Note
Læsetid: 5 min.

Bognyt

Den tyske Guantánamofange Murat Kurnaz udgiver bog i USA, MAD Magazine hyrer Pulitzer-vindere og Tariq Ramadan boykotter pro-israelsk bogmesse.
Den tyske Guantánamofange Murat Kurnaz udgiver bog i USA, MAD Magazine hyrer Pulitzer-vindere og Tariq Ramadan boykotter pro-israelsk bogmesse.
Kultur
7. februar 2008

Murat Kurnaz udkommer i USA - både som bog og film

Den tyskfødte tyrker Murat Kurnaz' bog om sine oplevelser i forbindelse med sin fem år lange uretmæssige tilbageholdelse på den amerikanske militærbase Guantánamo udkommer til april på engelsk på det amerikanske forlag Palgrave Macmillan, oplyser det tyske forlag Rowolt. Udgivelsen kommer ikke til at gå stille af sig: Bogen danner baggrund for en allerede planlagt tema-udgave af tv-magasinet 60 Minutes, og desuden vil en kæmpe udgivelsesfest for bogen sætte fokus på vilkårene for Guantánamo-fangerne og deres ikke-eksisterende retssikkerhed.

"Det bliver til en stor event i New York Public Library, som helt sikkert vil få overordentlig stor opmærksomhed - trods alt befinder amerikanerne sig jo midt i en valgkamp," oplyser Carolin Kettman fra Rowolt.

Til bogreceptionen kommer Vanessa Redgrave, medstifter af menneskerettighedskommissionen for Guantánamo, og den britiske forfatter John le Carré, der udtaler om bogen, at det er "det mest medfølende, ærlige og værdige vidnesbyrd om vanæren ved Guantánamo, man sandsynligvis kommer til at læse". Fem år af mit liv - en beretning fra Guantánamo blev udgivet i Tyskland i 2007 og udkom samme år på dansk. Rettighederne til en film baseret på bogen er blevet solgt til det tyske produktionsselskab Teamworx. ee

MAD magazine hyrer Pulitzer-vindere til Bush-satire

Redaktørerne på det samfundssatiriske amerikanske tegneserieblad MAD Magazine, der kalder sig selv "den sædvanlige flok idioter", har rekrutteret en flok Pulitzer-vindende tegnere til det næste nummer af MAD , skriver The New York Times. MAD blev første gang udgivet i New York i 1952, og allerede dengang var den politiske satire bladets varemærke. Under titlen "Hvorfor George W. Bush går ind for den globale opvarmning" skal de 10 tegnere fylde to opslag med mulige grunde til, at den miljømæssige apokalyse kunne være en god ting for George Bush:

"Hans bekymringer omkring, hvordan fremtidige generationer vil huske ham som præsident, betyder ikke noget, hvis der ingen fremtididige generationer er", og "alle de tykke, klumpede isbjørne som miljøaktivisterne vil redde, minder ham alligevel for meget om hans irriterende ærke-nemesis, Michael Moore", er bare nogen af de tekststykker ledsager de satiriske tegninger. Blandt de ti tegnere er Mike Peters, der vandt en Pulitzer i 1981 for hans striber i avisen Dayton Daily News i Ohio og Matt Davies, der vandt en Pulitzer i 2004 for hans arbejde på The Journal News i New York. ee

Nobelpristager beskyldt for plagiarisme

Spørgsmålet omkring den afdøde spanske forfatter Camilo José Celas påståede plagiarisme er igen blusset op, skriver The Independent. Sagen drejer sig om, at Cela efter sigende delvist har kopieret store dele af en bog, skrevet af den mindre kendte forfatter Carmen Formoso og brugt de stjålne elementer i hans bestsellerroman La cruz de San Andrés (St. Andreas' kors) fra 1994.

Camilo José Cela, der vandt Nobelprisen i 1989 for La familia de Pasqual Duarte (Pasqual Duartes familie), nåede at opleve første bølge af bekyldningerne mod ham, før han døde i 2002. Senest har en dommer fra Barcelonas forfatningsdomstol beordret sagen genåbnet og bedt den pensionerede litteraturprofessor fra Barcelona Luis Izquierdo skrive en udførlig rapport om sagen, der skal kaste lys over, om Cela var en af Spaniens bedste forfattere eller en litterær tyv, oplyser The Independent.

Carmen Formoso slæbte den aldrende nobelpristager i retten allerede i 2001, hvor eksperter udtalte, at der var "ekkoer og sammenfald" mellem de to værker, men retssagen nåede aldrig til vejs ende, før Camilo José Cela døde. Cela selv afviste pure beskyldningerne. ee

Jens Smærup Sørensen får endnu en pris

Senest modtog Jens Smærup Sørensen De Gyldne Laurbær af de danske boghandlere, og nu modtager han så endnu en pris for romanen Mærkedage: nemlig Weekendavisens Litteraturpris 2007 på 100.000 kroner. Jens Smærup Sørensen er desuden nomineret både til Nordisk Råds Litteraturpris og DR's Romanpris. Weekendavisens Litteraturpris uddeles på baggrund af en afstemning blandt Weekendavisens læsere. Da bogen udkom, skrev Berlingskes Nils Gunder Hansen begejstret:

"Jens Smærup Sørensen har begået et litterært mesterværk om den danske landbokultur og dens endeligt. Mærkedage er en svævende granitblok, luftig og graciøs, klog og kubisk. Det bliver ikke bedre" og Politikens May Schack beskrev bogen som "en raffineret og moderne roman. Smærup er på sin sprogkunsts fulde omdrejningshøjde - og dertil fuld af humor!". Modtager af prisen i 2006 var Knus Romer med Den som blinker er bange for døden. ee

Tariq Ramadan ønsker boykot af bogmesse

Den kontroversielle islam-professor og fortaler for 'euro-islam', Tariq Ramadan, opfordrer til at "alle mennesker i besiddelse af en samvittighed" boykotter den italienske bogmesse i Torino, der løber af stablen fra 8.-12. maj, skriver New York Times på deres litteraturblog, Paper Cuts. Grunden til Tariq Ramadans opfordring til boykot er, at bogmessen har valgt at ære 60-året for den israelske statsdannelse og i den forbindelse har inviteret de israelske forfattere David Grossman, Amos Oz, A.B. Yehoshua og Etgar Keret.

"Vi kan ikke anerkende legitimiteten i at fejre staten Israel, som efterlader død og ødelæggelse i sit kølvand," siger Ramadan til det italienske nyhedsbureau ADN Kronos. Spørgsmålet, siger han, "er ikke et islamisk eller arabisk spørgsmål, men et spørgsmål om verdens samvittighed".

Ramadan understreger dog på sin egen hjemmeside, at protesten ikke er møntet på de israelske forfattere og deres deltagelse, men som en kritik af Israels status af æresgæst. Torinos borgmester, Sergio Chiamparino, udtaler derimod, at det at nægte det israelske folk "retten til frit at ytre sig, er en fundamentalistisk tendens som desværre er ved at invadere Europa, og som korrumperer mange mennesker, specielt på venstrefløjen".

Tariq Ramadan har ligeledes opfordret til en generel boykot af en stor bogmesse i Paris i marts måned, da også den har givet staten Israels fødselsdag en central betydning i programmet. Den fransk-marokkanske forfatter Tahar Ben Jalloun er uenig i Ramadans forslag om boykot.

"At boykotte bogmessen i Torino vil give staten Israel mulighed for at fremstille sig selv som offer fremfor som besætter af palæstinensisk territorium," siger han, og slutter: "Kritisér en stats politik. Kritisér en roman for dens litterære kvaliteter." ee

Bibliotek tilbyder kurser i netdating

Et nyt tiltag på Odense Centralbibliotek tilbyder biblioteksbrugere kurser i oprettelse af profiler på bl.a Facebook, dating.dk og senior-date.dk, skriver Nyhedsavisen.

"Har du lyst til at møde mennesker på nettet? Så er dette kursus for dig," står det i en kursusbeskrivelse fra biblioteket.

Kent Skov, der er kommunikationschef på Odense Centralbibliotek forklarer, at "mange synes, de er sat af, og vi hjælper dem til at bruge de her meget populære tjenester. (...)Vi gør meget ud af informationsformidling, som i høj grad foregår på nettet og i mindre grad via håndbøger i dag".

Litterær direktør for Gyldendal, Johannes Riis, er bange for, at kurser af denne karakter kommer til tegne fremtidens bibliotek og tage ressourcerne fra bøgerne:

"Jeg kan ikke forstå, at skønlitteraturen skal bøde for, at bibliotekarerne synes, det er sjovere at vejlede borgerne i Facebook og netdating," siger han til Nyhedsavisen.

Nytiltrådt chef for Københavns Hovedbibliotek, Pernille Schaltz, er uenig:

"60 procent af borgerne kan ikke finde ud af at bruge de offentlige selvbetjeningstjenester på nettet," og derfor er kurser i internetbrug fortsat en opgave for bibliotekerne, mener hun. ee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her