Note
Læsetid: 1 min.

EU-formand beskyldes for censur

Kultur
11. januar 2008

LJUBLJANA - Det er et sært paradoks, at en mand, der i 1980'erne sad 18 måneder i fængsel for at lave kritisk journalistik, nu beskyldes for at undertrykke ytringsfriheden. Det er ikke desto mindre den slovenske premierminister, Janes Jansas ry. Frem for at være sit lands Vaclav Havel ses han af over 20 procent af landets journalister som en ømskindet censor, der via stråmænd i politik og erhvervsliv fyrer så mange kritiske journalister og redaktører som overhovedet muligt. Den årelange strid er dukket op igen, fordi det lille eksjugoslaviske land med to millioner borgere nu er EU's formandsland og dermed i internationalt spotlys. Kontroversen ligner en brutal udgave af den kulturkamp, som kendes fra andre europæiske lande som Italien, Spanien eller Danmark. Mange i den borgerlige slovenske regering ser nemlig venstreorienterede journalister som en af årsagerne til, at de borgerlige sad i opposition i 10 år indtil 2004. Derfor er regeringen ømskindet, vurderer Brankica Petkovic fra organisationen Mirovni, der overvåger medielandskabet. Men en del af problemet er også "manglende kultur" og "dårlig smag" i slovensk journalistik, siger hun. "Det er alt for simpelt og billigt bare at sige, at Jansa presser medierne," siger Petkovic og nævner den største avis Delo som et eksempel på en redaktionel kovending. Avisen er i dag Jansa-kritisk. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her