Læsetid: 7 min.

Forkælede drømmebørn har ondt i selvværdet

Selvværdet er den vigtigste ressource i det anerkendende samfund, hvor man er sit livs egen arkitekt. Men det er også en mangelvare blandt nutidens børn og unge, mener psykologer. De forkælede drømmebørn får masser af ros, men kan ikke leve op til forventningerne, mister selvstændighed og kan ikke tåle kritik
1. februar 2008

Da den verdensberømte amerikanske psykolog Abraham Maslow i 1940'erne udviklede sin teori om selvrealisering som menneskets mest sublime behov, anså han det selvrealiserende menneske som en person, der har fokus på verden og ikke på sig selv.

Siden er det psykologiske kompas vendt 180 grader, og strømpilen peger nu i stedet indad, selvet er kommet i fokus.

"Ih, hvor er du god", siger den voksne til den syvårige pige, der til en børnefødselsdag har tvunget sig adgang til klaveret midt under lagkagen med kravet: "Vil du høre mig spille?" På fodboldbanen og i klasselokalet hører vi opmuntringen til flere præstationer, "Hvor er du bare dygtig og klog ..."

Det paradoksale er ifølge Claus Holm, prodekan for formidling ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, at til trods for, at vi roser mere og mere, mangler børn og unge i dag i stigende grad selvværd.

Ros af børns intelligens fører nemlig ofte til det stik modsatte; at børn bliver uselvstændige og nemmere giver op over for udfordringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu