Læsetid: 1 min.

Den amerikanske nat (1973)

François Truffauts lidenskab for filmkunsten var vild og voldsom, men han havde heldigvis også blik for, at den kunne være en krævende elskerinde
1. februar 2008

Den amerikanske nat (1973)

François Truffauts lidenskab for filmkunsten var vild og voldsom, men han havde heldigvis også blik for, at den kunne være en krævende elskerinde. Om det lavede han en både morsom og bittersød metafilm, og selvfølgelig skulle den have en titel fra filmens fagterminologi - 'Amerikansk nat' er en betegnelse for nattescener optaget om dagen, blandt andet ved hjælp af et særligt filter.

Truffaut selv spiller instruktøren på en film, som handler om løbske lyster. Og det kan nok være, at virkeligheden indhenter fiktionen: Filmholdets medlemmer går i seng på kryds og tværs, og derudover har filmskaberen et hyr med skuespillere, der er for plørede til at huske deres replikker, bliver gravide eller dør uden varsel. Nå ja, og en kattekilling, som pure nægter at lade sig instruere.

Den amerikanske nat handler således om menneskelig dårskab, men tonen er aldrig ondskabsfuld, snarere generøs. Fem år efter Truffauts alt for tidlige død i 1984 drejede hans danske fan Nils Malmros den tematisk beslægtede Århus by Night.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu