Læsetid: 2 min.

Benazir Bhuttos sidste bog hasteudgivet

Fremskyndet af Benazir Bhuttos død bliver hendes nyeste - og sidste - bog hasteudgivet til februar. Endnu en biografi i rækken. Den første skrev den tidligere pakistanske premierminister, partileder og vestlige mediedarling for 20 år siden som 34-årig
Kultur
4. januar 2008
Fremskyndet af Benazir Bhuttos død bliver hendes nyeste - og sidste - bog hasteudgivet til februar. Endnu en biografi i rækken. Den første skrev den tidligere pakistanske premierminister, partileder og vestlige mediedarling for 20 år siden som 34-årig

Benazir Bhuttos seneste og sidste bog Reconciliation: Islam, Democracy and the West bliver hasteudgivet til februar af forlaget Harper-Collins, der oprindeligt havde planlagt udgivelse til foråret.

En måske uventet bestseller efter Benazir Bhuttos dramatiske mord den 27. december, få uger efter manuskriptet til bogen lå klar.

New York Post omtalte i sidste uge udgivelsen med ordene:

"Da HarperCollins' chefredaktør Tim Duggan under-skrev udgivelsesaftalen med Bhutto, sagde han profetisk: 'Pakistan er i stigende grad et uforudsigeligt sted, og Bhuttos bog er et øjenåbnende blik på de fejltagelser, vi har begået i regionen, og hvad vi kan gøre for at rette op på dem - såvel som hvad konsekvenserne bliver, hvis vi ikke gør det'."

Reconciliation: Islam, De-mocracy and the West er delvist politisk, delvist selvbiografisk, og udgør dermed tredje del af Benazir Bhuttos erindringer, som hun startede på i en alder af 34 med selvbiografien Daughter of the East i 1989 - som faktisk er blevet hendes gængse kælenavn i regionen -, også udgivet under navnet Daughter of Destiny fra forlaget Simon & Schuster.

I foråret 2007, før sin tilba-gevenden til Pakistan, skrev Benazir Bhutto et nyt kapitel til selvbiografien, som hun allerede i 1989 bebudede blot var første del af hendes memoirer.

Kontroversiel darling

Benazir Bhutto er ofte blevet beskrevet som en 'vestlig mediedarling', og People Magazine har tidligere kåret hende som en af verdens 50 smukkeste personer.

"Vestligt uddannet og ka-rismatisk fremstillede hun sig selv som en moderat, demokratisk kraft. Som sådan var hun i udbredt grad kurtiseret i Vesten," som BBC formulerer det i deres svar og sprøgsmål om Benazir Bhutto, og på hendes dødsdag skrev den indiske nyhedskanal Sify:

"Hun var engang feteret som et symbol på moderni-tet og demokrati. Men siden har hun kæmpet et langt slag mod beskyldninger om kor-ruption."

I Benazir Bhuttos fjerde bog, Benazir Bhutto defends herself, fra 1990 udgivet af det pakistanske forlag Rhotas Books, svarede hun på an-klagerne om korruption og magtmisbrug, som hun se-nere blev frifundet for af en pakistansk domstol Karachi i 2007.

Uheldsvangert

Da Benazir Bhutto i 1989 for første gang udgav sine me-moirer med Daughter of the East, studsede nyhedsmagasinet The Economist over forfatterens unge alder: "Selvbiografier markerer som regel slutningen på en forfatters karriere. Er det da ikke en smule uheldssvangert for frøken Benazir Bhutto at indlade sig på dette en i en alder af 34," spurgte The Economist retorisk og fortsatte:

"Nej, dette er blot del ét, siger hun. Bhutto, hvis popu-laritet er faldet brat, siden hendes triumferende tilba-gevenden til Pakistan fra eksil for to år siden, håber måske at genvinde lidt af sympatien. Da hun skulle besøge sine forlæggere i London, var hun var ivrig efter at rette et par fejlopfattelser. Folk beskyldte hende for arrogance, sagde hun, blot fordi hun var en kvinde med en stærk personlighed." Forlaget Simon & Schuster udgav i april sidste år Bena-zir Bhuttos opdaterede Daughter of the East: An Au-tobiography som hardback, og den planlagte udgivelse af paperback-versionen har de fremskyndet en måned, så den udkommer nu på mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her