Læsetid: 2 min.

Cruise er i alt fald pænere

Men han ligner altså Goebbels, siger tv-historiker
Kultur
22. januar 2008
Men han ligner altså Goebbels, siger tv-historiker

For danskerne virker den amerikanske skuspiller Tom Cruise nok som en ligegyldig mandsling. Han var da ok i Top Gun og Mission: Impossible, men så skilte han sig af med Nicole Kidman, og det var dumt, for var hun ikke en noget bedre skuespiller end han, og fik hun ham ikke med på f.eks. Eyes Wide Shut, der blev Stanley Kubricks sidste film?

Nå, men i Tyskland er Cruise alt andet end ligegyldig. Faktisk kan han rigtig få tyskerne op på dupperne. Sidste år boede Cruise flere måneder i Berlin, fordi han indspillede hovedrollen som Claus Schenk Graf von Stauffenberg i en amerikansk storfilm om manden bag attentatet mod Hitler i juli 1944. Da det ikke ligefrem vrimlede med tyske modstandsfolk under krigen, er Stauffenberg en slags hellig ko i Tyskland. Derfor mente mange, bl.a. Stauffenbergs ældste søn, at en erklæret scientolog som Cruise ikke var den rigtige til rollen.

Alligevel fik Cruise en form for genoprejsning i efteråret, da han modtog en Bambi (Tysklands ældste mediepris) for sit 'mod' i forhold til filmen. Hvori det mod består, får stå hen i det uvisse. Man skulle synes, at det var den rigtige Stauffenberg, der var modig. Cruises bidrag består ikke i så meget andet end at bo i en luksuslejlighed på Gendarmenmarkt, engang imellem at vise sig med følge til optagelserne og ellers flanere rundt i byen med sin shoppende kone og sit lille barn. Hvor modigt er det?

Nu er han så i modvind igen. Den tyske tv-historiker Guido Knopp, der er kendt for sin evne til at forenkle, har i populæravisen Bild am Sonntag sammenlignet Cruise med Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels. Knopp har fundet en fire år gammel video på internettet. Man ser Tom Cruise stå foran et jordkugle-emblem med en stor medalje om halsen. Han taler til en gruppe Scientology-medlemmer.

Scientologi-sympati

Cruise siger så meget som "So what do you say? We clean this place up?" Og tilhørerne råber "Yeah".

Guido Knopp mener ikke, det drejer sig om oprydning af kaffekopper efter mødet, men trækker i stedet en direkte parallel til Goebbels berømte tale i Berliner Sportpalast i februar 1943. Propagandaminsteren spurgte de forsamlede, om de ville have den totale krig, og de begejstrede tilhørere brølede "Ja!" - og fik den.

Cruise taler i modsætning til Goebbels ret lavt på videoen, og den mængde, der ifølge Knopp "fanatisk-begejstret brøler", virker lidt forkommen. Ikke desto mindre siger også Thomas Gandow, den tyske protestantiske kirkes Scientology-ekspert, at "Tom Cruise er scientologernes Goebbels." Gandow frygter, at Cruises Stauffenberg-film skal bruges til at skaffe scientologerne sympati for deres totalitære bevægelse, ligesom nazisterne skaffede sig sympati til deres bevægelse ved De Olympiske Lege i Berlin i 1936.

Scientology i Tyskland overvåges af efterretningstjenesten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom Cruise var da supersprød, og meget gay i Top Gun. I Cocktail var han ganske enkelt personificeringen af den vulgære overfladekultur der prægede 80erne. Men Tom Cruise's skuespillerkarriere har momenter af storhed bla. var han fremragende i Martin Scorsese's The Color of Money, Francis Ford Coppola's The Outsiders og fænomenal i Oliver Stone's Born on the Fourth of July. Han spillede også stærkt overfor Jack Nicholoson i A few good men.
Det er jo kæmpebedrifter, alt andet en ligegyldigt.

Hans rolle som nazist hænger ikke rigtigt sammen med hans engagement i scientology. Det siger rigtigt nok mest om tyskerne's stadige stærke følsomhed omkring emnet.

Principielt er Tom Cruises private meninger lodret ligegyldige, hvis han leverer varen, dvs. spiller rollen godt. Jeg har heller ikke problemer med Mel Gibson i "Dødbringende Våben", selv om jeg ved, han er religiøs højrefundamentalist, eller med Rock Hudson som macho i hundreder af film, selv om jeg ved, han var bøsse.

Mel Gibson er vidst den eneste som virkelig er højreekstremist - hans familie - faderen ikke mindst - er kendt som rabiat jødehader med stræke højreekstremistiske meninger. Mel selv er på ingen måde langt fra stammen des angående, det har han vist flere gane. Tom Cruse, jeg han spiller jo Tom Cruse på alle sine film

Scientology kom til Danmark i 1968 tidsmæssigt sammen med det såkaldte ungdomsoprør og præsenterede først en række stjerner som The Incredible String Band fulgt af Van Morrison, op i 1970'erne kom turen til jazz-rock som Return to Forever med Chick Corea, Al Jarreau og i den mere litterære ende, William S. Burroughs, som efterfølgende var meget utilfreds, selv om han var blevet "clear". Nu hedder det TV-stjerner som fhv. soul-musiker Isaac Hayes, der lægger stemme til kokken i en eller anden tegnefilmsserie, en anden scientolog lægger stemme til Mark Simpson i TV-serien Simpsons - der krakateristisk nok ikke forsømmer nogen lejlighed til at udstille psykiatribranchen - og så er der Holywood-stjernerne Travolta og Cruise, der deltager i hvad som helst uanset "etik" - hvad med den idiotiske "Pulp Fiction", der skulle indvarsle fremtidens kultur i de tidlige 1990'ere?

Så Scientology har i virkeligheden gennemgået samme udvikling som det øvrige samfund - fra nytænkning og samfundskritik til total opbakning omkring Establishment og dets tilfældige ledere, f.eks. George W. Bush og hans mellemøstfelttog. Desuden valgte den ubestridte leder og opfinder L. Ron Hubbard at forlade Jorden i 1980'erne, og nu styres "sekten" af kapitalfonde ell. lign. - lige som alt andet (dokumentation er ikke lige ved hånden ..) Ja, det er jo bare ærgerligt.

Film om 2.verdenskrig tiltrækker ikke længere den samme opmærksomhed. Jeg må ærlig talt indrømme at jeg er træt af at se de samme hollywood skuespillere spille i krævende hisotriske roller. Det er ikke nok at se godt ud, og ha et navn! Se bare "Alexander", for at nævne skrækeksemplet. Eller hvad med "Dreamgirls", "Ali"? Hvor vi idag kan sidde og grine over amerikanske westerns fra 60'erne hvor indianere lignede hippier, eller futuristiske film fra 80'erne med Duran Duran i baggrunden, så tror jeg at man i 2030 vil kigge tilbage og få et godt grin over "Tempelridderen Arn" som ligner en festelavnsfest i stockholm anno 2007.

Kan dog anbefale et par alternativer, hvis folk vil se nogle kunstneriske værker, indenfor krigs-kortfilm.

Les barbiers de cette ville' En dokumentarfilm om Beiruts historie de sidste ti år genfortælles af byens barberer. Fængende, godt klippet og den noget alternative fortællervinkel gør historien menneskelig, og hverdagen kommer nærmere. Tag dit kamera med til frisøren næste gang. Vinder af Short Film César 2006.

W.A.R - Dansk kortfilm instrueret af Ercan Kosar: Et visuelt bombardement. Lang billed og lyd montage om krig og ødelæggelse, hvor det er lykkedes at have Danmark som kulisse. Noget af det bedste man har set visuelt i Danmark, og med international klasse.

La guerra é finita (krign er forbi): intrueret af Nina Mimica. En af de absolute bedste kortfilm der er lavet i de seneste år. Især kortfilmens behov for en overraskende pointe er eksemplarisk gennemført i ”Krigen er forbi” - her ved at lade seerne tro, de ser noget andet, end de rent faktisk ser. Nok min favorit af de 3.

Hansen, hvem er Mark Simpson?

Mark Simpson er søn af Homer Simpson i TV-serien "The Simpsons" - og en skuespiller-scientolog, hvis navn jeg ikke kender, lægger stemme til personen, som altså ikke eksisterer i traditionel biologisk forstand, sådan som f.eks. Britney Spears og Paris Hilton påstås at gøre det, omend jeg tvivler.

BART Simpson - ligesom James Bond (fiktiv) ikke er James Blunt osv. "eom"

Så en scientolog lægger stemme til Bart Simpson? Og så fucking what?

Jeg synes, at det er meget u-tysk at sammenligne T. Cruise med Goebbels, fordi det relativerer ugerningerne begået af nazisterne. Scientology er en usympatisk truppe, men skyld i folkemord er de ikke.
Guido Knopps popularitet skyldes også, at han har formået, at fremstille det tyske folk som ofre (for nazismen) og ikke gerningsmænd, hvad naturligvis falder i god jord. Hvor historisk korrekt ,det er, kan diskuteres.

Scientology gør selv et stort nummer ud af det med Bart Simpson, desuden forekommer der scientologisk "propaganda" i Simpsons, i al fald i form af latterliggørelse af psykiatrien ... men, indrømmet, kun Dialogcentret, hvis det stadig eksisterer, ville kunne finde en sammenhæng eller trussel mod det bestående. og da alle Jakob Schmidt-Rasmussens indlæg er fjernet, måske fordi de opfattes som reklame, forekommer oplysningen ude af kontekst lettere idiotisk.

Hvis det skulle være scientology-inspireret at gøre grin med psykiatere, så er der betydeligt flere scientologer til, end jeg troede - det er fandeme uhyggeligt, du!