Læsetid: 1 min.

Den amerikanske nat (1973)

François Truffauts lidenskab for filmkunsten var vild og voldsom, men han havde heldigvis også blik for, at den kunne være en krævende elskerinde
Kultur
1. februar 2008

Den amerikanske nat (1973)

François Truffauts lidenskab for filmkunsten var vild og voldsom, men han havde heldigvis også blik for, at den kunne være en krævende elskerinde. Om det lavede han en både morsom og bittersød metafilm, og selvfølgelig skulle den have en titel fra filmens fagterminologi - 'Amerikansk nat' er en betegnelse for nattescener optaget om dagen, blandt andet ved hjælp af et særligt filter.

Truffaut selv spiller instruktøren på en film, som handler om løbske lyster. Og det kan nok være, at virkeligheden indhenter fiktionen: Filmholdets medlemmer går i seng på kryds og tværs, og derudover har filmskaberen et hyr med skuespillere, der er for plørede til at huske deres replikker, bliver gravide eller dør uden varsel. Nå ja, og en kattekilling, som pure nægter at lade sig instruere.

Den amerikanske nat handler således om menneskelig dårskab, men tonen er aldrig ondskabsfuld, snarere generøs. Fem år efter Truffauts alt for tidlige død i 1984 drejede hans danske fan Nils Malmros den tematisk beslægtede Århus by Night.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her