Læsetid: 3 min.

Bognyt

Kultur
28. februar 2008

Slut med det fælles bogudsalg

Det fælles årlige bogudsalg, som vi kender det, eksisterer ikke mere. Boghandlere over hele landet skød i går Bogudsalget 2008 i gang, men det er de forskellige boghandlerkæders egne versioner af bogfesten, vi får, og ikke et fælles udsalg.

Indtil for få år siden var Forlæggerforeningen og Boghandlerforeningen fælles om at lave det store udsalgkatalog, men siden har færre og færre boghandlere benyttet kataloget og i stedet lavet egne udsalgskataloger, oplyser bogbranchens tidsskrift, BogMarkedet. Berlingske Tidende beskrev i januar, hvordan antallet af bøger i det fælles katalog er faldet støt år for år og i 2007 indeholdt bare 599 titler op mod tidligere års op mod 1.200 titler.

I går startede udsalget hos blandt andre BOGhandleren, kæden B.O. Bøger og Arnold Busck, og i år skal der altså skaffes kataloger fra flere forskellige boghandler, hvis man vil sikre sig det bedste tilbud. Netboghandlen Saxo.com har taget konsekvensen af, at bogudsalget i realiteten ikke er fælles mere og har allerede afholdt deres eget udsalg, som afsluttes i denne uge. ee

Bogklubberne går tilbage, internettet går frem

2007 når samme høje omsætning på bøger som i 2006, men forlagenes bogklubsalg daler. Det viser tallene for det danske bogsalg i 2007, som branchebladet BogMarkedet har offentliggjort.

"Bogklubmarkedet er gået 13 procent tilbage målt i antal solgte bøger fra 2006 til 2007. Det er et stort fald og en fortsættelse af en tendens, der er set gennem flere år nu," siger Karsten Blauert, der er formand for Forlæggerforeningen og direktør på JP/Politikens Forlag.

Derimod er internetsalget af bøger stadigt stigende, og der er meget, der peger på, at det vil blive ved, mener Karsten Blauert.

"Salget af bøger via internet er stigende, også direkte fra forlag, og det vil formodentligt vokse endnu mere allerede i år. I Sverige nærmer internetsalget af bøger sig 20 procent af det samlede bogsalg, og den udvikling vil vi også se i Danmark." Karsten Blauert peger på, at det generelt høje salgsniveau i 2007 hænger tæt sammen med et massivt salg af bestemte bøger.

"Nogle få, meget dominerende bestsellere bidrog til et godt år for bogsalget. Men året bød ligesom de foregående år på et meget bredt og alsidigt udbud af bøger, som afspejlede den mangfoldighed, forlagene arbejder med," udtaler Blauert til BogMarkedet og slutter med forlagenes forventningerne til denne bogsæson:

"I 2008 forventer vi en omsætning på niveau med 2007." ee

Vargas Llosa trækker sin støtte til Partido Popular

Den peruvianske forfatter, essayist og spanske statsborger Mario Vargas Llosa trækker sin støtte til det spanske parti Partido Popular tilbage, op til det spanske valg den 9. marts, skriver avisen El País. I stedet har Vargas Llosa tilkendegivet sin støtte til det mere liberale, sekulært funderede og ikke-nationalistiske parti UPD (Unión, Progreso y Democracia).

"Jeg opfatter mig selv som liberal og føler mig tæt på Partido Popular fra et økonomisk synspunkt," udtaler forfatteren til El País.

Men, siger han, "jeg føler mig ikke fuldstændigt repræsenteret af de konservative holdninger, der er imod for eksempel verdslighed, en adskillelse af stat og kirke og en skabelse af et sekulært samfund", skriver Vargas Llosa i sin nyeste bog Política razonable, der udkom i tirsdags i Spanien.

Desuden er den 71-årige forfatter også kritisk over for Partido Populars negative holdning til homoseksuelles ægteskaber og adoptioner, oplyser El País.

I Danmark er Mario Vargas Llosa mest kendt for sin roman Krigen ved verdens ende fra 1981, der af mange opfattes som hans hovedværk.

ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her