Læsetid: 2 min.

Jeg æder alle genrer

Historien om den danske utopi brænder stadig i politikeren Søren Pind, mens Foucaults pendul aldrig svingede: Den var røvsyg, siger han
Kultur
23. februar 2008

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Prædikerens Bog, der er en del af Det Gamle Testamente. Det er den, hvorfra sætningen 'intet nyt under solen' og 'en jagen efter vind' stammer. Det er en fantastisk bog at få forstand af. Den giver en afklaret tilgang til livet."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Der er faktisk mange, men blandt andet Bibelen, hvilket mere eller mindre giver sig selv. Den har jeg læst i uddrag rigtig mange gange. Og det er en bog, jeg vil tage op endnu flere gange - det er en bog, man aldrig rigtig bliver færdig med. Det er ikke alle bøger, man kan sige det om."

- Hvad er den bedste bog, du har læst?

"Nja, jeg kan ikke finde ud af at operere med det dér 'bedst'-begreb. Det kan jeg altså ikke. Men en anden bog, der har betydet meget for mig er Henning Fonsmarks Historien om den danske utopi, der satte mine politiske holdninger ind i en mere ideologisk kontekst. Den forklarede mig ekstremiteten af, hvad der egentlig er galt med den danske vældfærdsstat. Bogen satte brand i den danske debat dengang i 90'erne. En brand, der aldrig rigtig er holdt op med at brænde. Det var bogen for mange borgerlige unge rent intellektuelt."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Umberto Ecos Foucaults pendul er en af de bøger, hvor jeg simpelthen har tvunget mig selv til at blive ved og ved og ved og ved og ved med at læse, selvom jeg ikke forst0d en bjælde af den. Til sidst, da jeg nåede til side 350, lagde jeg den til side - det gad jeg fandeme ikke. Så havde jeg virkelig, virkelig gjort mig umage for at prøve. Det irriterer mig faktisk, for jeg var helt vild med Rosens Navn."

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg er altædende, og jeg læser lige så meget, som jeg kan slippe af sted med - biografier, historier, forfatningsretlige bøger. Ikke så meget om biologi. Til gengæld interesserer psykologi mig lidt. Og så læser jeg selvfølgelig en hel masse noveller og krimier."

- Hvad læser du lige nu?

"Jeg kan godt lige at have gang i flere bøger, alt afhængig af hvilket humør jeg er i. I øjeblikket læser jeg tre forskellige stilarter: Will Huttons The Writing on the Wall, der er faglitteratur om Kina, Colleen McCulloughs novelle om Antony and Cleopatra, og inden for fantasy-genren læser jeg Priestess of the White af Trudi Canavan - og så jeg har lige læst om Octavians mord på Cæsarion, brrr!"

- Hvad er det næste, du skal i gang med at læse?

"Jeg har en bunke bøger liggende. Eksempelvis Alan Greenspans erindringer - det er egentlig for dårligt, jeg ikke har fået læst dem endnu. Og så kaster jeg mig over NLP, der er neuro-linguistic programming - en måde at aflæse mennesker på."

Søren Pind er medlem af Folketinget for Venstre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her