Læsetid: 5 min.

Bognyt

Kultur
31. januar 2008
Priser til Hans Otto Jørgensen og Niels Frank, boganmeldelserne er i live og har det godt og så hitter Mobilromaner i Japan.

Priser til Hans Otto Jørgensen og Niels Frank

Hans Otto Jørgensen modtager årets Kritikerpris for den anmelderroste Med plads til hundrede køer, der er tredje bind i Jørgensens semi-selvbiografiske romantrilogi om gårdmandsparret Ida og Ejnar og deres sønner Rune og Axel, oplyser Litteraturkritikernes Lav. Hans Otto Jørgensen anses af de fleste for absolut toneangivende i nyere dansk litteratur, og Med plads til hundrede køer har for alvor vist hans sproglige særklasse. Kritikerprisen uddeles på baggrund af en afstemning i Litteraturkritikernes Lav, og Hans Otto Jørgensens konkurrenter til prisen var i år Marianne Larsen med Den forelskede unge og Jeppe Brixvold for romanen Forbrydelse og fremgang.

Dette års Georg Brandes-Pris går til essayisten og digteren Niels Frank for hans essaysamling Alt andet er løgn, som af prismotivationen beskrives som "inspirerende og udfordrende for enhver, der vil tænke over litteraturens betydning".

Sidste års vinder af Kritikerprisen var Naja Marie Aidt for novellesamlingen Bavian, mens oversætter og ph.d. i russisk litteratur Mette Dalsgaard sidste år modtog Georg Brandes-Prisen for En optimistisk tragedie - et værk om russisk litteratur fra 1917-1980. Både Kritikerprisen og Georg Brandes-Prisen 2007 uddeles hos Kunsstyrelsen den 6. marts, og begge forfattere modtager ved samme lejlighed en pengepris på 30.000 kroner, bevilget af Kulturministeriets Kunstråd. ee

Danske aviser anmelder mest bøger

Kulturpessimister, der mener, at film og tv langsomt men sikkert fortrænger den gode gammeldags bogkulturens midte, kan glæde sig over, at bøger stadig dominerer de danske anmeldelser. Der anmeldes langt flere bøger i de danske dagblade end både tv, musik, film, teater og kunst, viser en undersøgelse foretaget af Infomedia.

I undersøgelsen indgår B.T, Ekstra Bladet, Weekendavisen, Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Politiken og Information. Ud af et samlet antal anmeldelser på 15.200 i 2007, er 4.607 boganmeldelser. Tv får, ifølge Infomedias undersøgelse, næstmest spalteplads med lidt over 4.000 anmeldelser. Derefter kommer henholdsvis musik med 2.752 anmeldelser, film med 1.897 anmeldelser og teater med 1.125 anmeldelser i 2007. Kunst er undersøgelsens bundskraber med kun 658 anmeldelser i de store danske aviser hele sidste år. ee

Iran forbyder kritisk kvindetidsskrift

De iranske myndigheder har inddraget det iranske kvindetidsskrift Zanans (Kvinder) udgivelseslicens, og dermed umuliggjort tidskriftets fortsatte overlevelse. Det er et overordnet tema om overgreb mod kvinder, og i samme forbindelse et tiltag fra redaktionens side om at bringe en månedlig talopgørelse over antal forbrydelser mod kvinder i Iran, der har fået myndigheder op af stolene, skriver nyhedsbureauet AFP.

De iranske myndigheders begrundelse lyder, at Zanan forbydes, "fordi tidsskriftet udgiver artikler, der underminerer offentlighedens tiltro til ordensmagten", som det formuleres af det semi-officielle nyhedsbureau Fars. Chefredaktøren for Zanan, Shahla Sherkat, oplyser til nyhedsbureauet AFP, at hun på intet tidspunkt før forbuddet er blevet kontaktet eller advaret af det iranske kulturdepartement, hvis opgave det er at overvåge pressen. Konservative, religiøse kræfter i Iran har længe været imod tidsskriftet, der anses for at være en uacceptabel fejring af feministiske ideer. ee

Mobilromaner hitter i Japan

Romaner skrevet på mobiltelefoner storhitter i Japan. En ny litterær genre er ligefrem etableret, mener Noritmitsu Onishi fra New York Times. Mobillitteratur er så populært, at det er blevet en integreret del af den litterære mainstream i Japan. Halvdelen af bøgerne på den japanske bestsellerlistes top 10 er mobiltelefonromaner, og de udgør en millionforretning.

"Når en bog skrives på en computer, er nuancerne i linjernes længde og rytmen meget anderledes end på en mobiltelefon," siger Keiko Kanematsu, redaktør på forlaget Goma, der har specialiseret sig i at udgive den nye genre. ee

Kritisk digter anholdt i Myanmar

Digteren Saw Wai, der er kendt i Myanmar for sine kærlighedsdigte og som aktiv i den myanmarske kunstnergruppe 'White Rainbow', blev arresteret dagen efter, at hans valentinsdigt "February 14" blev trykt i underholdningsmagasinet A Chit, skriver The Guardian. Det ottelinjede digt handler om en mand med hjertesorg, men hvis digtet læses vertikalt, staver begyndelsesbogstaverne en sætning, der oversat betyder: "Magtsyge Senior General Than Shwe".

Den 74-årige Senior General Than Shwe har ledet militærjuntaen i Myanmar siden 1992 og er for mange myanmarere personificeringen af det undertrykkende militærregime. Digtet slutter med et opråb til samling i kærlighedens navn:

"I millioner af mennesker, der kender til kærlighed, klap i jeres forgyldte guldhænder og grin så højt".

På myanmarsk er ordet for millioner 'than' og ordet for guld 'shwe', endnu en skjult hilsen til generalen. I den største by, Rangoon, er alle udgaver af magasinet blevet fjernet fra butikkerne, og Saw Wai bliver indtil videre tilbageholdt af politiet. ee

Den nigerianske forfatter Cyprian Ekwensi er død

Cyprian Ekwensi, der i sin levetid udgav mere end 40 bøger, var den første nigerianske forfatter, der blev udgivet på engelsk og vandt international anerkendelse, skriver avisen The Guardian. Det skete med hans debutroman People of the City fra 1954. Ekwensis bedst kendte og mest omtalte roman er dog Jagua Nana fra 1961, som handler om en ellers veltilfreds prostitueret, der gennemgår en eksistentiel krise, da alderdommen rammer, og tiltrækningskraften aftager. Bogen blev fordømt af den katolske kirke for de seksuelt eksplicitte passager, og en ansøgning om filmatisering af romanen blev afvist af den nigerianske regering, men på trods af dettte vandt Jaguar Nana i 1968 Dag Hammarskjold-prisen i litteratur.

Cyprian Ekwensi, der oplevede borgerkrigen i Nigeria på helt tæt hold, var i 1981 med til at danne sammenslutningen af nigerianske forfattere, og i 2004 blev han medlem af det nigerianske kunstakademi. Han arbejdede til det sidste på en selvbiografi. Ekwensi døde 86 år gammel og efterlader sig sin kone Chinwe og deres ni fælles børn. ee

Boghandlerne klager over priskrigen på bøger

Supermarkeder som Bilka intensiverer deres bogsalg, og boghandelen på nettet er støt stigende. Begge dele er med til at gøre boghandlernes årsregnskab for 2007 ringere end forventet, oplyser Børsen. Konkurrencen fra supermarkederne, der indkøber store partier af de de mest populære bøger og derefter ofte dumper priserne, har været medvirkende til, at boghandlerne ikke har kunnet sikre sig nok eksemplarer af bestsellere som Stieg Larssons krimier eller den sidste Harry Potter-bog, mener formanden for Boghandlerforeningen, Olaf Winsløv.

Chefredaktør for branchebladet Bogmarkedet Nils Bjergvig mener, at det især er priskrigen på bestsellerne der rammer boghandlerne, selv om det samlede bogsalg i Danmark er stigende:

"De nye aktører på markedet gør, at vi kommer til at se et billede, hvor der vil være en større forskel på indtjening hos forlag og detailhandel", han til Børsen.

Det er altså i højere grad forlagene og supermarkederne, der tjener på mersalget. Et konkret eksempel er Stieg Larssons Luftkastellet der blev sprængt, der solgte 240.000 eksemplarer i 2007 og var centrum for en priskrig mellem Bilka og Gyldendal, der gjorde, at bogen, med den vejledende udsalgspris på 299 kroner, blev solgt for 89 kroner. Det er den delvise ophævelse af fastprissystemet i 2006, der ligger til grund for den nye udvikling, hvor boghandlerne oplever en øget konkurrence fra supermarkeder, kiosker og netboghandler. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her