Læsetid: 4 min.

Grønne variationer

Variationen i det daglige måltid ligger i grønsagerne. Og årstidens udbud er kraftfuldt og velsmagende - i sig selv eller som tilbehør
Variationen i det daglige måltid ligger i grønsagerne. Og årstidens udbud er kraftfuldt og velsmagende - i sig selv eller som tilbehør
25. januar 2008

Der er gods i vintergrønsagerne på denne tid af året - de er fyldige og giver energi på en god måde. Det bedste er, at de udfordrer ens fantasi i køkkenet. I hverdagen er det oftest grønsagerne, der giver variationen i maden med kød og fisk.

Steg f.eks. kålrabi, knoldselleri, grøn- eller hvidkål eller andre grønsager i ande- eller gåsefedt, hvis der er noget tilbage fra julen, og krydr med allehånde - så er der groft godt tilbehør til et lille stykke kød eller en god medisterpølse. Grønkålen er også meget velegnet i risotto som separat ret eller som tilbehør til stegt fisk, fjerkræ eller kød. Man forbinder græskar med efterår, men der er stadig mange hokkaido i forskellige størrelser, så de kan passe til det, man vil bruge dem til, eller hvor mange man er. De er enkle at bage og kan være en ret i sig selv med en appelsinsalat med feta og rødløg eller evt. en rigere salat med perlespelt eller tørrede bælgfrugter. Rester af kogte eller bagte grønsager kan blendes med nødder eller mandler og bruges til smørbart pålæg. Torskerognen er superfin lige nu, og en rest er klassisk pålæg i madpakken. I øvrigt er blodappelsinerne fremme nu. De er syrlige og friske i salater og meget smukke.

På vejen igennem en stor Irma faldt jeg over gedekød på frost fra Stenalt gods i Norddjursland. Kødet kommer fra ungbukke og er lyst, magert og minder om kalvekød, men har længere fibre. Kødet er økologisk og en udmærket variation. Det fås i forskellige udskæringer, f.eks. tager det ikke mere end 15 min. at stege en mørbrad til en hverdagsservering. Kødet steges som ungt lammekød.

Ugens opskrifter er ideer til at bruge vintergrønsagerne, der er fine lige nu.

Bagt græskar med ostedrys - 4-6 portioner

- 1 mellemstort hokkaido græskar

- 1 dl brødkrumme

- 2 spsk. smeltet smør

- 3 spsk. friskrevet parmesanost

- 3 spsk. smuldret blåskimmelost

Vask græskaret godt og skær det over på midten. Fjern kernerne med en ske, og skær græskaret i stykker. Skrællen bliver mør, når den bages, selv om man ikke tror det, når man skærer i den. Læg græskarstykkerne i et jævnt lag i et ovnfast fad. Bag i 200 grader varm ovn ca. 20 min., til græskaret er blødt, når man stikker en lille spids kniv i det. Tag fadet ud, og tænd grillen i ovnen.

Bland brødkrumme, smør og ost. Drys blandingen hen over græskarstykkerne i et jævnt lag. Sæt fadet under grillen, og lad overfladen blive gylden og sprød.

Grønkålsrisotto - 4 portioner

- 1 løg

- 50 g smør

- 2 dl risottoris

- 2 dl hvidvin

- 4 dl hønsebouillon eller vand

- ca. 2 tsk. groft salt (afhængigt af hvor salt suppen er)

- 0,5 g hel safran (fås i små breve i velassorterede supermarkeder og invanderbutikker)

- 250 g grønkålsblade (uden stok)

- 100 g friskrevet parmesanost

- 1 citron

Pil løget og hak det. Steg det klart i smør. Kom risene i og lad dem opsuge smørret. Kom hvidvin i og tilsæt gradvist kogende bouillon eller vand. Lad risottoen småkoge under låg ca. 40 min. til den er mør og blød som risengrød. Husk at røre jævnligt over hele grydens bund. Stød groft salt sammen med safran i en morter og rør i risottoen.

Skyl grønkålen og hak den meget, meget fint. Kog det med de sidste fem minutter af kogetiden. Rør revet parmesanost i til sidst, og smag til med salt. Giv citron i både som tilbehør.

Perlespeltsalat med appelsin og feta - ca. 4 portioner

- 125 g perlespelt (2 dl)

- 2 spsk. citronsaft

- 0,5 dl jomfruolivenolie

- 1 lille rødløg

- 200 g feta (smuldret)

- 4 blodappelsiner

- salt og friskkværnet peber

Skyl perlespelt grundigt i lunkent vand, og kog i rigeligt letsaltet vand ca. 20 minutter, til perlespelten er mør. Lad den dryppe af i et dørslag, og lad den køle af.

Tilsæt en dressing af citronsaft, olivenolie, fint hakket løg og smuldret feta. Bland med appelsinstykker og smag til med salt og peber. Lad gerne blandingen marinere nogle timer.

Avokadosalat med lime og peberrod (en hurtig og smagfuld salat)

Bland stykker af modne avokado med fint revet limeskal, limesaft og friskrevet peberrod. Smag til med salt - evt. limesalt - se hernder.

Limesalt

Skær økologiske lime i både, kom dem i et syltetøjsglas, og fyld med havsalt. Lad det trække mindst 1 uge og gerne en måned. Brug både salt og limeskal som krydderi i retter. Det er meget fint sammen med bagte knoldselleri, fisk m.m.

Mandelsmørrelse med gulerod og peberrod (til brød og sandwich)

- 125 g mandler

- 125 g kogt gulerod (afkølet)

- 2 tsk. friskrevet peberrod

- 1 tsk. citronsaft

- ca. 3 spsk. vand

Blend mandler, gulerod til en lind konsistens, tilsæt peberrod og evt. lidt vand. Smag til med salt og citronsaft. Smør brød med smørelsen og evt. med andet pålæg eller som fyld mellem to brødskiver.

Læs mere om gedekød på www.dansk-okoged.dk og www.stenalt.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu