Note
Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
3. januar 2008

Den estiske forfatter Jaan Kross er død

Den internationalt kendte estiske forfatter Jaan Kross døde torsdag den 27. december i Tallin, oplyser den estiske avis Postimees. Jaan Kross var flere gange nomineret til nobelprisen i litteratur, senest i år, men fik den aldrig. Kross var den mest internationalt anerkendte og oversatte estiske forfatter og han vandt adskillige priser i hjemlandet: "Jaan Kross var Estlands største tænker. Han var forbløffende lærd på så mange områder: fra historie og kunsthistorie til litteratur og filosofi og psykologi," skriver Postimees. Mest kendt er hans historiske roman Tsarens galning, der udkom på dansk i 1992.

Efter Tysklands besættelse af Estland fra 1941-44 blev staten annekteret af Stalins Sovjet, og Kross blev i 1946 deporteret til en Gulag i Siberien, hvor han sad fængslet i otte år. Da han blev løsladt i 1954 flyttede han til Tallin og begyndte at skrive. Hans oplevelser med både den nazistiske og kommunistiske totalitarisme farvede hans forfatterskab hele vejen igennem. De fleste af hans værker foregår i Estland og beskriver forholdet mellem estere, baltiske tyskere og russere. Jaan Kross blev 87 år gammel. ee

5000 års tænkning samlet i Genève

Martin Bodmer Museet i Genève har en af verdens største samlinger af hele vor civilisations skriftlige værker. Samlingen indeholder værker fra de sidste 5000 år af menneskets historie, skriver Kristeligt Dagblad. Martin Bodmer, der blev født i 1899 i Zürich, begyndte allerede som 17-årig at samle på litteratur inspireret af Dantes humanistiske tanke om en verdenslitteratur. Samlingen indeholder alt fra litteratur og filosofi, til jura, historie, videnskabelige bøger, kunst, og religiøse værker. Samlingen hviler på fem søjler, siger museumsdirektøren Charles Mela: "Homer, Bibelen, Dante, Shakespeare og Goethe. Dette er ikke en bogsamling. Det er et museum for menneskehedens intellektuelle historie," mener han.

Ved Martin Bodmers død i 1971 blev hans litteratursamling på 170.000 værker overdraget til Martin Bodmer Fondet. Omkring 20-30.000 af disse værker er enestående værker, der kun findes i ganske få eksemplarer - om overhovedet i flere end ét - i hele verden. Blandt disse er et skrift fra omkring år 400 f.Kr. af den græske historiker Thukydid og Johannesevangeliet på græsk fra det 2. århundrede.

"Det er en af verdens ældste kristne tekster (...) De første kristne benyttede den, og alle andre bibler og bibeloversættelser hviler på den," siger Charles Mela.

Desuden indeholder samlingen klassikere som Dantes Den guddommelige Komedie i en håndskrevet kopi fra 1378, en originaludgave af Shakespeares Kong Lear fra 1608 og originaludgaver af både Cervantes Don Quixote og Defoes Robinson Crusoe. ee

Ny bog modsvarer religionskritiske værker

I den endeløse strøm af ateistiske og direkte antireligiøse udgivelser i USA og England kommer nu en bog af en ex-ateist. There is a God - How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind ('Der er en Gud - hvordan verdens mest notoriske ateist ændrede mening') af filosoffen Antony Flew er nyligt udkommet på engelsk. Flew har en fortid som religionskritisk filosof, men har altså nu ladet sig overbevise om, at "naturens uendelige intelligens" er et tegn på en guddommelig kraft. Det faktum, at naturen følger matematiske love, at livet er opstået ud af et ikke-levende udgangspunkt, og at universet eksisterer, må betyde eksistensen af en guddom.

Antony Flews bog kan ved første øjekast virke for troende som et velkomment modsvar til forfattere som Richard Dawkins og Christopher Hitchens, der begge har udgivet antireligiøse bestsellere. Men New York Times' anmelder, Anthony Gottlieb, er ikke overbevist:

"Jeg tror ikke, tænksomme troende vil tage imod dette værk med åbne arme. Han bestyrker langt fra beviset for Guds eksistens, men svækker snarere beviset for Antony Flews eksistens," skriver Gottlieb. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her