Læsetid: 7 min.

Fra omfordeling til identitet og tilbage igen

Aldrig før er der blevet talt så meget om identitet som nu. Vi vil anerkendes i kraft af, og ikke på trods af, vores identitet som køn, etnicitet eller seksualitet. Men hvad med den økonomiske ulighed? Den bliver fortrængt af en misforstået identitetstænkning, mener filosoffen Nancy Fraser, der vil bringe retfærdighed tilbage i centrum.
Frie og lige? Homoseksuelle har gennem mange år kæmpet for anerkendelse, blandt andet gennem Gay Pride-parader som her i Amsterdam tidligere på året. Men økonomisk ulighed har det med at glide i baggrunden, når politiske problemer bliver reduceret til et spørgsmål om identitet og mangfoldighed.

Frie og lige? Homoseksuelle har gennem mange år kæmpet for anerkendelse, blandt andet gennem Gay Pride-parader som her i Amsterdam tidligere på året. Men økonomisk ulighed har det med at glide i baggrunden, når politiske problemer bliver reduceret til et spørgsmål om identitet og mangfoldighed.

Peter Dejong

3. januar 2008

Anerkendelse af hvem vi er. Det er det, vi som mennesker ønsker. Slogans som 'black is beautiful' og 'gay pride' fortæller omverdenen, at det at være sort eller homoseksuel er noget særligt.

Sådan skabes identitetspolitik. For når det at være kvinde, sort eller homoseksuel har lav status i samfundet, må man selv skrue op for værdien af sin identitet. Det essentielt sorte eller kvindelige fremhæves, og der insisteres på anerkendelse.

Ikke på trods af, men i kraft af kønnet, hudfarven eller seksualiteten. Spørgsmålet er så bare om denne identitetspolitik er vejen til større retfærdighed, og det er netop retfærdighed i alle dens former, der optager Nancy Fraser. Som filosof, som kvinde og som 68'er.

Nancy Fraser voksede op i Baltimore, Washington D.C., hvor raceadskillelse, kvindeundertrykkelse og Vietnamkrigen i levende billeder brændte begrebet retfærdighed ind i bevidstheden på en hel generation. Retfærdighed blev derfor det altoverskyggende tema først i hendes politiske aktivisme og senere i hendes teoretiske arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu