Læsetid: 1 min.

Do the Right Thing (1989)

Ambitionsniveauet var højt og fodarbejdet fjerlet, da den 31-årige sorte filmmager Spike Lee skrev, producerede, instruerede og medvirkede i racekomediedramaet Do the Right Thing
8. februar 2008

Ambitionsniveauet var højt og fodarbejdet fjerlet, da den 31-årige sorte filmmager Spike Lee skrev, producerede, instruerede og medvirkede i racekomediedramaet Do the Right Thing. En film, som slår fast, at racisme kan gå i rigtig mange retninger, og elegant blander (sort) humor, social kritik og funky Verfremdungsteknik. Den udspiller sig udelukkende i en gade på et enkelt døgn i en hedebølgeramt Brooklyn. Varmen sender de altid simrende spændinger mellem nabolagets overvejende sorte beboere og italienske Sal og hans to sønner, som ejer det lokale pizzeria, mod kogepunktet. Lee ses som pizzabuddets Mookie, der havner som en lus mellem to negle, da en sort kunde bebrejder Sal, at han ikke hænger billeder af sorte notabiliteter op ved siden af de mange berømte italienere på pizzabiksens Wall of Fame. Og da den unge sorte mand Radio Raheem- hvis yndlingssang er Public Enemys `Fight the Power´-blive roffe rfor politivold, går det først rigtig galt. Lees film fik i 1995 en europæisk efterkommer i unge Mathieu Kassovitz´eminente Hadet, som foregår i de berygtede parisiske forstæder. JVK

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu