Læsetid: 3 min.

Køb og salg af brugte digte

Et flot eksemplar af førsteudgaven af Jørgen Leths 'Sportsdigte' sælges i dag til markedets højeste pris: 3.000 kroner
Kultur
3. januar 2008

Under bogudsalget i januar får alle glade læsere, som vil, smidt vidunderlige bogværker i nakken til spotpris. Fine nye bøger uden krøl og kaffepletter. Men hvad med de gode gamle bogantikvariater? Hvordan kan de overleve i denne vanskelige konkurrence?

Vi lå nogle stykker på stranden denne sommer, og en eller anden fortalte - (jeg tror endda, det var ham selv) - at Jørgen Leths Sportsdigte fra 1967 nu blev solgt for 3.000 kroner. Det lød jo helt vildt. Hjemme igen gik jeg ind på nettet på webadressen antikvariat.net, som er en fælles hjemmeside for 99 antikvariater i Norden. Jo, det havde sin rigtighed. Det ærgrede mig lidt, at mit eget eksemplar sammen med nogle andre bøger var forsvundet under en flytning for mange år siden. Ikke fordi jeg ville sælge det, selvfølgelig ikke, men der kan jo være lavvande i kassen igen-igen, og førend man aner. Sportsdigtene til 3.000 kroner var solgt, da jeg forleden igen gik ind på hjemmesiden igen. Nu kunnne man få en udgave med brugsspor på ryggen for 750 kroner.

Men det kunne være interessant at se, hvordan markedet i det hele taget ser ud for køb og salg af brugte digtsamlinger, så jeg lod nysgerrigheden styre. Det var ikke så opløftende set fra sælgers side. De aller-allerfleste brugte digtsamlinger ligger i området mellem 40 og 200 kroner. Af Frank Jæger, Thorkild Bjørnvig, Uffe Harder, Jørgen Gustava Brandt og andre store navne. Går det højt, sælges deres debutdigtsamlinger for 4-500 kroner i førsteudgaven. Ikke just en guldgrube. Værdien falder naturligvis med antallet af oplag. Store oplag giver flere eksemplarer på brugtbogsmarkedet.

Turbo til 1800

Hvordan kan det så gå til, at enkelte digtsamlinger bliver højdespringere? Sportsdigte var ikke engang en debutdigtsamling, men den tredje i forfatterskabet. Til gengæld var den fornyende. Nogle få andre havde skrevet digte med sport som emne, men ikke så konsekvent i en hel digtsamling. I sin tid kom der, så vidt jeg erindrer, kun det ene oplag, hvilket kunne indikere, at tiden er inde til at udsende et nyt af netop den bog.

Forklaringen er langt snarere at finde i den megen hype, der har været om forfatteren. Nok er han udskældt, men også beundret og kult. Her var et spor, og ganske rigtigt. F.eks. er Dan Turèlls Bevægelser formålsløst cirklende sparket op over 500 kroner-grænsen, men markedet er i nogen grad mættet, tror jeg, også fordi han har udsendt et hav af bøger. Og hvad med Per Højholt, der har mange dedikerede fans?

Det samme. En førsteudgave af digtsamlingen Min hånd 66 er oppe i 1.500 kroner, Turbo er eksempelvis helt oppe i 1.800 kroner. En pludselig indskydelse fik mig til at slå Johannes L. Madsen op. Ved sin død for nogle år siden fik han nogle af de mest storslåede og hykleriske nekrologer nogensinde af visse anmeldere, som hverken før eller efter har værdiget ham megen opmærksomhed. Næppe nogen tvivl om, at hans få konkretlyriske digtsamlinger takket være dem nu er prissat til 7-800 kroner.

Per Kirkeby er primært kendt som international billedkunstner, men har også udgivet en masse bøger, som ikke sælges for høje priser i antikvariatet. Den overraskende undtagelse var en digtsamling på kun otte(!) sider, der er prissat til 3.200 kroner. Et lille bitte hefte med titlen Per Kirkeby Litt., som blev udgivet af Morsø Kunstforening så tidligt som i 1961. Ved digteren Knud Sørensens mellemkomst kan man gætte. Han var med på holdet dengang og interesserede sig dybtfølt for det opbrud i digtekunsten, som ikke mindst Kirkebys popdigte var udtryk for, og han var aktiv i kunstforeningen på Mors. Jeg fandt den i min bogreol, hvor den gemte sig mellem Per Kirkebys egen Blå,5 og hele Tom Kristensen.

Tro nu ikke straks, at de nævnte priser er dem, man opnår, hvis man sælger. Antikvarboghandleren beregner sig sin (store) bid af kagen. Faktisk kan blive slemt skuffet, når sådan en kommer ud og vurderer ens bogsamling med et skuldertræk og tilbyder at køre den gratis bort. Ved dødsboer får de tilbudt den ene samling efter den anden, og de fleste bøger står jo bare og fylder op.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

KÆre Bjørnkjær!

Du har glemt mig. Jeg har i flere år ligget meget højt på ca 500,- for Lyrikklassikeren VI MÅ VÆRE SOM ALT
Som jeg, da ingen andre ville genudgav 2006 på EditionHolck til 98,-

Sidste rekord er et eksemplar med dedikation til Ole Sarvig, solgt i et frederiksbergsk antikvariat for 1200,-

Ak, ak, og Storm P. fandt sine ungdomsdigte i en bogkasse til en 10-ører.

Det er som vinden blæser .....

Hilsen'

Henrik S. Holck
Allegade 15
Frederiksberg