Læsetid: 2 min.

'Jeg har brugt koranen i min frigørelsesproces'

Koranen er den mest værdifulde bog i Asmaa Abdol-Hamids liv. Den har lært hende at skelne mellem overlejrede arabiske traditioner og islam som religion – og dermed hjulpet hende i sin frigørelsesproces som kvinde, mener hun
Koranen er læsehesten Asmaa Abdol Hamids yndlingsbog.

Koranen er læsehesten Asmaa Abdol Hamids yndlingsbog.

Jens Dige

1. marts 2008

-Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Det må være Da månen blev delt - en biografi om profeten Muhammad af en forfatter, der hedder Safi-ur-Rahman al-Mubarakpuri. Den handler om profeten Muhammads liv, og jeg fik den selv anbefalet af nogle venner. Den er også oversat til dansk, hvis man skulle være interesseret."

- Hvorfor bør alle læse den?

"Der har jo været så meget debat om islam, muslimer og profeten de seneste år. Og når man læser den her bog, så får man et meget bedre billede af, hvad det hele handler om. Jeg vil ikke sige, at man får et mere rigtigt billede - for hvad er rigtigt? - Men man kan måske få en bedre forståelse af, hvem profeten Muhammad var, og hvorfor han betyder så meget for så mange mennesker."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Det er ret obvious, at det må være Koranen. Det er en bog, jeg selv bruger hele tiden. Og jeg bruger den positivt. Men det er også, fordi den konstant ændrer sig afhængigt af, hvilken tid, man befinder sig i. Koranen for 1400 år siden er ikke den samme koran, som vi har i dag - selv om det er de samme ord og bogstaver, der står på siderne."

- Hvordan har du konkret brugt Koranen i dit eget liv?

"Man kan sige, at jeg har brugt den i min frigørelsesproces som kvinde. Forstået på den måde, at den har gjort mig i stand til at skelne mere imellem, hvad der er overlejrede arabiske traditioner, og hvad der er islam som religion. Det har gjort, at jeg bedre har kunnet sige til og fra - og som oftest fra over for traditionen."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Den eksisterer ikke. Man kan altid få noget ud af de bøger, man læser - også selv om man ikke er enig. Man vil altid kunne komme ud med et eller andet."

Læsning er afslapning

- Hvilken type læser er du?

"Jeg er den type, der godt kan lide at læse nogle bøger, der udvikler mig selv og giver anledning til refleksion. Nogle bøger, der får mig til at stoppe op fem gange på én side og læse siden om i gang. Man kan sige at jeg kan godt lide at læse, når jeg har tid til det og som oftest læser jeg meget bredt. I øjeblikket er det fagbøger, jeg læser på grund af mine studier på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde. Men ellers er det bøger, der kan udvikle mig og få mig til at tænke og reflektere over andre kulturer og andre mennesker. Også mennesker, som jeg er helt uenig med. Jeg har for eksempel også læst Karen Jespersen og Ralf Pittelkows bog om Islamister og naivister. Og selv om jeg er uenig, føler jeg alligevel, at jeg kan hente noget ud af bogen, som jeg selv kan tænke videre over."

- Hvornår læser du?

"Jeg læser næsten altid. Hver gang jeg får en lille pause eller et lille hul. I øjeblikket sker det ikke så tit, men når det sker, er det bøgerne jeg kaster mig over. Det er en god måde at slappe af på."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu