Læsetid: 2 min.

Fransk leg med amerikansk

Kultur
11. januar 2008

Guillaume Canets thriller 'Fortæl det ikke til nogen' baseret på en bestseller af Harlen Coben har været et hit i Frankrig og blev ved César-uddelingen belønnet for bl.a. bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle.

Der er ikke noget at sige til den lokale begejstring, for i europæisk film er man altid stolt, når man kan lave en amerikansk-lignende thriller næsten lige så godt som amerikanerne. Meget lykkes i den sikkert iscenesatte film, hvor man bærer over med skavankerne, fordi man vil have svar og smittes af filmens ublu begejstring over at lege amerikansk film på fransk.

Romanens handling er i filmen overbevisende flyttet fra USA til et nutidigt Frankrig, hvor lægen Alexandre Beck (François Cluzet) otte år efter, hans kone brutalt blev myrdet, igen bliver mistænkt for at være den skyldige, samtidig med at nye spor får ham til at tro, at hun (Marie-José Croze) rent faktisk er i live.
Selvskabt benspænd

Som en blanding af et klassisk, karakterdrevet mordmysterium og mere fartglade, paranoide action/flugtfilm må dr. Beck som en helt almindelig mand med verden imod sig tage flugten, mens de komplicerede tråde i det lovligt udspekulerede plot redes nogenlunde ud.

Den to timer lange film spænder i passager ben for sig selv med sentimentale montager og pludselige indskud med umotiverede karakter-detaljer, og med sin stadig sørgende og hårdt prøvede hovedperson er der en hårrejsende hang til romantiske klicheer, indtil et krondyr til sidst fører til et klimaks bag rosenrøde buske.

Cluzet bærer imidlertid sikkert filmen, godt støttet af en imponerende parade af franske skuespillere (samt Kristin Scott Thomas). Den 34-årige Canet spiller selv en mindre rolle som velhaversønnen Neuville. Både som instruktør og skuespiller regnes han som en af fransk films nye store stjerner.

Den effektive 'Fortæl det ikke til nogen' vidner om, at man nok skal komme til at se mere til ham både foran og bagved kameraet de kommende år.

Fortæl det ikke til nogen. Instr. og manus.: Guillaume Canet baseret på Harlen Cobens roman Sig ikke noget. Fransk. (Gloria og Vester Vov Vov, København).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her