Læsetid: 8 min.

Fra kapitallogik til kriminalromaner

Tilbageblik. I 1972 udgav det århusianske venstrefløjsforlag Modtryk sine første skrifter, og op gennem 70'erne blomstrede den politiske litteratur på forlaget. Siden fulgte der kriser og splittelser. Men Modtryk eksisterer fortsat, og har i dag først og fremmest stor succes med Stieg Larssons svenske kriminalhistorier
Det begyndte med en malerrapport. Carsten Vengsgaard (tv.) var en af dem, der startede det legendariske venstrefløjsforlag på Anholtsgade i Århus. I begyndelsen trykte de rapporter om arbejdernes arbejdsvilkår. Efter noget tid udgav forlaget kapitallogiske værker, og i slut 80'erne begyndte man at trykke skolebøger. Men i dag står der mord på programmet, og Modtryk har kapret nogle af de bedst sælgende krimiforfattere som Stieg Larsson, Jan Guillou og Arne Dahl. Her fejrer Modtryk sit 10-års jubilæum i 1982 på værtshuset Æsken.

Det begyndte med en malerrapport. Carsten Vengsgaard (tv.) var en af dem, der startede det legendariske venstrefløjsforlag på Anholtsgade i Århus. I begyndelsen trykte de rapporter om arbejdernes arbejdsvilkår. Efter noget tid udgav forlaget kapitallogiske værker, og i slut 80'erne begyndte man at trykke skolebøger. Men i dag står der mord på programmet, og Modtryk har kapret nogle af de bedst sælgende krimiforfattere som Stieg Larsson, Jan Guillou og Arne Dahl. Her fejrer Modtryk sit 10-års jubilæum i 1982 på værtshuset Æsken.

16. februar 2008

Anholtsgade 4, 8000 Århus C. En adresse, som rummer historiens vingesus. Forlaget Modtryk og det nu nedlagte værtshus Æsken. Venstrefløjens århusianske vugge. Hvis væggene kunne tale, ville de agitere. Eller repetere kapitallogik. For det var sådan, det begyndte i 1972, og selv om forlaget ligger her endnu, ser det meste anderledes ud. Op ad den lyse, velholdte trappeopgang og ind ad døren. Ilse Nørr, som har arbejdet på Modtryk siden 1982, tager imod og viser rundt.

"Ja," siger hun og kigger op, "loftet skulle males over 12 gange, før det så ordentligt ud".

Modtryk har siden stiftelsen bevæget sig en etage op og er nu rykket ind i Æskens gamle lokaler. Og det førhen så dunkle og røgsværtede interiør, hvor så mange halsbrækkende venstrefløjsdisputter i 70'erne blev skyllet ned med øl i stride strømme, har fået en effektiv overhaling. Det er slet ikke til at se den politiske fortid. Eller fornemme den. Men den er der alligevel - gemt lidt af vejen.

"Vi har overhovedet ingen papirer fra 1972," fastslår Ilse Nørr, "men vi har fra 1973".

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er sgu da ikke Carsten Vengsgaard til venstre på billedet. Det er
Per fra Jydsk Sats. Manden i midten er den legendariske forretningsfører John Rosendorf. Vengsebasse står til højre( Sikke en snegl han har under næsen. Det havde jeg da helt glemt)