Kommentar
Læsetid: 4 min.

Grøn it er det nye mantra

Helge Sander har set lyset fra sparepæren. Han vil gå i front som grøn it-minister
Kultur
13. februar 2008

Hvor tit har du ikke forladt dit skrivebord uden at slukke rigtigt for din computer? Måske står den lille grønne lampe på skærmen og lyser, fordi den stadig er i stand-by position.

Internationale undersøgelser har vist, at gennemsnitligt 30 procent af en computers strømforbrug er rent spild, fordi computeren står tændt, selv om den ikke benyttes.

Det kan man læse i udkastet til regeringens Handlingsplan for Grøn it, der netop er sendt i høring.

Grøn teknologi er det helt store mantra for tiden. Fra Silicon Valley til Videnskabsministeriet, der i løbet af 2008 vil gå i front med tiltag, der kan fremme grøn it. Et af målene for Videnskabsministeriet er at spare på it-elforbruget og dermed spare 10 procent af sit årlige elforbrug. Blandt andet ved at udskifte stationære computere med bærbare, fordi en bærbar computer bruger fem gange mindre strøm end en stationær computer.

På Videnskabsministeriets intranet vil man kunne finde et el-forbrugsbarometer og de 10 grønne bud, der beskriver, hvordan man kan spare på el-forbruget ved anvendelsen af it. På det helt lavpraktiske område vil man bruge flere elspareskinner, der selv kan slukke for it-udstyr, som står i stand-by tilstand.

Ifølge handlingsplanen spilder den offentlige sektor hver dag strøm for fire millioner kroner. Derfor er målet i statens og kommunernes indkøbsaftaler, at spare 150 millioner kroner over tre år på indkøb af strømbesparende udstyr.

I det hele taget handler grøn it i høj grad om at leve op til de samme sparekrav, som vi bør stille os selv og vores familier, når vi glemmer at slukke for fjernsyn, radio og den elektriske gulvvarme. Det lyder lavpraktisk, men med over én milliard computere på verdensplan, er der gevinster at hente. Og grøn it er også mere end lavpraktiske spareråd. Produktionen af én pc kræver 1,7 tons råmaterialer og vand. Derfor er der flere faser i vores teknologis livscyklus, som vi skal gribe ind i.

Både produktion, anvendelse og bortskaffelse af it. For det første skal produktionen foregå med med miljøvenlige produktionsmetoder, it-løsningerne skal efterfølgende anvendes miljømæssig hensigtsmæssigt - lavt strømforbrug osv. Endelig skal der ske en miljørigtig bortskaffelse af it-affald.

Sanders energifrelse

Analysebureauet Gartner Group anslår, at it globalt set bidrager lige så meget til CO2 udledningen som den samlede flyindustri. Blandt andet derfor mener Gartner Group, at om to år vil 75 procent af alle virksomheder kigge med grundigt på energiforbruget og miljøbelastningen af den it, som de køber og bruger.

Gartner Group forudser, at allerede næste år en tredjedel af alle it-virksomheder have miljøkriterier som energieffektivitet blandt de seks vigtigste krav ved indkøb af nyt udstyr. Den internationale it-branche vil i 2011 have lavet et "grønt index", hvor de kan kortlægge et produkts miljø- og energibelastning gennem hele produktets levetid, simpelthen fordi kunderne vil kræve det.

Gartner Group tror ligesom Helge Sander på de bærbare computeres fremmarch og energifrelse, men konsulenterne er faktisk mere radikale end Sander. De tror nemlig, at vi vil droppe vores bærbare for endnu mindre computerdimser til under 2.000 kroner stykket, som vi kan have med på farten. Som for eksempel en iPhone. Det er da også kun et par uger siden, at Nokia annoncerede, at de ville producere en ny generation af opladere med et væsentligt lavere strømforbrug.

En anden trend i dagens teknologibrug er, at vi lægger flere og flere af vores data i centrale serverparker. Hidtil har det været sådan, at én server er dedikeret én opgave, hvilket giver en masse spild. I stedet vil man fra nu af lave virtuelle servere, hvor én server kan fungere som tre - altså tre maskiner i én maskine for det samme strømforbrug. Man kan også forestille sig, at man lægger serverparker i kolde områder, hvor det koster mindre at køle de meget varmeproducerende maskiner ned.

Hvis vi samtidig bruger mindre dimser til at håndtere disse data, ja, så ligner det næsten et columbusæg. Mere smart teknologi og mindre CO2-udledning.

Forretningsrejser

Når vi først har fået serverne under kontrol, så kan vi begynde at kigge på vores forretningsrejser. Ifølge it- og Telestyrelsen så har et internationalt studie vist, at hvis 20 procent af alle forretningsrejser i EU blev erstattet af innovative it-løsninger, kunne der spares 25 millioner tons CO2 om året.

Derfor har den amerikanske netværksproducent Cisco opfundet et stykke telepresence teknologi, der efter sigende kan efterligne virkeligheden så effektivt, at det næsten er som at være der selv. Langt bedre end kendte videokonferencer. Danske Bank er ved at installere et sådant system.

Systemet er formodentlig et godt stykke tid om at spare sig selv hjem. Men Cisco har før vist vejen for andre brancher i innovativ udnyttelse af netværksteknologi - så hvorfor ikke?

Indtil videre vil Helge Sander sprede sine grønne tanker med en international konference om grøn it i tilknytning den store klimakonference i 2009. Og så regner han også med at grøn it kan blive en eksportvare for Danmark, hvilket blandt andet bakkes op af en forskningspulje for grøn it.

Så husk lige den der grønne lampe på skæmen, ik'?

Radar er en duo-blog skrevet af Nikolai Thyssen og Henrik Føhns. Læs med på luftskibet.information.dk/radar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her