Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
10. januar 2008

Catherine O'Flynn vinder Costa Book Awards

Efter 20 afslag fra diverse agenter og forlag lykkedes det nu endelig den engelske forfatterinde Catherine O' Flynn at slå sit navn fast, da hun modtog en af Storbritanniens mest prestigefyldte litterære priser, Costa Book Awards (tidligere Whitbread prize), skriver The Times. O'Flynn vandt i kategorien bedste debutroman for romanen What Was Lost, og selv om O'Flynn var blevet afvist af forlag efter forlag, præcis som det var tilfældet med ophavskvinden til bøgerne om Harry Potter, J.K. Rowling, er jurymedlem Joanna Trollope ikke i tvivl om O'Flynn's litterære talent.

Bogen er som "en formidabel roman, der blander humor og patos i et intelligent konstrueret og indfangende mysterium," siger Trollope til The Times.

Også forfattere som Kenneth Grahame (Vinden i piletræerne) og Graham Greene (Brighton Rock) blev mødt med stribevis af afvisninger i begyndelsen af deres forfatterkarriere. Nu skal Catherine O'Flynn konkurrere med vinderne af de fire andre kategorier af Costa Book Award om titlen som Årets Bog og omkring 250.000 kroner. Det drejer sig om prisen for bedste roman, Day af A.L. Kennedy, bedste biografi, Young Stalin af Simon Sebag Montefiore, bedste digtsamling: Tilt af Jean Sprackland og bedste børnebog, The Bower Bird af Ann Kelley. ee

Nyt nummer af tidsskriftet Passage om bogens form

Bogvæsen hedder nummer 57 af litteraturtidsskriftet Passage. Det er i dette nummer omstændighederne omkring tilblivelsen af en bog, mere end selveste teksten, der er i fokus, lige fra omslag til typografi, illustrationer, bagsidetekst og papirkvalitet.

"Med artiklerne i dette temanummer ønsker vi at gå det ideale begreb om 'selve teksten' på klingen og rokke lidt ved det autonome kunstbegreb, det er udtryk for. En litterær tekst står aldrig alene," hedder det i tidsskriftets forord.

Temanummeret lægger ud med Richard Dantons "Hvad er boghistorie", der er en hovedtekst inden for de mere materielle dele af litteraturforskningen. Derudover undersøger Passages redaktør Tore Rye Andersen omslaget og bagsidetekstens effekt på vores interesse i bogen og Ole Nyegaard analyserer visse af Vladimir Nabokovs forord og viser, hvorledes Nabokov aktivt brugte sine forord som forståelsesramme og vejledning i forhold til sit forfatterskab. Litteraturtidsskriftet Passage opstod i Århus i 1986 og blev i 2002 kåret som Årets Kulturtidsskrift på Bogmessen i Forum af Foreningen af Kulturtidsskrifter. ee

Engdahls kone introducerede ham til Lessing

Horace Engdahl, permanent sekretær for Det Svenske Akademi og dermed hovedindflydelsen på beslutningen om, hvem der modtager Nobelprisen i litteratur, giver i et åbenhjertigt interview i den franske avis Le Monde udtryk for, at han sandsynligvis ikke havde læst Doris Lessing og dermed valgt hende til nobelpriskandidat, hvis ikke det var for hans kone. Konen, Ebba Witt-Brattström, der er litteraturprofessor og aktiv feminist, gav Engdahl Det femte barn af Doris Lessing med ordene, "du skal læse den her, det er vigtigt for vores forhold".

Horace Engdahl udtaler, at læseoplevelsen og mødet med det, han kalder "den radikale forskel" i Lessings forfatterskab, var et chok for ham. Et positivt chok, der fik ham til at læse mange flere romaner skrevet af kvindelige forfattere.

"Ja, Ebba påvirker mig," siger Engdahl til Le Monde. "Før hende var min smag maskulin, og jeg elskede svære forfattere. Jeg manglede at lære at læse romaner. Jeg kunne ikke lide romaner." Det er godt, at Engdahl sætter pris på kvindelige forfattere, nu, men Le Monde tager ikke stilling til, hvorvidt det er betryggende at 'Mister Nobel' ser litteratur skrevet af kvinder som det modsatte af 'maskulin' og 'svær' litteratur'. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her