Læsetid: 3 min.

Hedonister med og uden ski

For mindre end prisen på en pakke skivoks eller en tarvelig frokostanretning i Val d'Isère eller Hemsedal kan man forkæle sig selv og den skuffede husfrue (hun ville nemlig gerne afsted på ski) med en udsøgt flaske rødvin. Eller fire
Kultur
8. februar 2008

'Står du ikke på ski?' Vantroen lyser ud af øjnene på bekendte og kolleger, når de opdager, at man faktisk ikke har tænkt sig at bruge uge syv eller otte med brædder på fødderne. I år 2008 anses folk, der ikke står på ski, efterhånden for socialt utilpassede på linje med rygere, dyremishandlere og andre tabere. Det er simpelthen så håbløst umondænt.

En hastig rundspørge afslører imidlertid, at vi faktisk endnu er nogle stykker, der ikke umiddelbart tænder på ideen om kø ved skilifte, grim påklædning og endnu mere kulde, end en dansk februar kan byde på. Vi er ikke alene.

Derfor er der også håb om, at der vil være enkelte klummelæsere tilbage, som måske vil lade sig inspirere til lidt selvforkælelse, nu hvor vi er blevet hjemme.

Skifri vin

For mindre end prisen på en pakke skivoks eller en tarvelig frokostanretning i Val d'Isère eller Hemsedal kan man forkæle sig selv og den skuffede husfrue (hun ville nemlig gerne af sted på ski) med en udsøgt flaske rødvin. Det manglede bare - tænk på alt det, man sparer hjemme.

Østrig lugter lidt af skiferie, men der er næppe mange af bræddeartisterne, der får adgang til en Jurtschitsch Sonnhof 2004 Rotspon Classic. Østrigsk rødvin har ikke noget stort navn i Danmark, og det er faktisk synd. Jur-tschitsch'en smager, så englene synger. 50 procent Pinot Noir, 40 procent Zweigelt og en sjat Merlot for rundhedens skyld giver en karakterfuld, elegant og blød vin, der rigeligt er pengene værd. Prøv den sammen med et par vinglade venner - gerne en blindsmagning - og gætter de på Østrig og distriktet Kamptal nordvest for Wien, så gør endelig honnør, for det vil i så fald være ægte kendere.

Lugter Østrig for meget af sne, så rejs til Portugal, hvor den slags sjældent forekommer. Følger man Dourofloden og stopper inden der går portvin i det hele, kan man være heldig at lande på en Borges Douro Reserva 2003. 14,5 procent er alvorlige sager med alenlang eftersmag, men der er også tale om en fin smag af moden frugt og tanniner i passende mængde.

Vine fra Sicilien er der efterhånden et pænt publikum til herhjemme, men desværre er vinen ofte i jævne kvaliteter. Abbazia Santa Anastasia Montenro 2004 er alt andet end jævn. Vinen er lavet på Nero D'avola, Cabernet Sauvignon og Merlot, og det er der kommet en fremragende rødvin ud af. Selv om smagen er stor og frugten overvældende, er der alligevel finesse og elegance i denne meget tørre vin.

Til solens kontinent

Disse tre europæiske bud på en skifri vinterferie burde være nok for de fleste, men mangler man mere sol, må vejen selvfølgelig lægges forbi Australien. Her regner det fortsat alt for lidt, men via dyr kunstvanding lykkes det at holde en enorm vinproduktion i gang. Gode gamle Wolf Blass med butterflyen er fortsat en af kontinentets mestre, og hvorfor ikke prøve en gammel favorit, Blass Gold Label Barossa Shiraz, der nu er til salg i årgang 2005. Den lever op til forgængerne med smag af blomme og mørke bær, stor fylde og lang eftersmag. Som altid er strejfet af eg elegant, og den kraftige vin satte gang i en samtale på 'højt' intellektuelt niveau om det betimelige i, at man tidligere især brugte ask og elm til ski og reserverede egetræ til mere noble formål. God vinterferie.

Jurtschitsch Sonnhof 2004 www.vinoble.dk 169 kr.

Borges Duori Reserva 2003 www.Chris-wine.dk 119,75 kr.

Abbazia Santa Anastasia 2004 www.wine.dk198 kr.

Wolf Blass Gold label Shiraz 2005
Kjær & Sommerfelt/SuperBest 129 kr., vejl. pris

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her