vores egen indre film kolliderer med filmen på lærredet. Måske fordi vi bare har fået for vane at opfatte filmatiseringer som forsimplede udgaver af bøger.

"Bogen var bedre," skrev en kritiker, da John Huston i 1966 filmatiserede Bibelen. Og selv om mange nok i det konkrete tilfælde vil give kritikeren ret, ligner det alligevel et mønster, når samme bemærkning gang på gang falder på vej ud af biografmørket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hæ, artiklens autoritet dalede lige betragteligt, da man kom til John Ford's 'The Surgers', fnise...

( Forsøger man at skrive troværdigt om film uden at kende en af Hollywoods gennem tiderne største og mest betydningsfulde instruktørers mest centrale værker går det galt: "That'll be the day!" som John Wayne siger i 'The Searchers', øhhh, jeg mener 'The Surgers'...