Læsetid: 2 min.

Magnus alene i spidsen

Den unge nordmand har givet verdens førende baghjul
Kultur
21. januar 2008

I slutningen af 2007 kæmpede Magnus Carlsen sig frem til semifinalen i skakkens World Cup, men tabte matchen mod Gata Kamsky, USA.

Den 17-årige nordmand virkede efter et umanerligt travlt efterår slidt og trængte tydeligvis til en pause.

Men efter at have holdt jul hjemme i Lommedalen og nydt sin mors uforlignelige peberkager er Magnus atter i fuldt vigør og ligger efter syv af 13 runder alene i spidsen i Wijk aan Zee, for godt midtvejs er stillingen: 1. Carlsen, 5 p. 2.-3. Kramnik og Aronian, 4,5 p. 4. Radjabov, 4 p. 5.-10. Adams, Ivanchuk, Mamedyarov, Anand, van der Wiel og Topalov, alle 3,5 p. 11.-12. Lekó og Polgar, 3 p. 13.-14. Gelfand og Eljanov, 2 p.

Magnus er indtil videre ubesejret. I de første to runder bankede han Mamedyarov og Eljanov, og da de tre store kanoner Kramnik, Anand og Topalov samtidigt var kommet halvsløjt fra start med hhv. 1, 1/2 og 1/2 point, kunne man efter anden runde på en norsk hjemmeside juble: Nu har Magnus lige så mange points som Kramnik, Anand og Topalov - tilsammen! I lørdags holdt han som sort remis mod Topalov, men endnu venter Kramnik og Anand.

Aronians fadæse

Vladimir Kramnik, der nok er svag favorit til i sidste instans at vinde turneringen, forvandlede et halvt til et helt point, da han i 6. runde i et monsterlangt slutspil sled armenieren Aronian op. Kramnik har hvid:

Se diagrammet.

Aronian skal efter at have været hårdt presset i mange og lange timer udføre sit 103. træk (!), og han ved selvfølgelig, at sådan et tårnslutspil, hvor den stærke part har f- og h-bonde mere rent teoretisk er remis. Men som Goethe skrev i sin Faust: "Grau, teurer Freund, ist alle Theorie" - Aronian, der var i voldsom tidnød, glemte at skakke:

103. - Kf7??

Man skal bare give en million tårnskakker - indtil den hvide konge går ind på c-linjen, hvorpå man spiller tårnet til a7 - og det holder. Nu røg han imidlertid i havnen:

104.Th1 Ta5+ 105.Kc4 Ta4+ 106.Kb5 Ta8 107.h7 Th8 108.Th6 Tb8+ 109.Kc6 Tc8+ 110.Kd6 ...

Og 1-0 til Kramnik. Det fremgår ikke helt klart af meldingerne fra Corus-turneringen, om sort opgav eller tabte på tidsoverskridelse.

Moralen er klar: selvom 'bøgerne' siger, at en stilling er remis, skal man bevare fokus til det sidste og ikke et sekund koble tænkeren fra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her