Læsetid: 3 min.

Med kammeraterne til vinterfrokost

Østers er temaet, og der skal vin til. Hvidvin naturligvis. Tanken om at være rollemodel for Informations læseres weekendfornøjelser vil formentlig føre til lige dele kluklatter og hovedrysten hos Informations gamle krigskorrespondent, Jan Stage
Kultur
25. januar 2008

Informations store krigskorrespondent Jan Stage tilbragte i en årrække vintermånederne i den sydfranske by Vence. Her skrev han sine romaner, hånede de mest velhavende exil-danskere og lod med mellemrum bulletiner om humøret rette mod nord pr. telefon eller telefax.

"Hvad fik du til frokost," kunne indgangsreplikken være, og der var ikke tale om interesse i hverken rullepølse eller kostvaner, det var blot præludiet til en misundelsesskabende Stage-bemærkning: "Kaj og jeg spiste østers i dag," lød det gerne sidst i januar, og billeder af nøgne platantræer, små frokostrestauranter, en stribe solskin og så dagens tilbud: seks østers og et glas hvidvin for 100 franc tonede frem. Næste sætning var tilsvarende forudsigelig: "Vi tog tre gange".

Misundelse

'Kaj' var Stages og mange andres gode kammerat, maleren Kaj Linnemann, der nu desværre også er gået bort. De to har utvivlsomt i tidens løb guffet bjerge af østers i vintersolstrålerne, og man kan ikke udelukke, at det har krævet mere end et glas hvidvin pr. halve dusin. De to kammerater havde sans for livets glæder, og man kunne sagtens sidde i København og blive grøn i hovedet af misundelse.

Misundelse kræver handling, og derfor skal læserne i denne uge have gane og næse styret mod østers og hvidvin. Solstråler og udeservering holder ikke rigtig til på disse breddegrader, så nyd det endelig hjemme. Et smukt dækket bord, et stort fad østers og med lidt god vilje kan man så drømme sig til resten.

Fin spinkel bouquet

Langt de fleste østers herhjemme kommer fra firmaet Løgismose, og da de også har et omfattende vinsortiment, var det naturligt at spørge dem først. Et italiensk forslag faldt ikke i klummistens smag, men det gjorde til gengæld en Chateau du Cléray Muscadet Sèvre et Maine. I årgang 2006 havde den al den friskhed, behagelige syre og fine spinkle bouquet, man kunne ønske sig. Længslen efter et fransk cafebord og vintersol blev nærmest fysisk, og uanset om man er til gratinerede eller blot nyåbnede østers, er vinen en forrygende ledsager. Andre vinfirmaer tror på andre klassikere. Vinhandler Tore Scheel insisterer på en stor Chablis uden fadlagring "til at trække havsmagen frem", og det er også et klogt valg. Montmains 1. Cru Chablis 2005 er lidt mindre spinkel med lang eftersmag, en mere markant syre og et tydeligt flintagtigt Chablis-præg.

Vin uden mad

Skal der lidt sødme med, er der ingen vej uden om Sancerre. Vinene fra Sancerre sælger godt i Danmark - men desværre er de ofte i for ringe kvaliteter. En af de fine er Domaine Jean-Paul Balland 2006, der har mange kvaliteter med en lang og fyldig eftersmag og præcis det strejf af sødme, der hører til egnen.

Hvidvin til østers behøver ikke at være fransk. Dels er der østers i mange lande - dels skal man ikke blive for konform. Bimbadgen pinot gris 2007 fra New South Wales i Australien har fine frugttoner og mere krydderi, end man normalt forbinder med østers, men prøv den med gratinerede eller nyd den helt uden mad.

Jan og Kaj nyder forhåbentlig både østers og hvidvin, der hvor de nu måtte befinde sig. Tanken om at være rollemodel for Informations læseres weekendfornøjelser vil formentlig føre til lige dele kluklatter og hovedrysten hos den gamle krigskorrespondent.

Chateau de Cléray 2006. 79 kr. www.loegismose.dk

Montmains Chablis 1. Cru 2005. 169 kr. www.wine.dk

Jean-Paul Balland 2006 Sancerre. 145 kr. www.vignoble.dk

Bimbadgen 2007 Pinot Grigio. 89,75 kr. www.Chris-wine.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her