Læsetid: 2 min.

Comeback til Coen-brødrene

Der var ikke mange overraskelser, da årets Oscars blev uddelti Hollywood natten til mandag
Joel (th.) og Ethan Coens -No Country for Old Men- blev den store vinder ved Oscar-festen.

Joel (th.) og Ethan Coens -No Country for Old Men- blev den store vinder ved Oscar-festen.

Kevork Djansezian

Kultur
26. februar 2008

Det var favoritternes aften i The Kodak Theatre i søndags, hvor årets Oscarstatuetter blev uddelt. Jon Stewart stod i spidsen for et meget afdæmpet show - det 80. af slagsen - der synligt var præget af strejken blandt de amerikanske manuskriptforfattere, som først sluttede for et par uger siden.

"I er her - det er utroligt, I er her faktisk," sagde Stewart til at begynde med.

"Skænderiet er forbi, så velkommen til forsoningssex."

Stjernerne var på plads i salen, men humøret ikke så højt, som det plejer, hvilket også afspejledes i lidt for mange ligegyldige takketaler - når man lige ser bort fra Marion Cotillards glædestårer og Tilda Swintons hyldest til George Clooney, da de to kvinder gik på scenen for at modtage Oscars for henholdsvis Bedste Kvindelige Hovedrolle og Bedste Kvindelige Birolle.

Jeg havde ikke tippet Cotillard, der spiller Edith Piaf i Spurven, som vinder, men medlemmerne af Det Amerikanske Filmakademi har før vist, at de elsker smukke kvinder, som undergår en markant forandring, gerne til det værre. Derimod var det fuldt fortjent og en mindre overraskelse, at Swinton vandt for sin rolle som nervøs og usundt ambitiøs virksomhedsleder i Tony Gilroys Michael Clayton.

Jeg havde regnet ud, at Daniel Day-Lewis, der spiller oliebaron i Paul Thomas Andersons There Will Be Blood, ville vinde en Oscar for Bedste Mandlige Hovedrolle, og at Javier Bardem ville løbe med birolle-prisen for sin rolle som lejemorder i Coen-brødrenes No Country for Old Men.

Aftenens sejrherre

At No Country for Old Men endte som aftenens egentlige sejrherre med Oscars for både Bedste Film og Bedste Instruktion, var ikke overraskende. På forhånd var Coen-brødrene og Paul Thomas Anderson blevet udnævnt til storfavoritter, men No Country for Old Men er ikke lige så uforsonlig en film som There Will Be Blood og desuden et mindre comeback for de to instruktørbrødre.

I mine forudsigelser undlod jeg dog reelt at vælge mellem de to film og instruktører. Det gjorde jeg også i Bedste Manuskript Baseret på et Forlæg-kategorien, hvor Coen-brødrene fik en Oscar for manuskriptet til No Country for Old Men, der er baseret på en bog af Cormac McCarthy og har dansk premiere i næste uge. Diablo Cody fik som forudsagt og fortjent en Oscar for sit veldrejede, originale manuskript til ungdomskomediedramaet Juno, der har premiere på fredag.

Helt forkert

Jeg havde også ret i, at Brad Birds Ratatouille ville løbe med prisen for Bedste Animerede Spillefilm - det er så instruktørens anden Oscar - mens jeg tog helt fejl, hvad angår Bedste Fremmedsprogede Film. Jeg havde udnævnt Andrzej Wajdas Katyn til at være favorit. Men det var østrigske Stefan Ruzovitzky, der fik en Oscar for spændingsfilmen Forfalskerne, der foregår i en tysk koncentrationslejr under krigen. Det er bestemt også en meget effektiv og vellavet genrefilm om et alvorligt emne, hvilket utvivlsomt har tiltalt akademimedlemmerne.

www.oscar.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her