Læsetid: 5 min.

En forsker under anklage

Orientalisme. Ny bog fra Trykkefrihedsselskabet går frontalt til angreb på islamforskeren Jørgen Bæk Simonsen for ikke at være neutral i sit akademiske arbejde. Men findes der overhovedet en neutral grund, når det kommer til forskning i den muslimske verden?
Den anklagede. Jørgen Bæk Simonsen vedkender, at han har holdninger. Men også, at når det gælder humanistisk forskning, er der intet værdifrit rum. »Forskeren træder ind i en historiografisk kontekst, forholder sig til konteksten og udfordrer den. Forestillinger om, at noget sådant er værdifrit, må afvises,« siger han.

Den anklagede. Jørgen Bæk Simonsen vedkender, at han har holdninger. Men også, at når det gælder humanistisk forskning, er der intet værdifrit rum. »Forskeren træder ind i en historiografisk kontekst, forholder sig til konteksten og udfordrer den. Forestillinger om, at noget sådant er værdifrit, må afvises,« siger han.

Jens Dige

26. januar 2008

Spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt. At forholde sig neutralt til islam. Hvis nogen skulle være i tvivl, er akademiske fortolkninger af islam i den grad blevet en ideologisk kampplads. Ikke bare ude i verden, men også herhjemme, hvor Muhammedkrisen pludselig gjorde det, der tidligere blev kaldt orientalisme, til en brandvarm sag - også indenrigspolitisk.

Den mest prominente forsker udi det felt er Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet. Under krisen blev han pludselig kendt uden for de kredse, der har siddet i gårdhaven på det Danske Institut i Damaskus, som han indtil da havde bestyret. Simonsen kom lynhurtigt til at stå som repræsentant for en forsonlig, kompromissøgende fløj i konflikten - eller for en sjasket-slasket hallalhippet eftergivenhed over for islamisk fundamentalisme, hvis man spurgte store dele af den danske højrefløj.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der kan ikke kommenteres