Læsetid: 3 min.

Den er god mod diæt

Føler man sig tynget af januar måneds traditionelle jagt på kostfibre og fedtfattigdom er Rubinsteinkagen et værdigt modsvar. Og det er godt konditorhåndværk
Føler man sig tynget af januar måneds traditionelle jagt på kostfibre og fedtfattigdom er Rubinsteinkagen et værdigt modsvar. Og det er godt konditorhåndværk
11. januar 2008

Mange starter det nye år med forsætter om at forandre spisevaner og blive sundere, slankere osv.

For nogle bliver det en besættelse at spise efter en helt præcis diæt. Maden er planlagt i detaljer fra morgen til aften, så det bliver svært at være sammen med andre. Det er en sygelig besættelse at spise på en ganske bestemt måde og fagkundskaben kalder det ortoreksi.

Denne uges opskrift er ikke noget for dem, der går meget op i fedtfattig og fiberrig mad, men for dem, der gerne vil bruge lidt af den mørke tid i køkkenet, udfordre deres håndværksmæssige kunnen og har lyst til samvær for at komme igennem den mørke tid.

Ukendt ophav

Vil du gerne glæde og imponere madglade sjæle, så gå i kast med den omfattende og festlige Rubinsteinkage. Kagen er opfundet af en ukendt dansk konditor og har formodentlig sit navn efter den berømte pianist Artur Rubinstein (1887-1982), der besøgte København første gang i 1935, og kagen er sikkert skabt i forbindelse med et af hans besøg.

Det er en fromagelagkage med rom og hård nougat, hindbærmarmelade, makronbund, vandbakkelser med chokoladeovertræk og flødeskum med rød gele. Vandbakkelserne er dyppet i chokolade, så det lidt ligner klaverets hvide og sorte tangenter.

Rubinsteinkage, ca. 14 stykker

Følg punkterne og lav kagens forskellige komponenter, der samles til sidst.

1. Makronbund

- 75 g hasselnøddekerner

- 75 g flormelis

- 3 æggehvider

- 50 g sukker

Tænd ovnen på 150 grader. Blend nødderne til fint mel i en foodprocessor. Bland flormelis i. Pisk æggehviderne stive med sukker. Vend nøddeblandingen i. Tegn en cirkel med diameteren 24 cm på bagsiden af et stykke bagepapir med en blyant. Fordel dejen på bagepapirets forside i et ca. 1 cm tykt lag inden for cirklen. Bag ca. 20 min. Afkøl kagen på bagerist. Fugt evt. forsigtigt med lidt vand på bagsiden af papiret, så det er lettere at trække af.

2. Vandbakkelser

- 1,5 dl vand

- 100 g smør

- 100 g hvedemel

- ca. 3 æg (2 dl sammenpisket)

- Pynt: 150 g mørk chokolade

Kom smør og vand i en gryde. Bring det i kog. Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske, til dejen slipper gryden og er en glat dejklump. Tag gryden fra varmen, og lad dejen køle af til stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 grader. Slå æggene ud i en skål, og pisk dem sammen med en gaffel. Rør æggene i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være blød og ikke for flydende. Sæt ca. 15 små vandbakkelser på størrelse med blommer på bagepapir på en bageplade. Sæt bagepladen nederst i ovnen, og bag ca. 25 min. Ovndøren må ikke åbnes undervejs, for så kan kagerne falde sammen, hvis de ikke er færdigbagte. Tag en enkelt ud, når de ser færdige ud. Falder den ikke sammen efter nogle minutter, er de andre også færdigbagte. Afkøl på bagerist.

Smelt chokoladestykker i en skål over vandbad. Dyp vandbakkelserne halvt i chokolade eller pensl chokolade på med en bagepensel. Sæt vandbakkelserne på bagepapir og lad chokoladen størkne.

3. Hård nougat

- 150 g flormelis

- 150 g valnøddekerner

- 1 tsk. neutralt smagende olie

Smør et stykke bagepapir med olie. Smelt flormelis på en pande, til det er karamel. Kom valnøddekerner i karamellen, og hæld blandingen ud på bagepapiret. Lad blandingen køle af, og hak den groft, evt. i foodprocessor.

4. Romfromage

- 10 blade husblas (20 g)

- 125 g mørk rørsukker

- 1 dl vand

- 1 dl brun rom

- 4 æggeblommer

- 4 æg

- 7,5 dl piskefløde

Læg husblasbladene enkeltvist i blød i koldt vand ca. 5 min. Kog sukker og vand til en sirup. Tryk vandet ud af husblasbladene, og rør dem i sukkerlagen sammen med rom. Pisk æg og æggeblommer skummende, og hæld den varme lage i æggeskummet under kraftig piskning. Lad massen køle af i køleskabet, og rør af og til, indtil den har samme konsistens som flødeskum. Vend let pisket flødeskum i romfromagen, og bland hakket hård nougat i.

5. Fyld

- 250 g hindbærmarmelade

- 0,5 dl brun rom

6. Saml kagen

Læg makronbunden på et fad og stænk med rom. Smør bunden med hindbærmarmelade. Kom romfromagen ovenpå, og fordel den med en palet. Sæt vandbakkelserne i romfromagen, inden den stivner. Sæt kagen i køleskab og lad den trække nogle timer.

7. Pynt

- 2,5 dl piskefløde og ca. 4 spsk. ribsgelé

Før servering pyntes kagen med flødeskum: kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetylle (spids), tryk små toppe ind imellem vandbakkelserne, og pynt med små klatter ribsgele.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu