Læsetid: 3 min.

Har vi ikke set det før?

Og hvis vi har, er der så noget i det, vi alligevel ikke har set endnu?
Og hvis vi har, er der så noget i det, vi alligevel ikke har set endnu?
Kultur
4. januar 2008

Det kan godt virke sådan ind imellem, men man er aldrig sikker. Her er f.eks. Morse, og han er i Verona. Det er noget med en operadiva, men det er det jo altid med ham. Også hjemme i Oxford. Det er også noget med en mystisk og usympatisk velgører, der skal være æresdoktor, fordi det ærværdige gamle universitet, styret af selveste John Gielgud, er i pengenød. Den usympatiske velgører har et mangecifret tal tatoveret på den ene arm, og det ved vi jo godt, hvad betyder. Mon det er ægte? Og hvis vi har set det før, kan vi så huske det?

Men det er svært med film, og det er jo film, vi taler om her, for de flyder sammen. Skuespillerne glider som spøgelser fra rolle til rolle som i drømme. Ligesom i den helt store drømmebog, som er James Joyces Finnegans Wake, er der pludselig eller lige så langsomt, for den slags tager tid, og man har jo glemt det, glemt hvem de er, og hvem de har været tale om én eneste kæmpestor historie uden handling, uden begyndelse, uden slutning. En gigantisk drøm, hvor enhvers livs vraggods går i stumper og stykker, såkaldt realistiske og såkaldt kunstige mellem hinanden, kastes sammen i den dæmoniske vaskemaskine, vi kalder fjernsyn.

Manden fra Viborg

Det er så heller ikke lige fordi, vi efterhånden ikke har set alle John Waynes film en halv snes gange før, men med den slags gør det ikke så meget. Herregud, det er jo bare billigt pop og bras og underholdning, ikke noget at tænke over, bare drengestreger og så lidt tilsvarende rørelse i den æske med den slags, vi bærer rundt i os som en skatkiste. Eller hvad?

Den kulørte westernfarvelade i technicolor prægede vores barndoms fjerne wigwams med sine røgsignaler, og nu indleder Henry Hathaway fandeme pludselig en gang til sin Eldorado med en stribe malerier fra det vilde vesten. Har vi set dem før? Det har vi da? Men hvem har malet dem?

Det har Olaf Wieghorst, født i Viborg i 1899, barne-akrobat i Tivoliteatret og stuntrytter på Nordisk Film. Emigreret til Amerika, grænsevagt ned mod Mexico, ridende politibetjent i Central Park, New York City, rodeorytter, ranchhand og farmer i Californien, og samtidig hele tiden maler. Det er denne "dean of Western Artist", der i selve filmen spiller den gamle svenske våbenhandler, der sælger den sindssyge kanon til "Mississippi", som ellers kun kaster kniv, når han da ikke citerer Edgar Allan Poes Eldorado: "Over the Mountains / Of the Moon, / Down the Valley of the Shadow, / Ride, boldly, ride," siger skyggen, "if you seek for Eldorado!"

Og hvem gør ikke det ? Og har vi set den før ?

Og hvad så om vi har

Så vi den i biografen? Næppe. Henry Hathaways Eldorado er fra sidste halvdel af 60'erne, hvor John Wayne var i unåde, fordi han på film forsvarede de grønne baretter og deres fremfærd i Vietnam. Vi havde også travlt med andre ting, lidt revolution og sådan, og den voldsomt tidskrævende, konstante udvidelse af bevidstheden, der ligesom blev forlangt. Det er en film, vi kender fra fjernsynet, men hvor ville det være fantastisk, hvis en eller anden biograf ville tage den op, så vi kunne se Olaf Wieghorsts billeder i stort format.

For ham er der ikke mange, der kender navn på. Vi har aldrig vidst, hvem han var. Denne mesterlige popmaler med de dybe, glødende farver, der brænder i hele den klassiske amerikanske malerkunst, som de brænder i Poes digte eller Walt Whitmans. Det er naturens mægtige technicolorsol, og den vil brænde varmt i os allesammen, længe efter at alle moderne karrierebarer er blevet hjemsteder for nedbrændt fortidskunst. Olafur Eliassons lamper kan brænde så vildt de vil, Olafs glødende technicolor når de aldrig.

Det er lige meget, om vi har set det hele før, sådan vil det også være i fremtiden.

Olaf Wieghorst døde i 1988. Ride boldly, ride!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her