Læsetid: 2 min.

Hollywood fejrer sig selv for 80. gang

Manuskriptforfatternes strejke var lige ved at ødelægge det hele. Men man fandt en løsning, og Oscar-festen kan i morgen afvikles som planlagt
-There Will Be Blood- er storfavorit ved Oscar-uddelingen. Daniel Day-Lewis, der spiller hovedrollen i filmen, kan vinde sin anden Oscar.

-There Will Be Blood- er storfavorit ved Oscar-uddelingen. Daniel Day-Lewis, der spiller hovedrollen i filmen, kan vinde sin anden Oscar.

Paramount Vantage

Kultur
23. februar 2008

Det var lige ved ikke at blive til noget. Strejken blandt de amerikanske manuskriptforfattere, som begyndte den 5. november og sluttede for et par uger siden, fik reduceret The Golden Globes, Hollywoods næststørste prisoverrækkelse, til en pressekonference. De store stjerner valgte at bakke de strejkende op og havde på forhånd annonceret, at de ville blive væk, hvorfor man begyndte at frygte for den 80. udgave af Oscarshowet, der efter planen skulle afholdes søndag den 24. februar.

Men Oscaruddelingen er den amerikanske filmindustris vigtigste prisshow, et blændende paradenummer af stjerner, talent og kjoler, og spørgsmålet er, hvor langt den øvrige filmbranches sympati med manuskriptforfatterne ville have strakt sig.

Ville producenter, instruktører og skuespillere virkelig have boykottet Oscarfesten, hvis strejken var fortsat?

Hvad ville det have fået af konsekvenser, hvis hele Hollywood på nær manuskriptforfatterne var trukket i det store skrud og havde forceret den røde løber foran The Kodak Theatre?

Ville blot nogle instruktører, producenter og skuespillere være dukket op og dermed have delt Hollywood ned gennem midten?

Pres i kulissen

Disse og mange andre interessante spørgsmål får vi nok aldrig svar på, fordi den økonomiske, kontraktuelle konflikt mellem manuskriptforfattere og producenter, der lå til grund for strejken, blev løst i tide. Måske er der endda mennesker i Hollywood, som ikke har ønsket at få svar på de spørgsmål, og som i kulissen har arbejdet hårdt for at presse de - formentlig også som tiden gik mere og mere forhandlingsvillige - parter til at finde en løsning, inden det var for sent.

Der er for store penge og for megen anseelse på spil til, at man bare kan aflyse Oscar-uddelingen. Det er den ene aften om året, hvor Hollywoods store, konkurrerende aktører trods alt står sammen, drømmer søde Oscar-drømme og fejrer sig selv og hinanden i et ambitiøst forsøg på overbevise resten af verden om den amerikanske mainstreamfilms fortræffeligheder. Og så nytter det altså ikke at risikere åben splittelse eller tilføje hinanden dybe sår, som det vil tage alt for lang tid at hele.

Derfor kan årets Oscarvært, The Daily Show-bagmanden Jon Stewart, godt trække i sin smoking og øve sig på nogle af alle de vittigheder, de ikke længere konfliktramte manuskriptforfattere har nået at skrive. Jeg er spændt på at høre, hvor meget det kommer til at handle om strejken - Oscaruddelingen er også en af de sjældne gange, hvor Hollywood insisterer at tage pis på sig selv, som regel fordi man vælger en vært, der tør og kan slippe af sted med at være forholdsvis uforskammet over for sine kolleger.

Her på opslaget er mine bud på årets Oscarvindere - en skønsom blanding af nogenlunde kvalificerede, realistiske gæt og personlige præferencer.

Deltag selv på bloggen, luftskibet.information.dk/forsidesensationen.

Se alle de nominerede på www.oscar.com

Se Oscaruddelingen live på TV 2 Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her